Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-21, 08:52
No i wczoraj dotarła , w sumie niezły czas transportu , odbiór w kiosku Ruchu :)
Dziś wieczorkiem podmienię i przez jakiś czas potestuję zanim podrzucę starą Shrekowi :)
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2018-09-21, 09:39
Teraz wiem jak to rozebrac bez konfliktowo, wiec podejmiemy sie regeneracji. Zobaczymy czy to mozliwe. Szczegolnie mysle tu o czesci gdzie pracuja suwaki.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-09-22, 16:54
Ok podmiana to cztery śrubki torx i pięć minut roboty.
Na razie wszystko działa choć pokrętła niewyrobione i ciężej nieco pracują.
IMHO to jest z tej samej fabryki co robi dla Valeo tylko część bez oznaczeń.
No to dodam trochę od siebie ponieważ wpadła mi uszkodzona manetka.
A jako że u mnie zdarzyło się ostatnio kilka razy wyłączenie świateł mijania po włączeniu kierunkowskazu więc decyzja o naprawie.
A kiedy się powyższa sytuacja zdarza. Ano po wcześniejszej jeździe na światłach drogowych.
Demontujemy manetkę z kolumny kierowniczej odkręcając dwa wkręty "1" (fot. 1).
Po odpięciu wtyczki odkręcamy dwa pozostałe wkręty "2".
Następnie wciskamy cienki wkrętak i lekko podważając zatrzaski rozbieramy.
Na fot. 2 wciskamy wkrętak wg. numerów podważając zatrzaski i sukcesywnie rozsuwając części.
Na fot. 3 czyścimy styki "1". Są smarowane jakiś smarem i się po prostu jakby wypalał i powoduje nagar, który nie przenosi styku.
Zdejmujemy czarny suwak "2" i tez czyścimy. Najpierw np. szmatką, a potem można jakimś drobniutkim papierem ściernym gradacji 1000.
Na koniec również oczyścić styki pod suwakiem "3".
Przy okazji uszkodził się żółty kabelek od klaksonu jak na powyższym filmie. Niebieski i żółty jest od klaksonu.
Odkopuję.
uroczyście oświadczam, że moje Sandero po przejechaniu 66tys km odmówiło również włączania świateł mijania. Równo na miesiąc bez jednego dnia przed upływem gwarancji... To już 2 wizyta naprawcza w ASO od momentu kupna (3 miesięcy). Nieźle.
Dzień dobry.
Otóż od mniej więcej pół roku mam problem ze światłami mijania. Objawia się tym ,że po ich załączeniu prawa lub lewa żarówka (zawsze jedna) nie zapala się od razu . Czasami po minucie czasami po 10 minutach. Znajomy radził ,że mogą luzy żarówki na wtyczce być , ale sprawdzałem wychodzą przy wymianie z oporem więc raczej ciasno siedzą. Co to może być ?
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2019-09-19, 05:23
Manetka. Sprawdz ja na poczatek. Pare kartek wczesniej masz pin out manetki, ewentualna regeneracja, wymiana na nową. Sprawdź manetke, a potem bedziemy działać dalej.
_________________ Rzeczy niemozliwe robie od reki, a na cuda trzeba dzien poczekac.
Ostatnio zmieniony przez shrek 2019-09-19, 05:30, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2019-09-25, 07:31
Jak nie manetka to trzeba przymierzyć uch czy wychodzą prady zasilania na światła no i oczywiście bezpieczniki( nie pamietam czy tam sa prawa lewa strona).
Wysłany: 2019-10-13, 19:05 Problem z światłami "krótkimi"
Grupowicze, sytuacja tego typu. Jadąc na swiatlach,, długich'' i po zmianie na swiatla "krótkie" brak krotkich swiatel. Dopiero po całkowitym wyłączeniu swiatel, bądź ponownym zalaczeniu swiatel długich, i zmianie na krótkie, swiatla krótkie się zapalają. Sytuacja występuje rzadko ale się pojawia, jakieś pomysły rady?
Marka: Renault
Model: Megane IV Grandtour
Silnik: 1,5 DCI
Rocznik: 2017 Pomógł: 53 razy Dołączył: 02 Mar 2019 Posty: 1793 Skąd: Radzionków
Wysłany: 2019-10-13, 20:12
Kupić przełącznik. Najtańsze od 60zl chinole. Zdjąć górna osłonę kierownicy, dolną odkręcić. Manetka na dwóch śrubkach torx. Odpinany kostkę i wymieniamy przełącznik. Jak masz podstawowe narzędzia to bez problemu w 10min ogarniesz.
To jest jakiś seryjny feler, może warto się dowiedzieć w serwisie, czy jest możliwa wymiana nieodpłatna po gwarancji, bo z tymi manetkami jest akcja serwisowa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum