Jeśli wymienili w ramach gwarancji to widocznie uznali że cosik było nie tak ze strony producenta(nie ważne czy samochodu czy reflektora ). Jeszcze raz Chwała im za to !!!
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2017-07-16, 10:52
sądzę, że należy reklamować ten reflektor, u mnie w DD też zdarzały się czasem zaparowania, ale pod tym mam na myśli delikatne zamglenie, np po umyciu zimą, które łatwo dało się w kilka minut wysuszyć ciepłym powietrzem z suszarki do włosów wdmuchanym do wnętrza po usunięciu gumowej zaślepki. Tutaj woda wręcz cieknie po wnętrzu poliwęglanu, możliwe,że nieszczelne jest klejenie
gdzies sie wlewa ale nie odparowuje ; powinienes "odpowietrzniki" gumowe odchylic, sa takie w rogach lampy, zauwaz ze jak wyjmiesz gumowa nakladke do zarowek to zaraz Ci skroplenie odparuje. Sam tez tak mialem w lampie...
Dzisiaj zadz na serwis się umówić wracaliśmy wczoraj z Bieszczad 4,5 godz światła włączone i troche mniej ale krople dalej są. Zobaczymy co stwierdza na serwisie.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3955 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-07-17, 07:56
Nie wiem jak to tam dokładnie w nowym Sandero od tyłu reflektora wygląda, ale gdy miałem zaparowany reflektor w innych samochodach, to zawsze przyczyną było niedokładne albo niewłaściwe założenie gumowej osłony- uszczelnienia żarówki głównej. Czyli woda dostawała się od tyłu reflektora po przejeżdżaniu przez kałuże, myciu ciśnieniowym itp. Czyli w sytuacjach gdy i w komorze silnika może być mokro. Nie twierdzę, że tu tak musi być ale warto sprawdzić tył reflektora, nie musi to być wcale problem z uszczelnieniem "szkła".
Jakieś zamieszanie w serwisie nie mieli odnotowanej wizyty i nic nie zalatwilem, jedynie zostały wykonane zdjęcia i umówiona została wizyta na piątek bo autko z 2 godz musi zostać w serwisie żeby stwierdzili jakie jest uszkodzenie tej lampy z mojej winy czy sama się roszczelniła, woda do dziś jest w lampie a autko stoi na słońcu.
Byłem na serwisie musieli dokonać oględzin reflektora czy nie ma uszkodzeniamechanicznego ale nic takiego nie miało miejsca. W piątek wymiana na gwarancji na nowy bo ten wyzionoł ducha:-)
pisze w imieniu czlonka rodziny. Kupil rocznego Sandero u dealera. Zaczely parowac oba przednie reflektory - w srodku mleko.
Zdjecie zrobione na chwile po wjezdzie do warsztatu, normalnie wyglada troche gorzej.
Na ten moment stanowisko ASO jest takie, ze to calkiem normalne, chociaz wszyscy wiemy, ze jest to albo wada fabryczna - pewnie jakies uszczelniacze albo mikrouszkodzenia reflektora.
Mieliscie podobne problemy? Jesli tak, to czy udalo Wam sie wyegzekwowac wymiane?
z gory dziekuje
Ostatnio zmieniony przez Batman 2019-01-17, 12:51, w całości zmieniany 4 razy
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3955 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-01-17, 13:13
Obejrzałbym dokładnie gumowe uszczelnienia chroniące żarówki od tyłu reflektora, czy są dokładnie założone. Serwis zazwyczaj traktuje to jako zjawisko normalne, powołując się choćby na wpis w instrukcji obsługi samochodu:
Na ten moment stanowisko ASO jest takie, ze to calkiem normalne, chociaz wszyscy wiemy, ze jest to albo wada fabryczna - pewnie jakies uszczelniacze albo mikrouszkodzenia reflektora.
Mieliscie podobne problemy?
z gory dziekuje
To raczej nie jest normalne, tym bardziej, że jak piszesz problem jest obydwoma reflektorami. Jeżdżę 2,5 roku Sandero i nie zauważyłem, żeby mi kiedykolwiek zaparowały. To jakaś wada fabryczna. Albo gorzej, od dilera, używane, może auto miało jakiś dzwon..
Ostatnio zmieniony przez p.wojtek 2019-01-17, 18:58, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2019-01-18, 12:52
większość reflektorów w większości modeli paruje. to bardzo masowy problem. Bardziej istotna sprawa, to jak często i jak mocno, co byłoby ewentualnie podstawą reklamacji. Ja w DD I miałem sporadyczne przypadki,że częściowo parą pokrywał się jeden przedni reflektor, ale działo się to w zasadzie wyłącznie po umyciu auta ciśnieniową myjką i dużych skokach temperatury. Można zdjąć gumowe zaślepki i osuszyć wnętrze zwykłą suszarką do włosów ciepłym powietrzem, to kilka minut zabawy. U mnie to za długi czas załatwiało problem.
Czy coś jest wadą, usterką trzeba najpierw ustalić czy takie zaparowanie ma negatywny wpływ na jakość światła jaki generuje reflektor lub jego trwałość. Jeśli trudno jest doszukać się wyżej wymienionych wad to nie ma o co kruszyć kopii. Problem jaki bym tu widział to dopiero stojąca woda w reflektorze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum