Pytanie do forumowiczów, w Loganie II jak najlepiej podpiąć kamerę pod akumulator? Chodzi o to aby tryb parkingowy nieustannie monitorował i nagrywał kręcących się koło auta. Ktoś mi zarysowuje kluczem auto Więc chcę się przed tym zabezpieczyć.
Pytanie drugie, jaką kamerę wybrać? Chodzi o sklep w PL, nie mogę czekać na przesyłkę z ali...
Chodzi o to aby tryb parkingowy nieustannie monitorował i nagrywał kręcących się koło auta. Ktoś mi zarysowuje kluczem auto Więc chcę się przed tym zabezpieczyć.
Filmując ze środka auta to raczej niczego nie udowodnisz, chyba, że sam zechcesz wymierzyć sprawiedliwość w ciemnej uliczce.
Ja kupiłem Viofo a129G i....
Obraz super (również w nocy), sporo możliwości ustawień, zarządzanie przez smartfona itd Bardzo jestem zadowolony ale...
Dosyć szybko bo po 1.5 mies użytkowania coś się upsuło i teraz wysyłam do serwisu
Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017 Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Lip 2018 Posty: 382 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-03-27, 19:11
ziajo napisał/a:
Pytanie do forumowiczów, w Loganie II jak najlepiej podpiąć kamerę pod akumulator? Chodzi o to aby tryb parkingowy nieustannie monitorował i nagrywał kręcących się koło auta. Ktoś mi zarysowuje kluczem auto Więc chcę się przed tym zabezpieczyć.
Pytanie drugie, jaką kamerę wybrać? Chodzi o sklep w PL, nie mogę czekać na przesyłkę z ali...
Ja mam Viofo a129g duo. Kamerka przód i tył z gps. Dokupiłem adapter zasilający i podłączony pod bezpiecznik w kabinie. Posiada tryb parkingowy. Reaguje przednia i tylna. Dokupiłem także przycisk bluetooth, który po naciśnięciu zabezpiecza nagranie kiedy chcę. Jakość nagrań bardzo dobra. Jedynie jaką ma wadę to cena.
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 944 Skąd: EL
Wysłany: 2019-03-27, 19:11
Dedykowane miejsca - na szybie z przodu lub z tyłu. Jest także zestaw 2 kamer na obie szyby podpięte pod jedną kartę. Z zewnątrz kamerka jest prawie niewidoczna jeśli przykleisz ją pod zacienionym miejscem na szybie. Poczytaj sobie opisy, opinie. Obejrzyj filmy zrobione z tej kamerki. Możliwe że na noc lepsza będzie z diodami a119s. A może inny sprzęt innej firmy.
Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017 Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Lip 2018 Posty: 382 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-03-27, 19:16
metalic napisał/a:
Ja kupiłem Viofo a129G i....
Obraz super (również w nocy), sporo możliwości ustawień, zarządzanie przez smartfona itd Bardzo jestem zadowolony ale...
Dosyć szybko bo po 1.5 mies użytkowania coś się upsuło i teraz wysyłam do serwisu
Podejrzewam, że wygrałeś najnowszy soft 1.5 który nie do końca jest dopracowany jeżeli chodzi o tryb parkingowy. Coś się wiesza. Ja powróciłem do 1,3 i wszystko działa poprawnie. Też kamerkę odsylalem do serwisu po instalacji softu 1.5 i usterki nie stwierdzono. Na sofcie 1.3 działa dobrze.
Zastanawiam się na zakupem tego typu kamery do mojej dusterki ( czujnik światła w desce).
Czy ktoś już używa tego typy kamery zakupionej na aliexpress ?
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-05-13, 09:19
Tomek71 napisał/a:
Czy ktoś już używa tego typy kamery zakupionej na aliexpress ?
Praktycznie byłby to odpowiednik kamery fabrycznej z katalogu akcesoriów Dacii/Renault gdyby nie jedno: brak wbudowanego GPS (przynajmniej nic na ten temat nie ma w opisie).
Wysłany: 2019-06-27, 08:40 Rejestrator jazdy - podłączenie
Witajcie,
w jaki sposób podłączaliście w swoich DDII rejestratory jazdy? Chciałbym się podłączyć albo do tylnego gniazda wykorzystując podsufitkę lub podpiąć pod przewody (i tu pytanie gdzie najlepiej?). Posiadam kamerę z gps jak co :)
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-06-27, 11:28
Ja mam tak jak na fotkach. Kabel puszczony podsufitką, nad drzwiami pasażerów z prawej strony aż do słupka C. A dalej pod tym plastikiem koło tej tylnej szybki i w okolicach tylnej półki wychodzi do tylnego gniazdka.
Sama kamerka schowana za lusterkiem tak, że nie widzę jej z pozycji kierowcy.
20190627_122330.jpg
Plik ściągnięto 34 raz(y) 77,31 KB
20190627_122352.jpg
Plik ściągnięto 25 raz(y) 69,83 KB
20190627_122401.jpg
Plik ściągnięto 36 raz(y) 92,1 KB
_________________ EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. Psycho the rapist
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-06-27, 12:06
Belphegor napisał/a:
Ja mam tak jak na fotkach.
Serio? Przednią, zamontowaną na stałe kamerę podłączacie do gniazdka 12V i to w dodatku z tyłu?
A czemu nie z przodu lub "po fabrycznemu" do skrzynki bezpieczników lub przewodów gdzieś pod przednim słupkiem?
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-06-27, 12:54
Na tyle na stałe, co nie na przyssawkę, a na taśmę 3M. To nie jest fabryczna kamera. A czemu do tylnego gniazdka? Bo przedniego co i rusz używam, tylne jest nieużywane, a do elektryki/elektroniki mam dwie lewe ręce i wolałem się nie bawić we wpinanie jej w instalację samochodu.
Serio? Przednią, zamontowaną na stałe kamerę podłączacie do gniazdka 12V i to w dodatku z tyłu?
A czemu nie z przodu lub "po fabrycznemu" do skrzynki bezpieczników lub przewodów gdzieś pod przednim słupkiem?
Niestety mój diler zamówiony rejestrator wpina nie do skrzynki ale do przedniego gniazdka (!!!). Zadziwia mnie to, ale taką prawda jest.....
Wysłany: 2019-06-27, 13:19
pikodat napisał/a:
Niestety mój diler zamówiony rejestrator wpina nie do skrzynki ale do przedniego gniazdka (!!!). Zadziwia mnie to, ale taką prawda jest.....
Jaki konkretnie rejestrator? Bo fabryczne muszą montować zgodnie z instrukcją do instalacji samochodu.
Zresztą one nie mają nawet wtyczki do gniazda a zasilania +12V są dwa: zasilanie stałe i po stacyjce.
Na tyle na stałe, co nie na przyssawkę, a na taśmę 3M. To nie jest fabryczna kamera. A czemu do tylnego gniazdka? Bo przedniego co i rusz używam, tylne jest nieużywane, a do elektryki/elektroniki mam dwie lewe ręce i wolałem się nie bawić we wpinanie jej w instalację samochodu.
Taki sam miałem pomysł :) podsufitka łatwa do ogarnięcia czy trzeba się męczyć z przeciąganiem?
Ostatnio zmieniony przez Angerello 2019-06-28, 10:54, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2019-06-28, 11:05
Angerello napisał/a:
Belphegor napisał/a:
Taki sam miałem pomysł :) podsufitka łatwa do ogarnięcia czy trzeba się męczyć z przeciąganiem?
Normalnie w ciągu 5 minut można to ogarnąć. Przy przedniej szybie to pod podsufitkę chowamy kabel. Dalej nad drzwiami to w uszczelkach i w tym plastikowym słupku B na górze.
Mi zajęło to 20 minut, bo ja mam talent do urwania, połamania itp. Więc będąc świadom tej kwestii i swoich ograniczeń wszystko robię powoli, ostrożnie i tak dalej.
Jaki konkretnie rejestrator? Bo fabryczne muszą montować zgodnie z instrukcją do instalacji samochodu.
Zresztą one nie mają nawet wtyczki do gniazda a zasilania +12V są dwa: zasilanie stałe i po stacyjce.
A...ok... Jakos zostałem namówiony do innego ale montowanego przed dilera.
Namówienie było wynikiem mojego kręcenia nosem na cenę fabrycznego i zapropponowany został ponad 300 zł tąńszy.
czy fabryczny ma funkcje pokazwyania prędkości i/lub położenia podczas nakręcania filmu?
Ostatnio zmieniony przez pikodat 2019-06-28, 11:45, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2019-06-28, 12:40
pikodat napisał/a:
czy fabryczny ma funkcje pokazwyania prędkości i/lub położenia podczas nakręcania filmu?
Fabryczny rejestrator ma odbiornik GPS i przy nagrywaniu rejestruje prędkość oraz współrzędne geograficzne a jeżeli odtwarzamy nagranie fabrycznym softem, to pokazuje od razu mapę z przebiegiem całej trasy i położeniem w danym momencie.
Tutaj jest dość dokładna prezentacja: KLIKAĆ
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-06-28, 12:47, w całości zmieniany 1 raz
Tylko że fabryczny miał sens tylko w przypadku montażu w obudowie czujnika deszczu i światła czyli nie w obecnie produkowanych Dusterach gdyż wtedy był całkowicie zintegrowany i niezauważalny. Obecnie nie warto gdyż inne nie są gorsze a są tańsze i jak ktoś lubi to mają jeszcze kilka mniej czy bardziej potrzebnych funkcji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum