Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2015-11-18, 02:16
Kamera cofania w Media Nav
Autor Wiadomość
lisek2 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 115
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 180
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 2019-07-24, 09:20   

maugu napisał/a:
@lisek2 ; pozyskanie +12 z wstecznego była poruszana w tym samym miejscu (temacie) np. str. 27 i okolice.


Dziękuję za zwrócenie uwagi, w moim przypadku kamera jest z diodami do podświetlenia - więc odpada ciągle jej zasilanie bo głupio będzie wyglądała jazda z ciągle świecącymi diodami. Chciałem właśnie do tego wykorzystać pojawienie się 12 V na 3 pinie oryginalnej wiązki (która wzbudza MNE do przełączenia się na odczyt kamery) do radia po wrzuceniu wstecznego biegu
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 1009
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-24, 09:48   

Zrób tak, jak na zdjęciu poniżej , przekaźnik oczywiście na 6V ! Schemat prosty jak drut /kolejny z pokazywanych na tym forum/, włoski też :lol:

wynik_grafik202.jpg
kamerka cofania sterowanie
Plik ściągnięto 59 raz(y) 123,58 KB

Ostatnio zmieniony przez paul7 2019-07-24, 09:50, w całości zmieniany 1 raz  
 
maugu 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige2
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 16 Gru 2017
Posty: 494
Skąd: Polska
Wysłany: 2019-07-24, 09:56   

Ale jeżeli chcesz zasilać LEDy w kamerze to i tak będziesz musiał ciągnąć przewód z "+" do tyłu, to może jednak wziąć ten "+" z tyłu (z wstecznego) i pociągnąć sygnał "+" do przodu na to samo wyjdzie - u mnie tak zrobili. Będzie bez przekaźnika @paul7. Do wyboru.

Edit;
A czy może wziąć sygnał "+" z przodu, a zasilanie do LED z tyłu i obyłoby się bez przeciągania przewodu przez cały samochód?

Edit 2
No i jeszcze raz - w/w bez sensu bo i tak trzeba przeprowadzić sygnał AV

zaznaczony 12v do wstecznego.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 66,35 KB

rysunek wtyczki przylampie.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 72,11 KB

widok od wnętrza.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 182,07 KB

_________________
Od f126p do Dustera
Ostatnio zmieniony przez maugu 2019-07-24, 10:15, w całości zmieniany 2 razy  
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 1009
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-24, 10:18   

Najprościej podświetlać cofanie, paskami LED podłączonymi bezpośrednio do lamp wstecznego. Wystarczy tutaj krótki kabel. Ledziki z kamerki z reguły są za słabe. Docenisz to w garażach podziemnych!

LEDYCOF1.jpg
Taśmy Led są przyklejone taśma obustronną.
Plik ściągnięto 7 raz(y) 238,44 KB

 
lisek2 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 115
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 180
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 2019-07-24, 10:25   

maugu napisał/a:
Ale jeżeli chcesz zasilać LEDy w kamerze to i tak będziesz musiał ciągnąć przewód z "+" do tyłu, to może jednak wziąć ten "+" z tyłu (z wstecznego) i pociągnąć sygnał "+" do przodu na to samo wyjdzie - u mnie tak zrobili. Będzie bez przekaźnika @paul7. Do wyboru.

Edit;
A czy może wziąć sygnał "+" z przodu, a zasilanie do LED z tyłu i obyłoby się bez przeciągania przewodu przez cały samochód?


Kamera ma wbudowane LEDY z tego samego zasilania - kwestia jest taka iż chciałem tylko prowadzić kabel z kamery do MNE - bez "rozwidlenia na kable od lampy wstecznej -= nie chce ruszać wiązki", Dlatego poszukiwałem rozwiązania pojawiania się +12V po wrzuceniu wstecznego i jest ono na 3 pinie oryginalnej wtyczki do MNE - tyle iż nie wiem jak z wydajnością prądową i czy nie przeciążę go kamerka (wg instrukcji ma mały pobór bo do 0,5 W)
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 30 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1580
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-24, 10:46   

lisek2 napisał/a:
Dlatego poszukiwałem rozwiązania pojawiania się +12V po wrzuceniu wstecznego i jest ono na 3 pinie oryginalnej wtyczki do MNE - tyle iż nie wiem jak z wydajnością prądową i czy nie przeciążę go kamerka (wg instrukcji ma mały pobór bo do 0,5 W)

Czyli zgodnie z danymi masz około 40mA poboru i gdyby tak było, to możesz się spokojnie podłączać tam gdzie chcesz. Ale ja bym ten prąd najpierw zmierzył, bo jak na wersję z diodami, to wygląda na zaniżony. Jedna mocna dioda IR potrafi szarpnąć nawet 70-100mA...
Poza tym pamiętaj też, że to rozwiązanie z dodatkowym przekaźnikiem służy do usunięcia problemu "czarnego ekranu" bezpośrednio po wyłączeniu wstecznego biegu (ekran pokazuje sygnał z kamery jeszcze przez ok. 5 sekund a jeżeli kamera traci zasilanie wraz z wyłączeniem wstecznego, to przez kilka sekund nie masz obrazu, tylko komunikat o braku sygnału z kamery).
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-07-24, 11:01, w całości zmieniany 2 razy  
 
maugu 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige2
Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 16 Gru 2017
Posty: 494
Skąd: Polska
Wysłany: 2019-07-24, 10:59   

Dymek napisał/a:
...
Ale pamiętaj też, że to rozwiązanie z dodatkowym przekaźnikiem służy do usunięcia problemu "czarnego ekranu" bezpośrednio po wyłączeniu wstecznego biegu (ekran pokazuje sygnał z kamery jeszcze przez ok. 5 sekund a jeżeli kamera traci zasilanie wraz z wyłączeniem wstecznego, to przez kilka sekund nie masz obrazu, tylko komunikat o braku sygnału z kamery).


A tak - u mnie pokazuje się w tym czasie widok do przodu - to racja.
_________________
Od f126p do Dustera
 
lisek2 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 115
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 180
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 2019-07-24, 20:15   

Dymek napisał/a:

Czyli zgodnie z danymi masz około 40mA poboru i gdyby tak było, to możesz się spokojnie podłączać tam gdzie chcesz. Ale ja bym ten prąd najpierw zmierzył, bo jak na wersję z diodami, to wygląda na zaniżony. Jedna mocna dioda IR potrafi szarpnąć nawet 70-100mA...
Poza tym pamiętaj też, że to rozwiązanie z dodatkowym przekaźnikiem służy do usunięcia problemu "czarnego ekranu" bezpośrednio po wyłączeniu wstecznego biegu (ekran pokazuje sygnał z kamery jeszcze przez ok. 5 sekund a jeżeli kamera traci zasilanie wraz z wyłączeniem wstecznego, to przez kilka sekund nie masz obrazu, tylko komunikat o braku sygnału z kamery).


Podłączyłem pod telewizor na zasilaczu 12V - pobór prądu 110 mA. - więc nie jest źle.... przy okazji okazało się iż kamera nie obraca obrazu w poziomie :-( (czyli nie ma funkcji lusterka na wyświetlaczu).... chyba że za obrócenie obrazu odpowiada MNE ?
Ostatnio zmieniony przez lisek2 2019-07-24, 20:16, w całości zmieniany 2 razy  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3467
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-24, 21:38   

lisek2 napisał/a:
okazało się iż kamera nie obraca obrazu w poziomie :-( (czyli nie ma funkcji lusterka na wyświetlaczu).... chyba że za obrócenie obrazu odpowiada MNE ?

MN nie obraca obrazu , działa jak zwykły monitor do wyświetlania obrazu ze źródła . Może być to kamera /dvd itd...
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 1009
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-25, 08:10   

"Porządna" kamerka ma możliwość zmiany lustra, linii i systemu /raczej rzadko/, za pomocą "pętelek", które można przeciąć.
 
martinez19 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 SCe Stepway
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Dołączył: 21 Lip 2019
Posty: 2
Skąd: Turek
Wysłany: 2019-07-31, 20:59   

Witam,
mam pytanie dotyczące aktywacji kamery na radiu model LAN5200WR1 (wersja oprogramowania: 4.0.6), mianowicie przeprowadziłem całą instalacje kamery cofania, jest podłączona do w/w radia niestety po wejściu w opcje wyświetlacza nie ma opcji "włącz/wyłącz kamerę cofania". Czy jest możliwe że posiadana przeze mnie wersja oprogramowania może nie obsługiwać kamery cofania :?:
_________________
martinez
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3467
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-31, 22:01   

Obsługuje :)
Ale Renault tego nie odblokowało jeśli nie zamówiłeś samochodu z kamerą w fabryce
A masz takie rozwiązania (oprócz pierwszego wszystkie zasadniczo darmowe):
1- CLIP
2- ddt4all
3-dMicom
4- Micom manager przez kody testowe
Wszystko masz wielokrotnie opisywane.
nie stosuj tylko strej metody z zejściem do wersji 4.0.3 i wejściem w Micomanagera za pomocą pustego pliku , bo ta stara metoda uszkadza nawigację .
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
martinez19 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 SCe Stepway
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Dołączył: 21 Lip 2019
Posty: 2
Skąd: Turek
  Wysłany: 2019-08-01, 18:22   

Dziękuję!
"4- Micom manager przez kody testowe " - udało się za pierwszym razem, kamera od razu się załączyła. :D
_________________
martinez
 
lisek2 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 115
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 180
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 2019-09-11, 17:57   

paul7 napisał/a:
Zrób tak, jak na zdjęciu poniżej , przekaźnik oczywiście na 6V ! Schemat prosty jak drut /kolejny z pokazywanych na tym forum/, włoski też :lol:


Czy istnieje możliwość np: przy pomocy ddt4all zmiany czasu podtrzymania podglądu z kamery w MNE by po wyłączeniu wstecznego biegu n nie wyrzucało przez kilka sekund komunikatu o uszkodzeniu kamery ?..
Ostatnio zmieniony przez lisek2 2019-09-11, 18:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3467
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-09-11, 20:11   

Można zmniejszyć w standardzie jest 5000 milisekund, można zmniejszyć do 500 milisekund ( mniej nie bo system przestanie być stabilny)
Inne rozwiązanie to podłączyć kondensatory elektrolityczne do zasilania kamery tak aby dały napięcie na czas kiedy zaniknie napięcie zasilające z biegu wstecznego . Powinno wystarczyć klika kondensatorów równolegle każdy po 4700 mikrofarad
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
lisek2 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 115
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 180
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 2019-09-11, 20:17   

jas_pik napisał/a:
Można zmniejszyć w standardzie jest 5000 milisekund, można zmniejszyć do 500 milisekund ( mniej nie bo system przestanie być stabilny)


Rozumiem że przez DDT4ALL - jak nazywa się ten parametr (w micom MNE2 nie widzę żadnych tego typu ustawień) ?
Ostatnio zmieniony przez lisek2 2019-09-11, 20:18, w całości zmieniany 1 raz  
 
lisek2 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 115
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 180
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 2019-09-12, 07:14   

jas_pik napisał/a:
Można zmniejszyć w standardzie jest 5000 milisekund, można zmniejszyć do 500 milisekund ( mniej nie bo system przestanie być stabilny)


Znalazłem ustawienia dd4tall - ustawienia Audio-> Media nav 3 gen.- (Mam MNE na windows z softem 9.1.3) Tyle iż nie widzi żadnych danych- we wszystkich polach „Configuracji” jest „no data” - jest możliwe iż moj „elm” nie współpracuje z wszystkimi elementami auta, tak samo nie mogę odczytać jakie mam aktywne skrypty w BIC (był dokładany ale działa), za to inne ustawienia - aktywacja czujnika deszczu, doświetlania itd... mogę wykonać ?
Ostatnio zmieniony przez lisek2 2019-09-12, 07:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3467
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-09-12, 08:48   

W wersjach softu powyżej 6.0.4 chyba się już tego nie da zmienić
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
lisek2 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 115
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 180
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 2019-09-12, 09:26   

jas_pik napisał/a:
W wersjach softu powyżej 6.0.4 chyba się już tego nie da zmienić


Znalazłem na rosyjskich formach iż by połączyć się z szyną multimedia w Renault (czyli dobić się do radia) trzeba przerobić wtyczkę OBDII ...też trzeba to wykonać dla Dacia ? Może jest to przyczyna dlaczego w odczytach wszystkich parametrów radia mam "no data". ?
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3467
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-09-12, 09:54   

Nie wiem po co szukać takich informacji na obcych stronach skro myśmy na naszym forum bardzo dawno to opisali .
Przecież to już było wałkowane nie raz.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 30 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1580
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-09-12, 10:42   

lisek2 napisał/a:
Znalazłem na rosyjskich formach iż by połączyć się z szyną multimedia w Renault (czyli dobić się do radia) trzeba przerobić wtyczkę OBDII ...

Litości... Tak jak rzecze jas_pik, czytaj nasze forum i podwieszone wątki:KLIK
Najlepiej zrobić sobie przełącznik- przyda się na przyszłość.
Uwaga: opis "ELM Connector" na grafice zawiera błąd (zamienione CAN-L(-) z CAN-H(+)), ale narysowane połączenia i numerki PINów są prawidłowe.

CAN-MMCAN.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 49,45 KB

Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-09-12, 11:41, w całości zmieniany 2 razy  
 
lisek2 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 115
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 180
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 2019-09-12, 12:16   

Dymek napisał/a:
lisek2 napisał/a:
Znalazłem na rosyjskich formach iż by połączyć się z szyną multimedia w Renault (czyli dobić się do radia) trzeba przerobić wtyczkę OBDII ...

Litości... Tak jak rzecze jas_pik, czytaj nasze forum i podwieszone wątki:KLIK
Najlepiej zrobić sobie przełącznik- przyda się na przyszłość.
Uwaga: opis "ELM Connector" na grafice zawiera błąd (zamienione CAN-L(-) z CAN-H(+)), ale narysowane połączenia i numerki PINów są prawidłowe.


- Bardzo dziękuje, i "kajam się za" brak przeszukania naszego forum i szukania u wschodnich braci ;-) , wtyczki zamówione, zlutuje i zobaczymy czy zagada z MNE. Czy brak odczytu danych BIC w ddt4all (samo MNE pokazuje temperaturę i ECO) - to tez kwestia tej zmodyfikowanej wtyczki ?
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 30 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 1580
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-09-12, 12:18   

Tak- łączność z tym BIC-em jest również poprzez Multimedia Can. Tak jak w przypadku MNE.
Po zmianie PINów zobaczysz również BIC i jego parametry.

Co do "przejściówki"- oczywiście przełącznika dawać nie trzeba, wystarczy samo przekrosowanie PINów i nie używanie przejściówki gdy nie ma potrzeby łączenia się z Multimediami.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-09-12, 12:22, w całości zmieniany 1 raz  
 
lisek2 


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe 115
Rocznik: 2018
Wersja: Comfort
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Kwi 2018
Posty: 180
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 2019-09-13, 18:52   

Dymek napisał/a:
Tak- łączność z tym BIC-em jest również poprzez Multimedia Can. Tak jak w przypadku MNE.
Po zmianie PINów zobaczysz również BIC i jego parametry.

Co do "przejściówki"- oczywiście przełącznika dawać nie trzeba, wystarczy samo przekrosowanie PINów i nie używanie przejściówki gdy nie ma potrzeby łączenia się z Multimediami.


Kabelek wykonany podczas skanowania znajduje BIC (na zielono i widać nawet listę skryptów) i urządzenie audio na czerwono:

Found ECU [Audio] (no relevant ECU file found) :DIAGVERSION [85] SUPPLIER [CAP] SOFT [0009] VERSION [0103]

- nawet jak wejdę w audio.. nie przyjmuje paramertow do kamery
Ostatnio zmieniony przez lisek2 2019-09-13, 19:20, w całości zmieniany 3 razy  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3467
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-09-13, 19:35   

A czy na pewno MNE posiada połączenie z CAN L i CAN H ?
Jeśli widzi BIC-a a nie widzi MNE to zazwyczaj oznacza brak połączenia.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne