Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Odtwarzacz video - MNE
Autor Wiadomość
Adamerio 


Marka: Renault
Model: Megane II ph II
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2008
Dołączył: 19 Mar 2017
Posty: 82
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2017-06-22, 22:12   Odtwarzacz video - MNE

Witam, czy istnieje jakieś spolszczenie odtwarzacza video dostępnego w nakładce?

Z jakimi formatami owy odtwarzacz radzi sobie najlepiej? Sciągnąłem plik .avi - odtwarza ok, jednak bez dźwięku, kilkanie w przycisk "dźwięk" w prawym górnym rogu nic nie daje.
 
Josef Frantz 
Zielony listek



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6
Rocznik: 2019
Wersja: Prestige 5 os.
Wiek: 65
Dołączył: 10 Paź 2019
Posty: 9
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-11-25, 20:04   

Witam. Jestem przed wykonaniem darmowej aktualizacji map" w moim samochodzie. Posiadam instrukcję fabryczną opisującą kolejne czynności, które należy wykonać. Jestem jednak pełen obaw. Przykładowo niektórych nośników (pendrive) w ogóle mój MNE nie "widzi". Inne „odczytuje”, ale nie odtwarza plików "mp3". Nie wspomnę o tym, że w instrukcji mam opis odtwarzania filmów w formacie "mp4", którego nie ma w oknie "Multimedia". Domyślam się, że to funkcja odtwarzania jest zablokowana i możliwość odtwarzania filmów istnieje. Przeglądając Forum, znajduję tematy związane z odblokowaniem różnych funkcji. Nie znajduję jednak żadnej dotyczącej odblokowania funkcji „Video” w menu „Multimedia” Być może istnieje inny, prosty sposób wyświetlania filmów z innego nośnika na ekranie MNE. Za rady z góry dziękuję. Pozdrawiam.
_________________
Josef Frantz
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 65 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3814
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-11-25, 20:25   

Josef Frantz napisał/a:
Witam. Jestem przed wykonaniem darmowej aktualizacji map" w moim samochodzie.

Wygląda na to że masz najnowszy MNE który ja staram się okreslać jako MN3 ( czyli urzadzenie na Linuxie z obsługą AAi CP . Ono oprócz wyglądu i identycznego menu jest totalnie rózne od poprzednich urządzeń opartych na WinCE


Josef Frantz napisał/a:
Posiadam instrukcję fabryczną opisującą kolejne czynności, które należy wykonać. Jestem jednak pełen obaw.

Nie dziwie się

Josef Frantz napisał/a:
Przykładowo niektórych nośników (pendrive) w ogóle mój MNE nie "widzi". Inne „odczytuje”, ale nie odtwarza plików "mp3".

Czy na pewno wszystkie te pendrive są sformatowane w FAT32 isą typu USB2.0 lub USB3.0/2.0 . MN3 ma problem z odtwarzaniem pendrve które pracują wyłącznie w standardzie USB3.0

Josef Frantz napisał/a:
Nie wspomnę o tym, że w instrukcji mam opis odtwarzania filmów w formacie "mp4", którego nie ma w oknie "Multimedia". Domyślam się, że to funkcja odtwarzania jest zablokowana i możliwość odtwarzania filmów istnieje. Przeglądając Forum, znajduję tematy związane z odblokowaniem różnych funkcji. Nie znajduję jednak żadnej dotyczącej odblokowania funkcji „Video” w menu „Multimedia” Być może istnieje inny, prosty sposób wyświetlania filmów z innego nośnika na ekranie MNE. Za rady z góry dziękuję. Pozdrawiam.

A czy w instrukcji nie ma gdzieś tekstu małymi literkami że w zależności od rynków niektóre funkcje moga nie działać ?
Na dzień dzisiejszy odtwarzanie filmów w MN3 jest możliwe wyłącznie na rynku indyjskim . Jest to spsowodowane tym ze w karajach UE zakazane jest odtwarzanie filmów na ekranie w czasie jazdy a system jest tak zrobiony że nie można zablokować odtwarzania w czasie jazdy . Dlatego w żadnym europejskim samochodzie to nie działa .
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
cowcar 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 100
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Lut 2019
Posty: 161
Skąd: LKS
Wysłany: 2019-11-26, 14:40   

jas_pik napisał/a:
MN3 ma problem z odtwarzaniem pendrve które pracują wyłącznie w standardzie USB3.0

Mój SanDisk UltraFit 32GB USB 3.1 działa bezproblemowo. Wykonuję nim aktualizacje.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 65 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3814
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-11-26, 17:45   

cowcar napisał/a:

Mój SanDisk UltraFit 32GB USB 3.1 działa bezproblemowo. Wykonuję nim aktualizacje.

Ja też zauważyłem że Sandisk nie ma żadnych problemów :mrgreen:
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
Belphegor 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige
Pomógł: 24 razy
Wiek: 39
Dołączył: 27 Cze 2018
Posty: 1565
Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2019-11-27, 12:44   

jas_pik napisał/a:
cowcar napisał/a:

Mój SanDisk UltraFit 32GB USB 3.1 działa bezproblemowo. Wykonuję nim aktualizacje.

Ja też zauważyłem że Sandisk nie ma żadnych problemów :mrgreen:


I ja. :mrgreen:
_________________
EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. 8-)
Psycho the rapist

 
Josef Frantz 
Zielony listek



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6
Rocznik: 2019
Wersja: Prestige 5 os.
Wiek: 65
Dołączył: 10 Paź 2019
Posty: 9
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-12-08, 22:24   

Dobry wieczór. Pełen obaw wykonywałem aktualizację map (zgodnie z instrukcją). Nie wiem z jakim skutkiem, ponieważ nie spisałem nr mapa przed jej dokonaniem. W każdym razie końcowy komunikat zawierał informację o poprawnej aktualizacji. Wersja systemu pozostała jednak taka sama. Nie wiem, ale wydaje mi się, że nie mam dostępu do bezpłatnej aktualizacji. Rozumiem bowiem, ze aktualizacja map nie jest równoznaczna z aktualizacją systemu. A może się mylę? Pozdrawiam wszystkich.
_________________
Josef Frantz
Ostatnio zmieniony przez Josef Frantz 2019-12-08, 22:25, w całości zmieniany 2 razy  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 65 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3814
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-12-08, 22:27   

A jakie mapy Ci teraz wyświetla ?
jaka masz wersję systemu ?
Wiele aktualizacji wcale nie zmienia numeru wersji tylko robi pewne aktualizacje które nie mają odniesienia w numerach systemu - standardowe poprawianie zauważonych błędów .
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 54 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2219
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-12-09, 14:58   

Josef Frantz napisał/a:
Rozumiem bowiem, ze aktualizacja map nie jest równoznaczna z aktualizacją systemu. A może się mylę?.

Aktualizacja map a aktualizacja systemu to dwie różne rzeczy, tyle że ich sposób pobierania i instalacji jest identyczny.
Bezpłatna aktualizacja map przysługuje wciągu 90 dni, natomiast aktualizacja systemu nie ma ograniczeń czasowych i w każdej chwili można wgrać poprawki czy nowe wersje- o ile oczywiście są dostępne. W przypadku dostępności aktualizacji systemu otrzymasz odpowiedni komunikat w programie ToolBox- zawsze jest to osobna aktualizacja. instalowana niezależnie od aktualizacji map.
 
Josef Frantz 
Zielony listek



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6
Rocznik: 2019
Wersja: Prestige 5 os.
Wiek: 65
Dołączył: 10 Paź 2019
Posty: 9
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-12-09, 21:36   

jas_pik napisał/a:
A jakie mapy Ci teraz wyświetla ?
jaka masz wersję systemu ?
Wiele aktualizacji wcale nie zmienia numeru wersji tylko robi pewne aktualizacje które nie mają odniesienia w numerach systemu - standardowe poprawianie zauważonych błędów .

Witam. Tak ja pisałem. Nie wiem jakie wersje map były przed aktualizacją. Obecnie po jej wykonaniu, na wykazie wszystkie mają oznaczenie: Nazwa_kraju2019.Q2. Muszę jednak stwierdzić, że w dniu dzisiejszym wracając z pracy do domu, "nawigacja wiedziała" o drodze istniejącej od co najmniej roku, a której nie znała jeszcze trzy miesiące temu.:-) Natomiast wersja oprogramowania nie uległa zmianie. Była i jest 1.0.13.2. Ale to już wiemy i podziękować tylko należy Dymkowi (wpis powyżej). Pozdrawiam.
_________________
Josef Frantz
Ostatnio zmieniony przez Josef Frantz 2019-12-09, 21:41, w całości zmieniany 2 razy  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 65 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3814
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2019-12-09, 22:20   

To znaczy że masz najbardziej aktualne mapy obecnie . Zostały wydane ostatniego dnia lipca 2019 .
Na razie nowszych nie ma
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
Josef Frantz 
Zielony listek



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6
Rocznik: 2019
Wersja: Prestige 5 os.
Wiek: 65
Dołączył: 10 Paź 2019
Posty: 9
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-12-11, 08:42   

jas_pik napisał/a:
To znaczy że masz najbardziej aktualne mapy obecnie . Zostały wydane ostatniego dnia lipca 2019 .
Na razie nowszych nie ma

Witam. Z pewnością masz rację, choć pewną zmianę "na lepsze" po tej aktualizacji dało się zauważyć. Nie martwi mnie to jednak, bo tak jak pisałem. Przy pomocy smartfona i aplikacji Android Auto, korzystam z map Google. Pozdrawiam.
http://www.daciaklub.pl/f...=asc&start=1400
_________________
Josef Frantz
 
Robson68 


Marka: DACIA
Model: Duster 2
Silnik: 1,6 LPG
Rocznik: 2019
Wiek: 52
Dołączył: 15 Lut 2018
Posty: 207
Skąd: WARSZAWA
Wysłany: 2019-12-11, 09:39   

Mam podstawowe pytanie dlaczego w temacie Odtwarzacz video - MNE poruszany jest temat aktualizacji map ???
Zasadą każdego forum jest pisanie zgodnie z tematem .
 
Josef Frantz 
Zielony listek



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6
Rocznik: 2019
Wersja: Prestige 5 os.
Wiek: 65
Dołączył: 10 Paź 2019
Posty: 9
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2019-12-11, 22:21   

Robson68 napisał/a:
Mam podstawowe pytanie dlaczego w temacie Odtwarzacz video - MNE poruszany jest temat aktualizacji map ???
Zasadą każdego forum jest pisanie zgodnie z tematem .

Dobry wieczór. Słuszna uwaga dotycząca zasad na Forum. Tym bardziej, że ma na celu ułatwienie Forumowiczom wyszukania informacji. Wypada tylko przeprosić. Uważam jednak, że inna zasada, zasada przyzwoitości nakazuje, nie pozostawianie czyjejś wątpliwości bez odpowiedzi. Dlatego na każdym forum (nie tylko tutaj), w głównych tematach pojawia się wiele wątków pobocznych. Jeżeli przyjąć rygorystycznie tę zasadę i śledząc strukturę tego Forum, takie pytanie powinno znaleźć się w dziale - DACIA Klub Polska \ INNE \ Na każdy temat. Uwaga jest jednak jak pisałem słuszna i jeszcze raz przepraszam. Pozdrawiam.
_________________
Josef Frantz
 
pimpek272 
Zielony listek



Marka: DACIA
Model: SANDERO TECHROAD
Silnik: 90 TCE
Rocznik: 2019
Wersja: Ambiance 5 os.
Dołączył: 08 Lut 2020
Posty: 6
Skąd: DUBLIN 11
Wysłany: 2020-02-19, 11:44   

witam wszystkich mam MNE uwolnione i wgrany plik z możliwością odtwarzania wideo prze konwertowałem wideo tak jak mi polecił jas_pik 800x480 ale jak oglądam to troche tak jak by klatkowało teraz przerobiłem na 480x320 i zobacze jak na takiej rozdzielczości pójdzie dam znać jak przetestuje :-D :mrgreen:
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 65 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3814
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-02-19, 12:12   

800x480 px to jest natywna wielkość ekranu MN1/MN2
Niestety procesor ma tylko 600/666 MHz a musi obrabiać obraz .
Tego nie przeskoczymy .
Oczywiście im mniejsza rozdzielczość tym łatwiej procesorwi na obróbkę tego obrazu.
Ale jeśli nie chcesz aby ekran obcinał obraz to staraj się przy konwersji zachować proporcje .
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
pimpek272 
Zielony listek



Marka: DACIA
Model: SANDERO TECHROAD
Silnik: 90 TCE
Rocznik: 2019
Wersja: Ambiance 5 os.
Dołączył: 08 Lut 2020
Posty: 6
Skąd: DUBLIN 11
Wysłany: 2020-02-19, 12:24   

ok to co proponujesz co ustawić żeby było na całym ekranie?
popróbuje niższe rozdzielczości i bede wiedzieć jaki mi pasuje :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez pimpek272 2020-02-19, 12:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
cowcar 


Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 100
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Lut 2019
Posty: 161
Skąd: LKS
Wysłany: 2020-02-19, 22:33   

Rozdzielczość jak rozdzielczość ale bitrate jest bardziej obciążający dla procka.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne