Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1956 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2018-05-01, 22:30
Byłem dzisiaj na działce gdzie był mój szwagier swoim MCV II 0,9 Tce, miałem popatrzeć co tam ma pod maska ale niestety zapomniałem więc nie wiem jaki fabryczny akku był montowany z tym silnikiem. W 1.2 16v z 2014 r i wersji wyposażenia Ambiance pod maska znajduje się akumulator 40 lub 42 Ah. U teściowej w Sandero II z 2015r , silnik ten sam co u mnie czyli D4F ( 1.2 16v) ale wersja wyposażenia Laureate, fabryczny akumulator to 52Ah.
szczegulną istotę ma to w dieslu, w benzynie i to tak potężnych jak nasze moc rozruchowa aku jak i pojemność już nie jest tak ważna jak kupisz 40AH na 375A też odpali i będzie działać poprawnie. byle na mocowania pasował Dacia montowała to co aktualnie miała w magazynie...
Mam jeszcze oryginalny akumulator. Niestety nie mam nakleiki z danymi pojemność, prąd rozruchowy. Podczas konserwacji odkleiłem i zgubiłem. Chyba Rombat 60Ah, 480A ale ?
Jaki tam był montowany akumulator? Dacia Sandero 1.4mpi, koniec 2010 roku, klimatyzacja, wspomaganie.
Ostatnio zmieniony przez ansu 2019-01-19, 13:10, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2019-01-19, 22:21 Czy alternator naładuje nasz akumulator?
Czy alternator naładuje akumulator?
Czy doładowywać od czasu do czasu akumulator prostownikiem/ładowarką?
Od czego tak naprawdę zależy żywotność akumulatora?
Może odpowiedź znajdziemy w tym filmie (klik) .
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2019-01-20, 13:40 Re: Czy alternator naładuje nasz akumulator?
papse napisał/a:
jeżeli jeździsz codziennie wyłącznie po mieście (a trzeba pamiętać, że zimą zapotrzebowanie na prąd jest co najmniej tak duże jak latem) to nawet kilkanaście km jazdy w korkach, zatrzymywania się na światłach itd akumulatora nie doładuje, bo ubytek energii będzie równie duży jak jej produkcja. Jeśli robisz trasy minimum 20-30 km,to przy rozsądnej prędkości obrotowej silnika powinno to wystarczyć do utrzymania akumulatora w dobrej kondycji. Jeśli jeździsz rzadko (np raz na tydzień) to zimą nawet dłuższe trasy niewiele pomogą. Akumulator -będzie służył długo, jeśli będzie naładowany i nie dojdzie dzięki temu do zasiarczenia ogniw (co grozi przy częstym i głębokim rozładowaniu) Okresowe doładowanie (nawet jeśli to będą 2-3 godziny) szczególnie zimą ma zawsze sens.
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1250 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-01-20, 15:18
Jak nie używam samochodu dłużej niż jeden dzień to ustawiam na automatyczne doładowanie/podtrzymanie ładowarkę. Akumulator nie lubi jak się go rozładowuje nadmiernie. Ma w swoim żywocie wpisaną określona ilość cykli rozładowania i ładowania.
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-01-20, 16:59 Re: Czy alternator naładuje nasz akumulator?
Dar1962 napisał/a:
papse napisał/a:
jeżeli jeździsz codziennie wyłącznie po mieście (a trzeba pamiętać, że zimą zapotrzebowanie na prąd jest co najmniej tak duże jak latem) to nawet kilkanaście km jazdy w korkach, zatrzymywania się na światłach itd akumulatora nie doładuje, bo ubytek energii będzie równie duży jak jej produkcja. Jeśli robisz trasy minimum 20-30 km,to przy rozsądnej prędkości obrotowej silnika powinno to wystarczyć do utrzymania akumulatora w dobrej kondycji. Jeśli jeździsz rzadko (np raz na tydzień) to zimą nawet dłuższe trasy niewiele pomogą. Akumulator -będzie służył długo, jeśli będzie naładowany i nie dojdzie dzięki temu do zasiarczenia ogniw (co grozi przy częstym i głębokim rozładowaniu) Okresowe doładowanie (nawet jeśli to będą 2-3 godziny) szczególnie zimą ma zawsze sens.
Nie chcę wchodzić w buty powolnego ale wydajność prądowa alternatora nawet na biegu jałowym to kilkanascie amperow więc spokojnie wystarczy na obsługę świateł radia i dmuchawy bez pobierania prądu z akumulatora:
https://m.fotosik.pl/zdjecie/32cd595ab09cb6b1
Tu alternator 70 od poldka Dacie maja mocniejsze.
Wysłany: 2019-01-20, 17:44 Re: Czy alternator naładuje nasz akumulator?
DrOzda napisał/a:
.... wydajność prądowa alternatora nawet na biegu jałowym to kilkanascie amperow więc spokojnie wystarczy na obsługę świateł radia i dmuchawy bez pobierania prądu z akumulatora:
....
Ja po alarmie kol Powolnego zakupiłam ładowarkę USB z woltomierzem i poza pierwszymi 5-10 sekundami po odpaleniu ZAWSZE mam napięcie wyższe od napięcia spoczynkowego, a to znaczy, że prąd płynie do aku, a nie odwrotnie. Ile [A] to zależy od oporu wewnętrznego aku, a to zależy od wielu czynników przede wszystkim stanu rozładowania po użycie rozrusznik, strat po postoju – (komputer, autoalarm, ładowarki, radio itp.) temperatury aku, czystość klem, stanu elektrolitu, ew. zwarć wewnętrznych itp.
Nie mam żadnych problemów z aku i ładowaniem, a jeżdżę na stosunkowo krótkich odcinkach miejskich i podmiejskich.
Model: D
Silnik: 1.6SCE Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Gru 2018 Posty: 105 Skąd: skąd
Wysłany: 2019-01-20, 17:46
eplus napisał/a:
U Ciebie i u mnie tak, oczywiście, ale te ekologiczne alternatory nie zawsze są wzbudzone - z głupiej oszczędności.
Niestety tak, oszczędności za wszelka cenę paliwa, żeby wykazać na folderze małe spalanie i niską emisję.
Jak będziecie kontrolować napięcie w czasie jazdy to widać jakie głupoty się dzieją z napięciem.
Zdarza się w lato: zapalam po tygodniu stania jest 12.3V, światła tylko dzienne, ruszasz - kilka manewrów - wspomaganie ciągnie 80A przy mocnym kręceniu, automatyka za chiny nie włączy ładowania, już jest 11.9V. jedziesz 20km i dalej nie ładuje bo ustawione w BCM jest 11.7V jako start ładowania. Ładuje tylko przy hamowaniu silnikiem co nie starcza za bardzo :)
... automatyka za chiny nie włączy ładowania, już jest 11.9V. jedziesz 20km i dalej nie ładuje bo ustawione w BCM jest 11.7V jako start ładowania. Ładuje tylko przy hamowaniu silnikiem co nie starcza za bardzo :)
Model: D
Silnik: 1.6SCE Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Gru 2018 Posty: 105 Skąd: skąd
Wysłany: 2019-01-21, 18:40
ASO? nie rozśmieszaj :). Zresztą wyraźnie takie parametry są wpisane w bcm'ie i te 11.7V sobie podniosłem do 12V, pojeżdżę i pewnie jeszcze podniosę do np. 12.5V
Chcieliście więc prosze
taki dostałem po 4 latach jak oryginał padł na gwarancji
Pytanie jak odkręcić takie korki ?
aktualnie ładuje go powoli mam już 13.15V prostownikiem elektronicznym
produkcja 2.2016
Właśnie na grupie Duster na FB pojawiła się pierwsza osoba z DD2 której ASO podczas przeglądu w ramach akcji serwisowej zleconej przez producenta wymieniło akumulator ze względu na wadę fabryczną.
Korki takie jak Fiamm solidny tępy wkrętak i bez problemu.
Po prawie 9 latach, uzupełniłem wody doładowałem i po kilku dniach tak to wygląda. Tylko nie wiem czy prąd 510A czy 600A czy ile bo naklejka się zniszczyła.
20190202_115536_crop_388x718.jpg
Plik ściągnięto 25 raz(y) 190,1 KB
Ostatnio zmieniony przez ansu 2019-02-03, 08:16, w całości zmieniany 1 raz
Marka: w planach
Model: w planach
Silnik: w planach
Wysłany: 2019-09-07, 13:39
Fruxo napisał/a:
produkcja 2.2016
3.5 letni? Czy dobrze rozumiem Renault w ramach gwarancji wymienilo na taki stary akumulator? Toc on padnie stosunkowo szybko, bo tyle czasu nie uzywany akumulator ma na pewno mocno skrocona zywotnosc.
Mam fabryczny akumulator ponad 5 lat firmy ROMBAT i już powoli zaczyna dogorywać...
Już ze dwa czy trzy razy odmówił posłuszeństwa (nie zapalił silnik)... będę musiał już przymierzać do zakupu nowego akumulatora.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum