Skoro wszystko poprawnie podłączyłeś to do pinu 3 w złaczu 24 pinowym masz doprowadzony sygnał (plus) od lampy cofania . Ten sygnał przełącza Mn na odbieranie sygnału video .
Jeśli masz nieprawidłowy sygnał video to w tym momencie otrzymujesz na ekranie informacje o braku kamery .
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1956 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-10-25, 22:01 Kamera Cofania do lodgy i MNE
Cześć,
powoli zakupuję wszystkie elementy niezbędne do założenia kamery cofania w swojej Dacii. U robsona zamówiłem już MNE wraz z anteną GPS a na Allegro przejściówkę do MNE aby nie ciąć oryginalnej wiązki radia. Jedyną rzeczą jaka została mi do kupienia jest kamera cofania. Czy, któryś z szanownych kolegów ma informacje gdzie i za ile można kupić kamerkę cofania, która będzie bez problemu działać w Medianav Evolution ? kamera musi oczywiście pracować w systemie NTSC i jedyną jaką udało mi się namierzyć to ta z allegro za 145zł, którą miałem założoną w MCV II :
Kamera miała przyzwoite kolory ale podczas cofania widać było wyraźny spadek fps, spadek był tylko przy korzystaniu z MNE, po podłączeniu do zewnętrznego monitora działała idealnie. kiedy szukałem Lodgy oglądałem autko ( od jednego z forumowiczów), które miało zamontowane MN1 oraz kamerę cofania i płynność była naprawdę przyzwoita więc mimo wolnego procesora w tych sprzętach da się zachować przyzwoite parametry obrazu z kamery cofania.
Ostatnio zmieniony przez dudu$ 2018-10-25, 22:02, w całości zmieniany 1 raz
8201674559 to numer do dokera, a 8201595518 jest do lodgy.
Ale montaż mi się nie podoba, bo przy otwieraniu bagażnika trochę przeszkadza, a z drugiej strony niby wszystko jest ok zamontowane, a wg. mnie za dużo tablicy rejestracyjnej widać - jak dla mnie to błąd w wygięciu elementu.
A z drugiej strony, powiem Ci, że bardzo fajnie się to montowało - fajne rozwiązania techniczne. Oprócz tego, że wiązka ciągnie się do radia zamiast pod fotel to wszystko jest ok.
8201674559 to numer do dokera, a 8201595518 jest do lodgy.
Oba numery są do lodgy, tylko jeden zestaw jest starszy (8201595518) i przeznaczony do MN, a drugi nowszy (8201674559) i przeznaczony do MNE (mają różną komplektację).
Co do "fajności" montażu: fajne to by było, gdyby kamerka wchodziła w fabrycznie przygotowane miejsce w blendzie pod nią (czyli w to, gdzie ją montują w Stepwayach, jeśli klient zamawia kamerę cofania). Wiercenie w aucie uważam za niepoważne w sytuacji, gdy można coś zamontować bezinwazyjnie. A przeciąganie kabli przez drzwi bagażnika i przez przelotkę między klapą i resztą nadwozia też było niezłym wyzwaniem.
Ostatnio zmieniony przez Dracid 2018-10-26, 09:27, w całości zmieniany 2 razy
Do mojej po moim VIN podał, że ma być tak, co napisałem. A czym one się różnią oprócz tego, czy MN czy MNE?
Zasugerowałem się tym, że po wpisaniu numeru w google pojawia mi się kwadratowa z dwoma śrubami z przodu i pisało przy niej dokker. Pomyślałem sobie, że może to inna wersja, może by przy niej mniej tablicy było widać, ale widzę, że nie sprawdziłem numerów, bo są inne, ale dziwnie to google szuka.
Akurat z przeciąganiem nie miałem jakiś większych problemów, gorzej było z tą białą pastą pod uszczelką klapy co jest, którą się wyświniłem. Myślę, że więcej problemów było z rozpracowaniem kostki pod fotelem jak się do niej dobrać i które to są piny oraz co to za konektorki...
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1248 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-10-26, 16:14 Re: Kamera Cofania do lodgy i MNE
dudu$ napisał/a:
Kamera miała przyzwoite kolory ale podczas cofania widać było wyraźny spadek fps, spadek był tylko przy korzystaniu z MNE, po podłączeniu do zewnętrznego monitora działała idealnie. .
Kamerka musiała być zasilana mniejszym napięciem. Kable, złe styki i kamera szwankuje.
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1956 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-10-26, 20:32
Dzięki za zainteresowanie tematem. Kurcze nie chce mi sie bawić w wiercenie dziur w plastiku wiec chyba jeszcze raz kupię ta kamerkę za 145zł, jest droga i nie ma tej idealnej płynności ale przynajmniej montaż jest szybszy i bezproblemowy.
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-10-27, 05:01
A ja swego czasu kupowalem byle jaka najtansza i jak nie byla zgodna z ntsc i nie dzialala to jas_pik podeslal mi pliki i po wgraniu wszystko gralo.
Kupuj byle jaka. I tak polowa na allegro nie ma ntsc tylko tak pisza, bo niby moja m8ala a jak sie okazalo nie miala.
Edycja:
Byl gdzies temat jak montowalem kamery do Lodgy, ale nie umie znalesc.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2018-10-27, 05:07, w całości zmieniany 1 raz
Hej.
Po zakupie 4 kamer z Aliexpress, problemem z brakiem linii, ich nierealnym odwzorowywanie obrazu, i praktyczną ślepotą kamery w nocy postanowiłem zamówić oryginalną kamerę do swojego Clio IV Grandtour.
Najciekawsze jest to że na aukcjach jest cała masa używanych lub nowych kamer – ale samych kamer, bez wiązki jednak nie stanowi to - z poniższym manualem - problemu.
Dla przykładu :
Oryginalny zestaw tj.kamera cofania + zaślepka + wiązka + instrukcja dla Clio IV
- samo akcesorium bez montażu – 779 zł
- akcesorium wraz z montażem w ASO – 1400 zł
Sama kamerka na Allegro - 200 zł (np.od Captura)
Co będziemy potrzebować :
- kabel 4 żyłowy ok. 7 metrów
- instrukcje oryginalnego montażu ze strony http://www.tech-accessoires.renault.com/en/
- kostka 4 PIN Renault (identyczna jak kostka od światła cofania w Clio IV)
- GOLDPIN 8 szt.
- lutownica
- obcinaczki do kabli
- taśma izolacyjna / rurki termokurczliwe
- i inne rzeczy zgodnie z instrukcjami
Kamera przychodzi z kabelkiem ok.30 cm, zakończonym kostką 4 PIN.
Kostkę potrzebną do podłączenia do naszej kamerki uzyskałem kupując wiązkę żarówki wstecznego biegu (10zł kabelek z kostką i żarówką).
W kostce kamery występują cztery kable :
- czerwony
- czarny
- żółty
- biały lub czarny z paskami
Czerwony to zasilanie kamery cofania 6V (+)
Czarny to masa kamery cofania (-)
Żółty to zasilanie sygnału video kamery cofania (+VIDEO)
Biały lub czarny z paskami to masa sygnału video kamery cofania (-VIDEO)
Zarabiamy końcówki tzw.goldpiny i wpinamy je do kostki łącząc z kamerą cofania – sprawdzamy czy jest przejście prądu.
Pamiętajmy aby opisywać kable bo często nie dostaniemy kabli w odpowiednim kolorze
Jeżeli tak, przystępujemy do montażu wg.instrukcji, ale na początek proponuję sprawdzić czy wszystko działa – zaczynamy od podpięcia kabli do radia, i po aktywacji kamery robimy test.
Dla MediaNavEvolution :
- czerwony (+) do PIN 9
- czarny (-) do PIN 21
- biały / czarny z paskami (-VID) do PIN 22
- żółty (+VID) do PIN 10
W przypadku gdy nie mamy czujników cofania, konieczne jest dodanie kabla sygnałowego do kostki np.w MNE jest to PIN 3.
Rozłączamy kamerę i przeprowadzamy wiązkę przez całe auto, montujemy wszystko i cieszymy się oryginalną kamerą za 1/4 ceny.
A tak to wszystko wyglada :
A taki obraz daje kamera :
- w dzień
- w nocy
Pozdrowienia dla Was :)
Ostatnio zmieniony przez sasio 2018-11-06, 18:40, w całości zmieniany 1 raz
Ktoś ma pomysł, który kabel jest który? Muszę przerobić to na wtyczkę typu RCA- video.
Biały- wsteczny +12 v,
Czarny- masa,
Czerwony- sygnał video +
Żółty- sygnał video -.
Do cincha środkowego podajesz sygnał Viedeo +
Do masy cincha sygnał Video minus .
Zasilanie standardowo.
Albo poszukaj okablowania oryginalnego tak jak nasz kolega w CLIO
http://www.daciaklub.pl/f...1769994#1769994
Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś dobrego zestawu kamery cofania,czujnik parkowania nie mam media nav, myślę o montowanej w ramce tablicy rejestracyjnej i monitor.
Ktoś może się z Was ma jakieś doświadczenie i wiedzę?
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1248 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-11-25, 19:30
Możesz też od razu założyć kamerkę cofania z czujnikami ultradźwiękowymi. Nie dość , że widzisz to słyszysz zbliżanie się do przeszkody, ponadto każdy czujnik wyświetla na obrazie odległość od przeszkody zmieniając jednocześnie kolor z zielonego-pomarańczowego na czerwony, w miarę zbliżania się. Mam taka kamerkę i działa świetnie. Ma własne podświetlanie, raz montujesz i po kłopocie. Znajdziesz ja na Ali lub allegro. Wcześniej montaż pokazywałem , gdzieś na forum.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum