Temat obecnie o jeden stopień niżej:
Własne Menu - Wersja Lite - import, eksport, uwolnienia ...
tam proste wejście do micom
Informacje o uszkodzonej kamerce masz ponieważ oryginalna trzyma 5s nawet po wyłączeniu wstecznego, dołączona do światła wstecznego znika razem z nim. Można korygować czasy w rejestrze jednak nie polecam dla osób świeżych. Rozwiązania istnieją, również podciąganie elektroniką, trzymanie napięcia przez wyznaczony czas lub iść na łatwiznę i podłączyć kamerę pod stałe napięcie aby lampa wsteczna nie rozłączała jej.
michele te nasze radia mają procesorki z ery kamienia, wszelkie operacje trwają na niej długo a do tego zabezpieczenia aplikacji oczekują na zamykanie procesów. Nie słyszałem aby uwaliła się navi od samego uruchomienia, bez wprowadzenia zmian. Czyli, nie musisz się tak bać :)
Ostatnio zmieniony przez Aniol 2018-09-06, 13:44, w całości zmieniany 2 razy
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-06, 14:16
lukasx160 napisał/a:
Najgorsze jest to że czytasz również rzeczy nie potrzebne lub odbiegające od tematu. Gdyby takie informacje były podpiete to może nie byłoby problemu. NIe wiem co to jest Menu Lite, że wogóle coś takiego jest... Jest grupa osób którzy są w temacie i grupa nowych co raczkują.
Wątek o walce z zanikającym podglądem z kamery był TUTAJ
Jednak masz absolutną rację- na tym forum odszukać konkretną informację jest bardzo trudno. Wiadomości są rozproszone i pomieszane tematycznie. Tytuł wątku często nie ma nic wspólnego z jego treścią. Nawet osoby będące tu od dawna wiedząc, że jakaś informacja była dopiero co opisywana nie są w stanie szybko odszukać gdzie to było- dlatego też piszą Ci "poszukaj, bo było" a nie podrzucą linka. Opcja "Szukaj" również działa paskudnie- znajduje mnóstwo wątków i nadal trzeba w nich kopać kolejno żeby znaleźć. Jestem/byłem na kilku forach o tematyce motoryzacyjnej i wszędzie szukajka działała to o wiele efektywniej.
Główna przyczyna zamieszania, to brak możliwości edycji starego posta, tak aby rozwiązanie danego problemu (jeśli się pojawi) mogło się znaleźć na samym początku wątku- tak jak jest na innych forach technicznych. No i nie trzymamy tu żadnej dyscypliny i porządku- piszemy wszędzie o wszystkim, bo... możemy. Tak też właśnie uczyniłem...
Ale problem jest wszystkim znany: jest taki wątek
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2018-09-06, 14:38, w całości zmieniany 3 razy
Marka: Dacia
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1252 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-06, 14:33
Dodam jeszcze , że wszystkie wyszukiwarki są dość prymitywne i wyszukują temat w zależności od zadanego pytania. Podobnie jak googlowanie , jest to umiejętność zadawania odpowiednich pytań. Maszyna odpowie na każde dodatkowe słowo inaczej. Popieram Dymek ; powinna być możliwość na tym forum, do zmiany głównego postu z prawidłową odpowiedzią. Chyba taką możliwość ma tylko moderator.
Teoretycznie macie rację, jednak czasami należy szukać intuicyjnie. Nie ingerowałem może w temat jednak patrząc na główną stronę widnieje "Rozwiazanie chwilowego zaniku sygnału z kamery MN", czy on nie jest zrozumiały, intuicyjny wskazujący na problem opisany przez kolegę?
Marka: Renault
Model: Clio
Silnik: 1,2
Wysłany: 2018-09-14, 16:00
jak zrobić mirror i linie w kamerce? Czy to się ustawia w Micom? SOft 6.0.4. Guzików opisywanych w pierwszym poscie (For X87", "For B97" i "For K98) u mnie nie ma.
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1252 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-14, 16:21
lukasx160 napisał/a:
jak zrobić mirror i linie w kamerce? Czy to się ustawia w Micom? SOft 6.0.4. Guzików opisywanych w pierwszym poscie (For X87", "For B97" i "For K98) u mnie nie ma.
Pierwsze to sprawdź, czy kamerka nie robi tego sama. Instrukcja do ręki; mogą być pętelki, które należy przeciąć/zostawić wyboru funkcji. Dopiero potem zaglądaj do MICOM.
Sprawdź, czy nie potrzeba włożyć pliku na penie, wtedy podświetlą się bezpieczne kafelki.
Marka: Renault
Model: Clio
Silnik: 1,2
Wysłany: 2018-09-19, 11:24
Kamera została kupiona jako przednia, bo taka mi pasowała w tylni znaczek. Czy jest możliwość włączenia linii i odwrócenia obrazu w Micom? Z poziomu usera w ustawieniach kamery włączenie linii jest nie podświetlone.
Nie i nie.
Chyba że znajdziesz to w ustawieniach kamery .
Bo i linie i mirror jest robiony przez kamerę.
Czasami jest to dodatkowy kabelek którzy trzeba przeciąć ( w kamerze)
@jas_pik - takie pytanie z innej beczki ale związane z liniami w widoku kamery cofania - w grafikach linii kamery cofania mamy takie które świadczyłyby że istnieje możliwość wyświetlania linii toru parkowania (nie wiem czy to dobrze nazwałem)? Wiem to budżetowe autko i zapewne z tego nigdy nie skorzystają.
_________________ Autko do jeżdżenia - zużycie poglądowe dla zainteresowanych: 1.6 SCe 115 KM
Wg mojej wiedzy - ale opartej na domysłach a nie rzetelnych informacjach bo koncern się tym nie dzieli to te różne pliki graficzne są przygotowane dla różnych punktów montażu różnych kamer w różnych modeli samochodów.
W zależności od wyboru w MICOM odpowiedniego modelu samochodu - przypisane są różne kąty związane z wysokoscią montażu kamery w danym modelu.
W ramach montażu tej kamery mogą też być różne kąty jej zainstalowania w osi pojazdu . Aby nie dokonywać żmudnych ustawień mechanicznych każdej kamery wystarczy wybrać w CLIP-ie odpowiednie ustawienie odchylenie linii od osi obrotu kamery .
Wysłany: 2018-09-24, 18:31
tosiek napisał/a:
Jak jest zasilana fabryczna kamera? Też zostaje na kilka sekund komunikat o niepodłączonej po wyłączeniu wstecznego?
stronę wcześniej masz
jas_pik napisał/a:
Ten komunikat będziesz miał dopóki MN nie otrzyma obrazu z kamery.
Zamontowałeś kamerę ?
Jeśli nie musisz wyłączyć kamerę z poziomu MicomManagera .
Jeśli tak to znaczy że nie ma kontaktu lub zasilani.
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-09-24, 19:01
tosiek napisał/a:
Jak jest zasilana fabryczna kamera? Też zostaje na kilka sekund komunikat o niepodłączonej po wyłączeniu wstecznego?
Wydaje mi sie, ze ze swiatla wstecznego. Slyszalem to gdzies.
Rozwiazac problem idzie podlaczajac kamere pod +12 po stacyjce, a +12 ze swiatel cofania pod MN.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Wysłany: 2018-09-24, 20:08
tosiek napisał/a:
9 to zasilanie +
21 - masa
Nie znam napięcia.
9 to zasilanie 6V , raczej do sterowania przekaźnikiem. Ale pewnie to wiesz, bo o tym było z rok temu. A Shrek ci podpowiada, że fabryka nie ciągnie niepotrzebnie kabli. 12V jest z tyłu, i sygnał wsteczny też.
polon18 ma racje. Kamera jest na 6V, wiązka kabli doprowadzona pod siedzenie w moim modelu. Mam ogarnięte kolory i numery pinów, ale na chwilę obecną nie mam możliwości tego opisać.
Dowolny typ najlepiej aby był w wersji NTSC.
Może być na 6V ( ale są rzadko spotykane - wtedy mogą być zasilane z MNE) albo 12V wtedy zasilanie z żarówki lampy cofania.
Najlepiej bez własnych linii prowadzących bo lepiej je włączyć z poziomu MICOM
Wystarczyło przejrzeć posty na ten temat .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum