Czyli zgodnie z danymi masz około 40mA poboru i gdyby tak było, to możesz się spokojnie podłączać tam gdzie chcesz. Ale ja bym ten prąd najpierw zmierzył, bo jak na wersję z diodami, to wygląda na zaniżony. Jedna mocna dioda IR potrafi szarpnąć nawet 70-100mA...
Poza tym pamiętaj też, że to rozwiązanie z dodatkowym przekaźnikiem służy do usunięcia problemu "czarnego ekranu" bezpośrednio po wyłączeniu wstecznego biegu (ekran pokazuje sygnał z kamery jeszcze przez ok. 5 sekund a jeżeli kamera traci zasilanie wraz z wyłączeniem wstecznego, to przez kilka sekund nie masz obrazu, tylko komunikat o braku sygnału z kamery).
Podłączyłem pod telewizor na zasilaczu 12V - pobór prądu 110 mA. - więc nie jest źle.... przy okazji okazało się iż kamera nie obraca obrazu w poziomie (czyli nie ma funkcji lusterka na wyświetlaczu).... chyba że za obrócenie obrazu odpowiada MNE ?
Ostatnio zmieniony przez lisek2 2019-07-24, 19:16, w całości zmieniany 2 razy
Witam,
mam pytanie dotyczące aktywacji kamery na radiu model LAN5200WR1 (wersja oprogramowania: 4.0.6), mianowicie przeprowadziłem całą instalacje kamery cofania, jest podłączona do w/w radia niestety po wejściu w opcje wyświetlacza nie ma opcji "włącz/wyłącz kamerę cofania". Czy jest możliwe że posiadana przeze mnie wersja oprogramowania może nie obsługiwać kamery cofania
Obsługuje :)
Ale Renault tego nie odblokowało jeśli nie zamówiłeś samochodu z kamerą w fabryce
A masz takie rozwiązania (oprócz pierwszego wszystkie zasadniczo darmowe):
1- CLIP
2- ddt4all
3-dMicom
4- Micom manager przez kody testowe
Wszystko masz wielokrotnie opisywane.
nie stosuj tylko strej metody z zejściem do wersji 4.0.3 i wejściem w Micomanagera za pomocą pustego pliku , bo ta stara metoda uszkadza nawigację .
Ja montowalem kamerę przednią w salonie i po tej modyfikacji nie działa fabryczna nawigacja o czym mnie poinformowano. Zgodziłem się z tym bo i tak korzystam z navi android auto.
Ja montowalem kamerę przednią w salonie i po tej modyfikacji nie działa fabryczna nawigacja o czym mnie poinformowano. Zgodziłem się z tym bo i tak korzystam z navi android auto.
Po następnej wizycie poinformują Cię że silnik przestał działać, czy wtedy też się zgodzisz i zaprzęgniesz do auta konie
Zrób tak, jak na zdjęciu poniżej , przekaźnik oczywiście na 6V ! Schemat prosty jak drut /kolejny z pokazywanych na tym forum/, włoski też
Czy istnieje możliwość np: przy pomocy ddt4all zmiany czasu podtrzymania podglądu z kamery w MNE by po wyłączeniu wstecznego biegu n nie wyrzucało przez kilka sekund komunikatu o uszkodzeniu kamery ?..
Ostatnio zmieniony przez lisek2 2019-09-11, 17:01, w całości zmieniany 1 raz
Można zmniejszyć w standardzie jest 5000 milisekund, można zmniejszyć do 500 milisekund ( mniej nie bo system przestanie być stabilny)
Inne rozwiązanie to podłączyć kondensatory elektrolityczne do zasilania kamery tak aby dały napięcie na czas kiedy zaniknie napięcie zasilające z biegu wstecznego . Powinno wystarczyć klika kondensatorów równolegle każdy po 4700 mikrofarad
Można zmniejszyć w standardzie jest 5000 milisekund, można zmniejszyć do 500 milisekund ( mniej nie bo system przestanie być stabilny)
Znalazłem ustawienia dd4tall - ustawienia Audio-> Media nav 3 gen.- (Mam MNE na windows z softem 9.1.3) Tyle iż nie widzi żadnych danych- we wszystkich polach „Configuracji” jest „no data” - jest możliwe iż moj „elm” nie współpracuje z wszystkimi elementami auta, tak samo nie mogę odczytać jakie mam aktywne skrypty w BIC (był dokładany ale działa), za to inne ustawienia - aktywacja czujnika deszczu, doświetlania itd... mogę wykonać ?
Ostatnio zmieniony przez lisek2 2019-09-12, 06:15, w całości zmieniany 1 raz
W wersjach softu powyżej 6.0.4 chyba się już tego nie da zmienić
Znalazłem na rosyjskich formach iż by połączyć się z szyną multimedia w Renault (czyli dobić się do radia) trzeba przerobić wtyczkę OBDII ...też trzeba to wykonać dla Dacia ? Może jest to przyczyna dlaczego w odczytach wszystkich parametrów radia mam "no data". ?
Nie wiem po co szukać takich informacji na obcych stronach skro myśmy na naszym forum bardzo dawno to opisali .
Przecież to już było wałkowane nie raz.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3950 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-09-12, 09:42
lisek2 napisał/a:
Znalazłem na rosyjskich formach iż by połączyć się z szyną multimedia w Renault (czyli dobić się do radia) trzeba przerobić wtyczkę OBDII ...
Litości... Tak jak rzecze jas_pik, czytaj nasze forum i podwieszone wątki:KLIK
Najlepiej zrobić sobie przełącznik- przyda się na przyszłość.
Uwaga: opis "ELM Connector" na grafice zawiera błąd (zamienione CAN-L(-) z CAN-H(+)), ale narysowane połączenia i numerki PINów są prawidłowe.
CAN-MMCAN.jpg
Plik ściągnięto 30 raz(y) 49,45 KB
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-09-12, 10:41, w całości zmieniany 2 razy
Znalazłem na rosyjskich formach iż by połączyć się z szyną multimedia w Renault (czyli dobić się do radia) trzeba przerobić wtyczkę OBDII ...
Litości... Tak jak rzecze jas_pik, czytaj nasze forum i podwieszone wątki:KLIK
Najlepiej zrobić sobie przełącznik- przyda się na przyszłość.
Uwaga: opis "ELM Connector" na grafice zawiera błąd (zamienione CAN-L(-) z CAN-H(+)), ale narysowane połączenia i numerki PINów są prawidłowe.
- Bardzo dziękuje, i "kajam się za" brak przeszukania naszego forum i szukania u wschodnich braci , wtyczki zamówione, zlutuje i zobaczymy czy zagada z MNE. Czy brak odczytu danych BIC w ddt4all (samo MNE pokazuje temperaturę i ECO) - to tez kwestia tej zmodyfikowanej wtyczki ?
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3950 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-09-12, 11:18
Tak- łączność z tym BIC-em jest również poprzez Multimedia Can. Tak jak w przypadku MNE.
Po zmianie PINów zobaczysz również BIC i jego parametry.
Co do "przejściówki"- oczywiście przełącznika dawać nie trzeba, wystarczy samo przekrosowanie PINów i nie używanie przejściówki gdy nie ma potrzeby łączenia się z Multimediami.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-09-12, 11:22, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum