Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2015-11-18, 02:16
Kamera cofania w Media Nav
Autor Wiadomość
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 43 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2619
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2019-01-25, 23:17   

Do mnie ta ori kamera i tak jest ryzowa jak cala reszta. Wiec po co przeplacac. Ja zalozylem juz z 5 ryzowych kamer i wszytkie dzialaja do dzis.
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2019-01-25, 23:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
eplus 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 15 Wrz 2010
Posty: 2956
Skąd: podkarpackie

Wysłany: 2019-01-26, 07:36   

Może na Aliexpressie trzeba szukać kamer do Sandero? Kolega w tamtym roku kupił Mazdę schodzącego modelu i na Ali zamówił kit kamerki pod fabryczny ekran, miał wszystko: przejściówki, kable, wtyki, oprawkę - plug and play.
_________________
K4M - NOT tested on animals :!: :!: :!:
 
Paweł T 


Marka: Dacia
Model: Dokker VAN
Silnik: 1.6 sce lpg
Rocznik: 2018
Wersja: Confort
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 27
Skąd: Łódź
Wysłany: 2019-01-26, 15:11   

Po podłączeniu kamery sprawdzałem obraz na innym monitorze podłączają przewody od pinów 3 i 22 w kostce media nav do monitora. Wszystko działa. Jednak po podłączeniu media nav mam komunikat o braku kamery lub czasami niewyraźny obraz. Próbowałem z dwoma kamerami, wynik podobny. Czy możliwe jest zepsucie czegoś w media nav?
Jedna kamera ma o opisie pal/ntsc, druga ntsc.
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 250
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-01-26, 15:38   

MN raczej jest dobre. To będzie wina prawdopodobnie kamerek. Jeżeli masz możliwość od kogoś pożyczyć to podłącz oryginalną. Wykluczysz usterkę w MN. Wcześniej już opisywali inni podobne problemy z nie oryginalnymi kamerkami.
Ostatnio zmieniony przez gggg 2019-01-26, 15:40, w całości zmieniany 1 raz  
 
shrek 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os.
Pomógł: 43 razy
Wiek: 38
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 2619
Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2019-01-26, 15:46   

Gdzie wy te kamery kupujecie ja montowalem 3 chinskie i wszystkie odpalaly. Na jednej przeinstalowalem stery pal /ntsc. Sprawdz podlaczenia.
_________________
Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2019-01-26, 15:47, w całości zmieniany 1 raz  
 
Paweł T 


Marka: Dacia
Model: Dokker VAN
Silnik: 1.6 sce lpg
Rocznik: 2018
Wersja: Confort
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 27
Skąd: Łódź
Wysłany: 2019-01-26, 17:37   

no właśnie też myślałem, że połączeń nie ma. dlatego podłączyłem monitorek pod wtyczkę od media naw. No i działało.
Może ktoś z Łodzi lub okolic ma kamerkę działającą z media naw i chciałby pomóc sprawdzić czy z moim też będzie działać?
 
milosh 


Marka: Dacia
Model: Nowy Duster
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2018
Wersja: Essentiel
Dołączył: 04 Maj 2018
Posty: 15
Skąd: Wwa
Wysłany: 2019-02-24, 16:51   

Czy taka kamera https://bit.ly/2tCab3a podejdzie fizycznie do Nowego Dustera?
Muszę dokupować przejściówkę kostki do media nav czy da się połączyć to jakoś bez niej?
Ostatnio zmieniony przez milosh 2019-02-24, 16:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 903
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-02-24, 17:23   

Sam pomyśl. Wcześniejsze modele wymagały przejściówek w okablowaniu, później okablowanie wyprowadzano na wysokość słupka. Więc zgodnie z tym co wcześniej opisywano na forum, tam szukaj wyprowadzeń z MNE. Jeśli masz, to nie potrzeba przejściówki. Dalej sam podciągasz kable do kamerki. A kamerka jak jest dedykowana do danego modelu, to jest odpowiednia. Powinna być instrukcja do niej i potrzebne kabelki. Dalej tylko zakasać rękawy.
 
milosh 


Marka: Dacia
Model: Nowy Duster
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2018
Wersja: Essentiel
Dołączył: 04 Maj 2018
Posty: 15
Skąd: Wwa
Wysłany: 2019-02-24, 17:44   

paul7 napisał/a:
Sam pomyśl. Wcześniejsze modele wymagały przejściówek w okablowaniu, później okablowanie wyprowadzano na wysokość słupka. Więc zgodnie z tym co wcześniej opisywano na forum, tam szukaj wyprowadzeń z MNE. Jeśli masz, to nie potrzeba przejściówki. Dalej sam podciągasz kable do kamerki. A kamerka jak jest dedykowana do danego modelu, to jest odpowiednia. Powinna być instrukcja do niej i potrzebne kabelki. Dalej tylko zakasać rękawy.

Mam essential i zwykłe radio, uważasz że kable powinny być tam wyprowadzone już na lewym słupku? Zabieram się powoli na wymiane na MNE, ale że wymieniam klapę to od razu zamontuję kamerkę na przyszłość.
Tak wygląda lampka tablicy rej w nowym dusterze: https://i.imgur.com/Ffj0N89.jpg - na oko wygląda że powinna pasować.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3324
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-02-24, 17:55   

Podskocz do mnie mam te obudowy z tej aukcji do kamer. Z tego co pamietam nie pasowały do wielu Dacii i trzeba było rzeźbić z kamerą aby ją zamontować. A cena wygląda mi na zbyt wysoką. Jesli do tego nie ma gwarancji to nie polecam Większość chińskich kabli pada już po kilku miesiącach.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 903
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-02-24, 18:57   

milosh napisał/a:

Mam essential i zwykłe radio, uważasz że kable powinny być tam wyprowadzone już na lewym słupku? Zabieram się powoli na wymiane na MNE, ale że wymieniam klapę to od razu zamontuję kamerkę na przyszłość.
Tak wygląda lampka tablicy rej w nowym dusterze: https://i.imgur.com/Ffj0N89.jpg - na oko wygląda że powinna pasować.

Kable w nowszych tak. Ale trzeba zawsze to sprawdzić, nie znam essential.
Jak jesteś też z W-wy , to skorzystaj z pomocy jas_pik. Wszystko ustali.
 
Paweł T 


Marka: Dacia
Model: Dokker VAN
Silnik: 1.6 sce lpg
Rocznik: 2018
Wersja: Confort
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 27
Skąd: Łódź
Wysłany: 2019-03-25, 18:19   

Czy ktoś z okolic Łodzi ma działającą kamerkę z Media Nav i chciałby pomóc mi w sprawdzeniu mojego sprzętu? Byłbym wdzięczny za pomoc.
 
Tomu80 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe
Dołączył: 08 Kwi 2019
Posty: 19
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-04-13, 14:31   

Jak na sofcie 9.1.3 aktywować kamerę cofania? A może jest już aktywowana i wystarczy ją podłączyć?
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 250
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-04-13, 19:50   

Nie. Musisz ją aktywować w micom a potem w ustawieniach radia. Poszukaj na forum jest to opisane co i jak.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3324
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-04-14, 20:29   

Tomu80 napisał/a:
Jak na sofcie 9.1.3 aktywować kamerę cofania? A może jest już aktywowana i wystarczy ją podłączyć?

Żaden soft nie aktywuje kamery. Zawsze musi być dokonana zmiana (aktywacja) przez Micom /ddt4all/CLIP
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Tomu80 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe
Dołączył: 08 Kwi 2019
Posty: 19
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-04-15, 14:22   

Czy do MICOM wejdę tylko kodami wklepanymi na ekranie? Jerśli tak, to jakie to kody dla wersji 9.1.3?. Czy może żebty uruchomić MICORM muszę mieć pen drive z jakimś plikem aktualizacyjnym? Jeśli to drugie to czy ten plik nie namiesza z aktualnie wgranym softem aktywującym odtwarzacz video? Chodzi mi o wersję 9.1.3 + wgrany odtwarzacz.
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 903
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-04-15, 15:00   

Czy kolega przeczytał ten temat od początku? Czy się nie chciało? :roll:
 
Tomu80 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe
Dołączył: 08 Kwi 2019
Posty: 19
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-04-15, 18:40   

Nie chciało mi sie przegladac 34 stron zeby znaleźć te jedna informacje. Tymczasem udało mi się wejść do tego Microcom kodami, ale większość funkcji jest "wyszarzona". Rozumiem, że aby były dostępne to potrzebny jest właśnie ten pendrive z jakimś plikiem? Jeśli tak to tylko podrzućcie mi proszę linka skąd to ściągnäć i czy to nie skasuje mi upgradeu z odtwarzaczem wideo?
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 903
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-04-15, 20:09   

Wkładasz pena ;przedtem sformatowanego FAT32 i z wgranym plikiem tutaj źródło, plik mcmtest , odpowiednie kafelki uaktywnią się, jak wejdziesz kodami. itd.
 
Tomu80 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe
Dołączył: 08 Kwi 2019
Posty: 19
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-04-15, 23:03   

Plik po rozpaakowaniu ma 0 Kb - tak ma być?
I jeszcze jedno - jak rozumiem nie usunie mi to unkcjonalności odtwarzacza plików wideo?
Ostatnio zmieniony przez Tomu80 2019-04-15, 23:14, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 53 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3324
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-04-15, 23:50   

Naprawdę szybciej będzie przeczytać niż pisać i dopytywać się o to co już zostało wyjaśnione tyle razy a przez take pytania jak zadajesz rozrasta się i niczego nie można poprawnie znaleźć .
A jeśli nie masz czasu na czytanie całego wątku to poczytaj taki krótki - w sam raz będzie i wszystko wyjaśni
o co chodzi z tym plikiem
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 903
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-04-16, 07:14   

Na górze tematu jest opcja "szukaj" :roll:
 
gggg 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Lip 2018
Posty: 250
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-04-16, 07:43   

Tomu80 napisał/a:
Plik po rozpaakowaniu ma 0 Kb - tak ma być?
I jeszcze jedno - jak rozumiem nie usunie mi to unkcjonalności odtwarzacza plików wideo?

1.Tak
2.Nie
 
masterczerwi 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 Sce
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 2 razy
Wiek: 39
Dołączył: 04 Kwi 2017
Posty: 166
Skąd: LU
Wysłany: 2019-04-16, 08:02   

Cytat:
Nie chciało mi sie przegladac 34 stron zeby znaleźć te jedna informacje.


Kiedyś na gg była ikonka emotki walącej głową w mur.
Drogi adminie/programisto: apeluję o dodanie tejże.
 
Tomu80 


Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1.2 TCe
Dołączył: 08 Kwi 2019
Posty: 19
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-04-21, 20:17   

Ok-kamera (niefabryczna) zamontowana i działa. Teraz pytanie czy w wersji 9.1.3 możliwe jest powiększenie pola wyświetlanego obrazu przez zlikwidowanie paska z ostrzeżeniem o rozejrzeniu się do okoła, tzn: tego na samym dole:


Jak zmiezrzylem-kamera pokazuje obraz począwszy od odległości 70 cm od końca zderzaka. Nie wiem jak to jest w przypadku fabrycznej kamery-czy podobnie?

Na pewnej włoskiej stronie jest takie rozwiązanie, ale zaznaczono tam że działa z Media nav (Nie Media nav Evo):

http://www.mondoduster.it...le-retrocamera/
Ostatnio zmieniony przez Tomu80 2019-04-21, 20:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne