W przypadku samochodów LPG komputer pokładowy jest domyślnie wyłączony. Oznacza to, że nawet jeśli BIC jest zintegrowany, nie będzie danych o zużyciu na ekranie ECO. Najpierw musisz aktywować komputer pokładowy w liczniku. Nawet wtedy uwzględnione zostanie tylko zużycie benzyny, zużycie LPG będzie ignorowane.
_________________ Przepraszam za mój polski, używam tłumacza Google.
Warto też sprawdzić czy przypadkiem w samochodzie nie ma juz gotowej instalacji pod podłączenie BIC-a.
W Dusterze z 2016 roku udało się znaleźć już gotowe okablowanie
Złącze oznaczone schematycznie 1714
Obrazek Obrazek
Jak sprytnie dobrać się w tamte okolice żeby sprawdzić czy jest gotowa wiązka? (Lodgy 2019).
283464084R lub 283468976R. Ale zależy to również od ABS, jeśli nie wyśle dwóch kątów do magistrali CAN, nie będzie żadnych danych do wyświetlenia. Nie wiem, czy ABS Captur może to zrobić.
_________________ Przepraszam za mój polski, używam tłumacza Google.
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-19, 07:41
buladag napisał/a:
To znaczy że wtyczki pod ten moduł po prostu nie ma?
Na podstawie poszukiwań kolegów (oraz własnych) można raczej stwierdzić, że wtyczki do modułu BIC można szukać jedynie w nowych Dusterach. Inne modele nie mają takowej wiązki przygotowanej i trzeba dokładać we własnym zakresie. Albo zrobić przejściówkę do gniazda OBD i moduł podłączyć w schowku.
Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017 Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Lip 2018 Posty: 382 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-07-21, 20:50
lajo napisał/a:
283464084R lub 283468976R. Ale zależy to również od ABS, jeśli nie wyśle dwóch kątów do magistrali CAN, nie będzie żadnych danych do wyświetlenia. Nie wiem, czy ABS Captur może to zrobić.
I w tym problem. Jeszcze jakbym wiedział gdzie szukać tego bica, który musiałbym podmienić. Nigdzie nie mogę znaleźć schematu serwisowego instalacji elektrycznej.
Ostatnio zmieniony przez gggg 2019-07-21, 20:53, w całości zmieniany 1 raz
Próbowałem przebijać się przez tematy dotyczące MNE, ale jest tego sporo i w pewnym momencie przestałem przyswajać wiedzę, stąd moje pytania tutaj.
Mam Dacię Lodgy z Media Nav Evolution. Trochę boli mnie, jak ubogi jest ten system, a że widziałem w innych Daćkach np. tryb eco (punkty), zastanawiam się, czy jest opcja włączenia tej opcji w moim samochodzie?
Do tego nie bardzo orientuję się, czy moje multimedia wspierają Apple CarPlay? To by było idealne rozwiązanie, ale też nie mam pojęcia, czy jest możliwość takiego korzystania z telefonu/samochodu...
Mam Dacię Lodgy z Media Nav Evolution. Trochę boli mnie, jak ubogi jest ten system, a że widziałem w innych Daćkach np. tryb eco (punkty), zastanawiam się, czy jest opcja włączenia tej opcji w moim samochodzie?
Przecież na początku tematu w którym piszesz masz opisane jak to włączyć. A że nic Ci nie wyświetli jeśli nie zamontujesz BIC-a to już inna sprawa.
Mikele napisał/a:
Do tego nie bardzo orientuję się, czy moje multimedia wspierają Apple CarPlay? To by było idealne rozwiązanie, ale też nie mam pojęcia, czy jest możliwość takiego korzystania z telefonu/samochodu...
c
AppleCar masz tylko w MN3 i to chyba już wszystko wyjaśnia :)
Model: Clio IV
Rocznik: 2013
Wysłany: 2019-08-24, 23:37
miał możne ktoś taki przypadek i go rozwiązał po podłączeniu modułu bic ,,eko jazda ,, działa poprawnie a temperatura już nie.
może trzeba mu zmienić skrypt ????
Ostatnio zmieniony przez PrzemoPT 2019-08-24, 23:40, w całości zmieniany 3 razy
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3949 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-08-25, 19:53
PrzemoPT napisał/a:
miał możne ktoś taki przypadek i go rozwiązał po podłączeniu modułu bic ,,eko jazda ,, działa poprawnie a temperatura już nie.
może trzeba mu zmienić skrypt ????
Stronę wcześniej podawałem- ten moduł z tym softem wymagał zmiany skryptu na "14". Po zmianie będzie hulał.
Wysłany: 2019-08-25, 20:50
A da radę zmienić ten skrypt programem ddt4all ? Czy tylko clip
Jeśli da radę ddt4all dałbyś scren gdzie go nie więcej można poszukać żebym nie szukam po omacku dzieki😀
Wysłany: 2019-08-26, 08:18
PrzemoPT napisał/a:
Jeśli da radę ddt4all dałbyś scren gdzie go nie więcej można poszukać żebym nie szukam po omacku dzieki😀
Już mam tylko jeszcze kabel muszę ogarnąć lub kupić
Wysłany: 2019-08-26, 08:25
PrzemoPT napisał/a:
Wszystko w tym wątku już było opisane- tak, programem ddt4all zmienisz skrypt. Oczywiście z BIC łączymy się interfejsem pod linię Multimedia Can.
Przepraszam, nie mam porządnego Screena, tylko słabe zdjęcie, ale chyba widać. Ale ustawienia są dla Sandero, w Clio możesz mieć inaczej. W każdym razie tutaj pierwsza linia "Wehicle Environment" w polu "Read configuration" wyświetli skrypt wgrany w twój BIC, obok w polu "Write configuration" można go zmienić.
Wysłany: 2019-08-28, 00:11
Dymek napisał/a:
PrzemoPT napisał/a:
Wszystko w tym wątku już było opisane- tak, programem ddt4all zmienisz skrypt. Oczywiście z BIC łączymy się interfejsem pod linię Multimedia Can.
Przepraszam, nie mam porządnego Screena, tylko słabe zdjęcie, ale chyba widać. Ale ustawienia są dla Sandero, w Clio możesz mieć inaczej. W każdym razie tutaj pierwsza linia "Wehicle Environment" w polu "Read configuration" wyświetli skrypt wgrany w twój BIC, obok w polu "Write configuration" można go zmienić.
coś u mnie jest nie tak podałem dodatkowe napięcie do bic i w programie ddt4all nie widzi wogóle
może to kabel obd nie jest odpowiedni w ustawieniach abs normalnie szczytuje parametry vin itd.
juz kupiłem drugi taki sam bic może on będzie miał juz ustawiony skrypt
Ostatnio zmieniony przez PrzemoPT 2019-08-28, 00:21, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2019-08-28, 00:32
PrzemoPT napisał/a:
Dymek napisał/a:
PrzemoPT napisał/a:
coś u mnie jest nie tak podałem dodatkowe napięcie do bic i w programie ddt4all nie widzi wogóle
może to kabel obd nie jest odpowiedni w ustawieniach abs normalnie szczytuje parametry vin itd.
juz kupiłem drugi taki sam bic może on będzie miał juz ustawiony skrypt
Wysłany: 2019-08-28, 08:00
PrzemoPT napisał/a:
...coś u mnie jest nie tak podałem dodatkowe napięcie do bic i w programie ddt4all nie widzi wogóle
Przepraszam, że będę upierdliwy, ale muszę dopytać- czy aby na pewno masz świadomość, że w przypadku tego BIC trzeba się podłączyć pod PINy magistrali Multimedia Can a nie pod PINy "zwykłego" CAN? Czyli jak podłączasz się tym kablem do OBD? Bo jeśli wpinasz wtyk bezpośrednio do gniazda OBD samochodu, to tak się nie połączysz ani z BIC, ani ewentualnie z MediaNav- trzeba zmienić PIN-y. Opis jest np TUTAJ. Ja mam do tego zrobiony wygodny przełącznik, choć oczywiście można sobie robić połączenia inaczej.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2019-08-28, 08:13, w całości zmieniany 3 razy
Hmm normalnie bez AA temperatura jest i trochę dziwne, że po przejściu na AA nie jest widoczna.
Bo Android Auto /Car Play przechwytuje cały ekran dlatego nie widzisz tego co jest na standardowym ekranie MN
To co chesz zobaczyć zleży od programu do mirroringu .
Posprawdzaj ( ja nie mam żadnego smartfornu na asnrodidzie wyłącznie spod znaku jabłuszka i w tym przypadku ilośc aplikacji jest naprawdę minimalna)
Rzuć okiem na to jaki soft ma na MN kolega z Rumunii
Silnik: 1,5dci
Rocznik: 2015
Wysłany: 2019-09-13, 17:02
Dzięki Waszym podpowiedzią sprawdziłem, że BIC o 283467680R też działa poprawnie i wyświetla mi temperaturę i raport z jazdy.
Podziękowania i możne komuś się przyda.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum