Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
[MNEVO] Uwolniona wersja 6.0.4
Autor Wiadomość
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3491
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-10-21, 20:44   

Można by to było usunąć ale jest to zaszyte dość głęboko bo pochodzi z oryginalnej wersji Renault. Przeszkadza Ci to ? Jest tak małe i niczego nie zasłania.
Bo to jest na stale a tą druga ( większą) prędkość można konfigurować aby się pokazywała lub nie
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Robson68 


Marka: DACIA
Model: Duster 2
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2019
Wiek: 51
Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 118
Skąd: WARSZAWA
Wysłany: 2018-10-21, 20:51   

Dzięki za wyjaśnienie , swojego czasu używałem trochę IGO 8 i tam można było dużo rzeczy sobie poustawiać , tu niestety nie bo to mocno ,, wykastrowana ,, wersja IGO 8, pozostaję się z tym pogodzić .
Z zalet doceniam możliwość zmian map Here na Tomtom i na odwrót .Ta większa prędkość się przydaję bo z czasem wzrok szwankuje :-)
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3491
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-10-21, 20:55   

To nie jest nawet iGo8 lecz mocno wykastrowana wersja iGo Primo czyli już softu o mniejszej możliwości ustawień. Mnie iGo nigdy za bardzo nie interesowało bo przez kilkanascie lat byłem betatesterem AM i byłem bardzo niepocieszony gdy okazała się że ze wzgledu na zastosowany procesor nie udało się uruchomić na MN żadnej wersji AM.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Robson68 


Marka: DACIA
Model: Duster 2
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2019
Wiek: 51
Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 118
Skąd: WARSZAWA
Wysłany: 2019-03-09, 16:01   

U kolegi w dołożonym MNE ( uwolniona wersja 6.0.4, kupiona od jednego kolegi z forum) wystąpił taki problem , w sumie już drugi raz , dziwny restart bo zmienia się tylko głos i język samej nawigacji . Głównym językiem MNE zostaję polski , natomiast w nawigacji jest język angielski ( nazwy ulic i prowadzenie ) Czy ktoś spotkał się z takim dziwnym restartem tej wersji ? Bo w pózniejszych wersjach następowała totalna zmiana języka plus zmiana innych ustawień.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3491
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-03-11, 09:37   

takie rzeczy się zdarzają w MN ( bo to tylko i aż Windows i czasami coś się źle zapisze w ustawieniach)
Najprościej sobie z tym poradzić poprzez zrobienie tzw "przywrócenia do ustawień fabrycznych"
To wskaże jaki jest zapisany pierwszy ( fabryczny język w Micom) niestety tego zmienić za pomocą kodów się nie da .
Ale wtedy w ramach personalizacji i ustawiania wersji językowej wszystko powinno już działać poprawnie.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Robson68 


Marka: DACIA
Model: Duster 2
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2019
Wiek: 51
Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 118
Skąd: WARSZAWA
Wysłany: 2019-03-11, 18:16   

jas_pik dziękuję za wyjaśnienia , zapomniałem ,że to tylko windows. Poradziłem sobie ciut inaczej zmieniłem język na angielski a potem znowu język polski .
 
Robson68 


Marka: DACIA
Model: Duster 2
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2019
Wiek: 51
Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 118
Skąd: WARSZAWA
Wysłany: 2019-07-14, 16:39   

Potrzebuję usunąć parę niepotrzebnych plików ( fotoradary krajów których nie mam map ) , próbowałem przez Tc ale nie można , wyskakuje komunikat ,, could not delete ,, . Jakaś sugestia rozwiązania problemu ?
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3491
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-14, 16:53   

Zabij proces ( terminate) za pomocą task managera o nazwie nngnavi.exe.
Dopiero wtedy będziesz mógł usunąć niepotrzebne mapy. Po wrzuceniu nowych map wyłącz całkowicie.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Robson68 


Marka: DACIA
Model: Duster 2
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2019
Wiek: 51
Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 118
Skąd: WARSZAWA
Wysłany: 2019-07-14, 17:41   

Dziękuje za poradę . Choć wchodzę w Tc z nakładki mediapik i niektóre pliki np POI mogę usuwać, pliki map też tak dodawałem a tych speedcam nie można usunąć .
Próbowałem też wejść w TC korzystajac z pendrive od kol.Anioł , tam niby zatrzymuje wszystkie procesy , bez efektu

WP_20190713_12_52_11_Pro.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 123,44 KB

Ostatnio zmieniony przez Robson68 2019-07-14, 17:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
paul7 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1.5dCi
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige 5 os.
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Lip 2015
Posty: 1013
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-14, 18:11   

A upewniłeś się że zatrzymałeś proces nngnavi.exe ? Jak jas_pik pisał. Jak nie to można sobie rożne rzeczy robić , a i tak nic nie zatwierdzi.
Może sprawdź atrybuty pliku. Może masz zmienione i ci blokuje.
 
Robson68 


Marka: DACIA
Model: Duster 2
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2019
Wiek: 51
Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 118
Skąd: WARSZAWA
Wysłany: 2019-07-14, 18:22   

OK. Sprawdzę ten proces nngnavi.exe.
Dziękuje za podpowiedź
 
dudu$ 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: H4M 1.6 16V
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 15 razy
Wiek: 32
Dołączył: 21 Mar 2017
Posty: 782
Skąd: Ząbki
Wysłany: 2019-07-14, 18:55   

Ja u siebie wchodziłem do windowsa przez d-boota i tam po włączeniu TC bez problemu mogłem sobie usunąć tcm, speedcam czy mapy bez zabijania procesów
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3491
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-07-14, 21:38   

Bo dboot nie uruchamia przy starcie nngnavi.exe i wtedy nie ma problemu z kasowaniem plików map. Nngnavi to własnie program nawigacyjny , jak się uruchomi to nie pozwoli na usunięcie map .
Proste ?
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Robson68 


Marka: DACIA
Model: Duster 2
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2019
Wiek: 51
Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 118
Skąd: WARSZAWA
Wysłany: 2019-07-15, 07:01   

Proces zatrzymany, plik usunięty.Dziękuję za pomoc
 
Robson68 


Marka: DACIA
Model: Duster 2
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2019
Wiek: 51
Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 118
Skąd: WARSZAWA
Wysłany: 2019-10-09, 17:46   

Dziś rano moje Medianav powitało mnie startowym logiem Dacia i tak zostało przez 15 minut jazdy , brak reakcji na przycisk wyłączania , brak reakcji na wyłączony zapłon , nawet po zamknięciu auta ekran radia wyświetlał ekran startowy . Po odłączeniu zasilania i wpisania kodu radio zaczęło działać , co może być przyczyną ? błąd ładowania systemu ? Kiedyś czytałem , że taki błąd powoduje wadliwa kość pamięci zamontowana w radiu . Usterka już raz wystąpiła , tylko wtedy pomogło włączenie i wyłączeniu zapłonu :?:
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3491
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-10-09, 18:20   

Pamięć eNand jest to kość pamięci która czasami nie jest poprawnie zarządzana przez Windows.
Niestety zdarza się to czasami .
Samodzielna naprawa na szybko. Poprzez odłączenie zasilania ( bezpiecznik lub klema aku) bo inaczej wydrenuj akumulator do zera bo nie jest zarządzany przez UCE w tym stanie
Co można na to poradzić ? Jeśli jest na gwarancji od razu jechać do serwisu aby wymieniali . Nie pozwalać na wyłączenie samochodu . Niech tak wisi na logo.
Może wtedy od razu dadzą Ci nowe.
A że nie ma nowych "starych wersji" to dostaniesz MN3 :mrgreen:
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Robson68 


Marka: DACIA
Model: Duster 2
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2019
Wiek: 51
Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 118
Skąd: WARSZAWA
Wysłany: 2019-10-09, 18:34   

Niestety radio nie jest na gwarancji , jest dołożone w miejsce oryginalnego radia .
Jak będzie usterka powracać , chyba będzie trzeba zmienić na MN3
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3491
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-10-09, 19:08   

Już komuś odpowiadałem o różnicach . Jasne że MN3 jest o kilka długości lepszy niż stare Mn1/MN2.
Cytat:
MN1 - Windows CE , ROM 4GB, RAM 0,5 GB Procesor 600 Mhz soft ( naklejka SW na górnym panelu od 1.X.X do 4.1.0 ) zazwyczaj naklejka okresla soft z jakim wyszedł z fabryki , nowsze softy po aktualizacji
MN2 - Windows CE , ROM 4GB, RAM 1 GB Procesor 666 Mhz soft ( naklejka SW na górnym panelu od 5.2.7 do 9.1.3 ) zazwyczaj naklejka okresla soft z jakim wyszedł z fabryki , nowsze softy po aktualizacji. Ważne ma wbudowany odbiornik danych do nawigacji TMC
MN3 - Linux , ROM 4GB, RAM 2 GB, Procesor Quad (4 rdzeniowy 1Ghz) soft 10.X.X.X . Obsługa Android Auto oraz CarPlay

Microsoft zakończył wspieranie WindowsCE na początku 2018 roku. Dlatego Renault zminił hw i sw . A róznice HW są naprawdę duże . W szczególności ekran nie jest już rezystancyjny tylko pojemnościwy oraz jego kontrast jest znacznie lepszy niż starego .
Dla mnie w chwili obecnej Waze na MN3 rzadzi. W szczególności przy wyjazdach zagranicznych . W DE i FR na Waze możnaa mieć informacje o rozerwanej oponie na poboczu jezdni :)
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Robson68 


Marka: DACIA
Model: Duster 2
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2019
Wiek: 51
Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 118
Skąd: WARSZAWA
Wysłany: 2019-10-09, 20:25   

Czyli czas na MN3 i na nowy telefon z androidem :-) MN3 ma kolega i może mi ,, wypożyczyć ,, .Zobaczę ,czy dzisiejsza usterka się będzie powtarzać , póki co klucz nr 10 w schowku Dustera .
 
Robson68 


Marka: DACIA
Model: Duster 2
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2019
Wiek: 51
Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 118
Skąd: WARSZAWA
Wysłany: 2019-10-10, 17:33   

U kolegi , który ma taką samą wersję 6.0.4 występuję dziwne zjawisko , nie można wyłączyć w ustawieniach ostrzegania o przekroczeniu prędkości. Tzn po wyłączeniu tego dźwięku w ustawieniach i po wyłączeniu zapłonu nie pamięta ,że było wyłączone. Nie wiem czy pomoże przywrócenie ustawień fabrycznych czy może czyszczenie storage card 2, kolega nie ma zawsze czasu na dłuższą zabawę . Ktoś spotkał się z takim przypadkiem ?
 
Kauris 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV II Ph1
Silnik: 1.2 16v 73KM
Rocznik: 2015 55kkm
Wersja: Laureate
Pomógł: 16 razy
Wiek: 42
Dołączył: 21 Sie 2015
Posty: 402
Skąd: Poznań
Wysłany: 2019-10-10, 18:45   

A to nie jest normalne? Pamiętam (jak przez mgłę), że u mnie właśnie tak to działało - do wyłączenia zapłonu. Z tym, że zamiast wyłączać za każdym razem ostrzeganie, zmieniłem sposób ostrzegania na "tylko wizualne" i taką zmianę pamięta do dziś.
_________________
 
Robson68 


Marka: DACIA
Model: Duster 2
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2019
Wiek: 51
Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 118
Skąd: WARSZAWA
Wysłany: 2019-10-10, 18:52   

Cytat:
A to nie jest normalne? Pamiętam (jak przez mgłę), że u mnie właśnie tak to działało - do wyłączenia zapłonu. Z tym, że zamiast wyłączać za każdym razem ostrzeganie, zmieniłem sposób ostrzegania na "tylko wizualne" i taką zmianę pamięta do dziś.

Może masz rację , choć jak mam też taką wersję 6.0.4 tylko z nakładką od jas_pik i u mnie raz wyłączone ostrzeganie zostaje wyłączone za zawsze , tzn nie resetuję się.
Chyba , że problem leży w pliku sys.txt
w linijce speedlimit_warning=1 a powinno być 0
Jak kolega będzie miał czas to sprawdzę plik sys.txt
Ostatnio zmieniony przez Robson68 2019-10-10, 19:17, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3491
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-10-10, 22:05   

Jesli cos tak sie "pieprzy" to najczęściej trzeba skasować plik FILECACHE w SC2 , a czasami wręcz całą zawartość SC2 . To wciąż nierozwiązany problem Windowsa CE w wykonaniu Renault .
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne