Wysłany: 2018-09-18, 00:17 Duster nie odpala, po wymianie żarówki
Dzień dobry.
Mam taki problem, chciałem zmienić sobie oświetlenie wewnętrzne kabiny, w tym celu zmieniłem żarówki na LED. Co niestety poskutkowało spaleniem się bezpiecznika.
Zmieniłem LEDy na stare żarówki, wymieniłem bezpiecznik i tutaj moje zdziwienie było ogromne bo oświetlenie wewnętrzne nie świeciło się. Jako że kupiłem Dustera 1 tydzień temu pomyślałem że może potrzebny będzie zapłon.
Tutaj zdziwiłem się po raz kolejny gdyż samochód nie odpalił. Przekręciłem raz jeszcze i zauważyłem że na desce rozdzielczej świecą się kontrolki ABS i ESP, a po chwili wydobywa się przerywany sygnał podobnie jak przy otwartych drzwiach.
Dodatkowo szyba po stronie kierowcy nie działa, wszystkie inne działają bez problemu.
Objawy w skrócie:
- Samochód nie odpala (rozrusznik kręci)
- Kontrolka ABS i ESP
- Przerywany sygnał z deski rozdzielczej
- Nie działająca szyba kierowcy
- Nie działa oświetlenie kabiny i bagażnika
Co sprawdziłem do tej pory:
- Każdy bezpiecznik w kabinie
- Każdy bezpiecznik w komorze silnika
Czy ktoś może miał podobne objawy, lub wie co może być przyczyną problemów?
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-09-18, 05:01
Sprawdz jeszcze raz bezpieczniki i przekazniki.
Czy jestes 100% pewny, ze auto odpalalo przed wymiana?
Sprawdz jeszcze czy masz zasilanie na zaciskach po przekreceniu stacyjki.
Dzwiek oznacza, ze cos jest nie tak. Swieci sie kontrolka silnika?
Obwod szyb nie leci przez uch. Jest zabezpieczony tylko bezpiecznikiem. Jak nie dziala tylko jedna to problem lezy najprawdopodobniej w drzwiach- sprawdz przelacznik i przelotke miedzi drzwiami i buda.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2018-09-18, 05:53, w całości zmieniany 3 razy
Czasem bezpiecznik wygląda ok, ale jednak jest przepalony. Dlatego sprawdzaj ciągłość elektryczną. Objawy wyglądają typowo, jak przepalenie bezpiecznika.
Sprawdz jeszcze raz bezpieczniki i przekazniki.
Czy jestes 100% pewny, ze auto odpalalo przed wymiana?
Sprawdz jeszcze czy masz zasilanie na zaciskach po przekreceniu stacyjki.
Tak odpalał bez problemów, jechałem nim dosłownie 2 min wcześniej.
shrek napisał/a:
Dzwiek oznacza, ze cos jest nie tak. Swieci sie kontrolka silnika?
Kontrolka silnika świeci się standardowo, czyli po przekręceniu stacyjki na zasilanie.
shrek napisał/a:
Obwod szyb nie leci przez uch. Jest zabezpieczony tylko bezpiecznikiem. Jak nie dziala tylko jedna to problem lezy najprawdopodobniej w drzwiach- sprawdz przelacznik i przelotke miedzi drzwiami i buda.
A co może mieć wspólnego z tym sam przełącznik w drzwiach, wcześniej też szyby działały, dopiero po incydencie z żarówką przestały.
Czasem bezpiecznik wygląda ok, ale jednak jest przepalony. Dlatego sprawdzaj ciągłość elektryczną. Objawy wyglądają typowo, jak przepalenie bezpiecznika.
Dzięki ale dobrze by było wiedzieć które to mogą być bezpieczniki, chociaż orientacyjnie żeby nie sprawdzać 50 po kolei raz jeszcze, wczoraj zajęło mi to dobre 2h żeby wyciągnąć każdy, spojrzeć czy cały i włożyć.
Akumulator był rozłączony przez całą noc i nic nie dało.
Bezpieczniki w komorze silnika sprawdzone wszystkie miernikiem, każdy dobry.
W kabinie prąd nie dochodzi do części bezpieczników, miedzy innymi:
Bezpiecznik ABS
Bezpiecznik ESP
Bezpiecznik oświetlenia kabiny
Bezpiecznik podnoszenia szyby kierowcy
Całe oświetlenie zewnętrzne samochodu działa, wycieraczki i spryskiwacze również, gniazda 12v działają.
Przekaźniki działają, 12v i masa jest na bezpiecznikach w komorze silnika. 12v nie wszędzie w bezpiecznikach przy kierowcy. Gdzieś kiedyś obiło mi się o uszy coś takiego jak BSI i że tam też są bezpieczniki. Czy Duster posiada takie ustrojstwo, i czy są tam jakieś bezpieczniki?
Stacyjki chyba nie ma co sprawdzać bo samochód ze stacyjki reaguje, kontrolki się świecą rozrusznik kręci, ale nie odpala samochód.
Sprawdzałem na 2 kluczykach, dokładnie tak samo się dzieje.
Po przekręceniu świeci się ABS, Ręczny, Kontrola Trakcji, Silnik
Przy próbie dalszego przekręceniu aby odpalić samochód gasną wszystkie, i pojawiają się ponownie tylko ABS, Ręczny, Kontrola Trakcji.
Rozrusznik kręci bez najmniejszego problemu.
Stacyjki nie sprawdzałem, nie wiem co miał bym w niej sprawdzać?
A zapytaj się poprzedniego właściciela czy czegoś przypadkiem nie instalował jako zabezpieczenia antykradziezowego :)
No bo skoro masz go tydzień .
Może zabezpiecznie nie było aktywne dopóki sie bezpiecznik nie przepalił a kiedy się przepalił to się uaktywniło .....
Samochód ma zamontowany autoalarm fabryczny (Cobra). Jak zaraz po kupnie sprawdzałem jak to działa i czytałem instrukcję, to alarm wyłącza się wraz z otwarciem drzwi z centralnego zamka.
Autoalarm odcina pompę paliwa. Miałem dokładnie to samo w poprzednim aucie.
Dostałem samochód z alarmem Cheetah, który miał wyłączoną syrenę (kluczykem).
Po rozłączeniu akumulatora po raz n-ty, centralka zwariowała i odcinała pompę. Oczywiście alarm nie wył bo syrena była wyłączona. Kierunki też nie migały bo centralka nie była podpięta pod kierunki.
Jako rezultat, auto kręciło ale nie odpalało.
Cały dzień mi zajęło żeby to "gów.." wypruć z samochodu.
_________________ Another One Drives a Duster xD
Ostatnio zmieniony przez charger 2018-09-18, 15:03, w całości zmieniany 1 raz
samochód z alarmem Cheetah, który miał wyłączoną syrenę (kluczykem).
Po rozłączeniu akumulatora po raz n-ty, centralka zwariowała i odcinała pompę. Oczywiście alarm nie wył bo syrena była wyłączona.
To może być trop -- pod warunkiem, że zainstalowany alarm ma wyłączaną syrenę.
Jeśli przy kluczach jest taki maluśki kluczyk, znaleźć wyłącznik pod maską (najczęściej taka "mydelniczka" z gumową zatyczką, pod zatyczką jest zamek). Kluczyk w dziurkę, zmienić położenie, sprawdzić.
Nie samochód nie ma wyłączanej syreny, w ramach testu zamknąłem samochód z otwartymi szybami. Po 30s zaczął wyć bardzo głośno. Z pilota alarm został wyłączony.
Zauważyłem dodatkowo że prądu nie ma w regulacji lusterek.
Czy jest może coś jeszcze pomiędzy bezpiecznikami w komorze silnika a bezpiecznikami w kabinie? Który bezpiecznik w komorze silnika odpowiadał by jednocześnie za ABS, Podświetlenie, szybę kierowcy, lusterka?
To miernik i sprawdzanie bezpiecznika po bezpieczniku .
Któryś może wyglądać dobrze ale może być przepalony w takim miejscu w którym nie widać przepalenia. Sprawdź też czy wszystkie połączenia ( kable) plusowe do akumulatora mają ten sam potencjał w stosunku do masy . Może być tak że gdy kręcisz rozrusznikiem na którymś z przewodów ze względu na zaśniedzenie nie przepływa prąd.
Zresztą już odkryłeś co Ci nie działa - sprawdzaj te bezpieczniki.
Nie wiem dlaczego zakładasz że nie ma czego sprawdzać w stacyjce . Wystarczy zsunięcie się jednego konektora i już masz taki problem jak opisujesz.
Może też przypadkowo wkładając sprawny bezpiecznik nie trafił on na styki tylko obok. Albo wezwij kogoś kto Ci to ogarnie.
To naprawdę proste wszystko posprawdzać.
Prąd nie dochodzi do bezpieczników w kabinie. Wszystkie bezpieczniki sprawdzone miernikiem (te w komorze silnika i w kabinie). Prąd wychodzi z bezpieczników w komorze silnika, ale nie dochodzi do wszystkich bezpieczników w kabinie.
W stacyjce wszystko działa i prąd dochodzi. Na chwile obecną nie wiem czego i gdzie szukać. Prąd gdzieś się gubi pomiędzy jednymi bezpiecznikami a drugimi.
Nie mam więcej pomysłów, jutro chyba odholuje samochód do elektryka.
Krótka piłka jak był prąd a nima to znaczy że coś się przepaliło.
Zapewne prąd którego szukamy utknął w skrzynce bezpieczników/przekaźników w komorze silnika. Należało by tam poszukać przerwy. Miernik w rękę i sprawdzaj po kolei. Sprawdź przekaźniki czy cykają a najlepiej czy przepuszczają napięcie.
Co do braku odpalania to to co wyżej. Ewentualnie sprawdzić można:
- pompę paliwa przede wsztystkim czy podaje paliwo ale może na początek wystarczy czy słychać jej pracę.
- czy jest prąd na przewodach wysokiego napięcia
Najmniej optymistyczny wariant to rozkodowanie centralki immo ale to się chyba nie zdarza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum