Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Nagły atak pomarańczowej kontrolki
Autor Wiadomość
Mikele 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 29 Lis 2008
Posty: 526
Skąd: Gibraltar
Wysłany: 2020-05-29, 20:26   Nagły atak pomarańczowej kontrolki

Dzisiaj po południu dość niespodziewanie wyskoczyła mi na desce kontrolka (vide zdjęcie, tam jest pomarańczowy kolor, nie czerwony ;-) ) - włącza się wraz z włączeniem zapłonu, nawet przed startem silnika, wyłącza, kiedy wyłączę silnik. Manual nie pisze, o co chodzi z tą kontrolką, tylko, że "trzeba pojechać do mechanika".

Niestety problem jest taki, że przez zamknięte granice mam do wyboru jeden serwis Dacia/Renault, który znam już dość dobrze, bo jest koszmarnie drogi, odmówił mi serwisu z moimi materiałami eksploatacyjnymi, a do tego wcześniej miałem wypadek w serwisowanej przez nich karetce, po zgłaszaniu problemów. Więc generalnie bardzo ich nie lubię...

Czy ktoś może wie, jaki problem może stać za włączeniem się kontrolki?
I czy to jest coś, z czym można pojechać do zwykłego mechanika, czy trzeba koniecznie do tego z logo?

rsz_img_2881.jpg
Plik ściągnięto 21 raz(y) 239,1 KB

 
DrOzda 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 59 razy
Dołączył: 12 Maj 2010
Posty: 2976
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-05-29, 20:57   

Czujniki ciśnienia opon sprawdziłeś ?
To kontrolka wielofunkcyjna może być mnóstwo powodów.
Diagnozę można zrobić u każdego z komputerem serwosowym.
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2020-05-29, 20:58, w całości zmieniany 2 razy  
 
bartos123 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV, był Logan
Silnik: 1.0 SCe, 1.6 MPI
Rocznik: 2018, 2005
Wersja: Open
Dołączył: 10 Maj 2018
Posty: 72
Skąd: Podkarpackie
Wysłany: 2020-05-29, 21:08   

Czy po przekręczeniu kluczyka zapala się również kontrolka przeglądu (symbol auta --- symbol klucza) ?
 
dacia 


Marka: dacia
Model: dokker
Silnik: 1,6 8V +lpg fabryczny
Dołączył: 08 Lut 2015
Posty: 212
Skąd: Polska
Wysłany: 2020-05-29, 21:46   

Jak w koło wlazł mi gwóźdź i zaczęło schodzić szybko powietrze to i ta kontrolka mi się zapaliła. Sprawdź ciśnienie w kołach i zresetuj czujniki ciśnienia opon. Może pomoże
 
toka93 


Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway FL
Silnik: 0,9 TCE
Rocznik: 2017
Wersja: Stepway
Pomógł: 30 razy
Dołączył: 02 Mar 2019
Posty: 1046
Skąd: Radzionków
Wysłany: 2020-05-29, 21:49   

Ja rozumiem, że na tam gdzie jesteś może być jedno ASO, ale chyba nie jeden mechanik. Komputer prawdę powie, bo teraz to gdybanie i wróżenie z szklanej kuli.
_________________
Sprzedaż części nowych i używanych
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 342 razy
Wiek: 44
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 16448
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-05-29, 22:02   

Interfejs ELM - http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1582

albo

kabel KKL 0 http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3279

+ appka torque / dtt4all / pyren / coś podobnego

=

odczytanie błędów dające wstępne pojęcie o diagnozie.


Wszystkie inne podpowiedzi to wróżenie ze szklanej kuli oblanej fusami....
 
Mikele 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 29 Lis 2008
Posty: 526
Skąd: Gibraltar
Wysłany: 2020-05-29, 22:28   

Dzięki za wszystkie podpowiedzi. :-)

Mam nadzieję, że to nic poważnego, jutro zacznę od sprawdzenia ciśnienia w oponach, chociaż kontrolka opon mi się nie świeciła. Nic poza tą pomarańczową się nie świeciło. Sprawdzę na wszelki wypadek olej i inne płyny, jak niczego nie znajdę, to zacznę szukać kogoś z kablem. Mam nadzieję, że to tylko błąd do wykasowania.
 
Michał B24 


Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway
Silnik: 0.9 tce
Rocznik: 2017
Wersja: Laureate
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 03 Mar 2017
Posty: 420
Skąd: Chwaszczyno
Wysłany: 2020-05-31, 10:03   

Generalnie jest to kontrolka spelniajaca funkcje Check Engine, ale ma dwa stopnie ostrzegania. Mówi o istniejącym błędzie w którymś z obwodów, ale kolor pomarańczowy, mówi o tym, że usterka nie jest na tyle poważna, że silnik należy natychmiast zatrzymać. Generalnie każdy mechanik z komputerem, jest w stanie odczytać błędy.

Możesz spróbować, wykasować błąd odpinając na dłuższy czas klemę akumulatora, ale bez gwarancji powodzenia.

Mi się zapaliła tak samo, na kilkanaście minut. Wszystko działało normalnie, ale tempomat nie działał. Nagle zaczał działac i kontrolka zniknęła. Ale równie dobrze, może być zupełnie inna usterka. Jest coś co przestało działać?
 
Lordi 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1,6 MPi
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 2 razy
Wiek: 49
Dołączył: 06 Paź 2016
Posty: 93
Skąd: Łódz
Wysłany: 2020-05-31, 11:30   

A masz Filtr cząsteczek stałych DPF ? może to to .
 
Mikele 



Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1,6
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 29 Lis 2008
Posty: 526
Skąd: Gibraltar
Wysłany: 2020-06-01, 10:52   

Problem chyba rozwiązany.

Zadzwoniłem do lokalnego autoryzowanego serwisu i konsultant powiedział mi, że jeśli razem z tą kontrolką nie świeci się żadna inna, to zapewne chodzi o zbliżający się przegląd. I faktycznie, mojemu autku stuknęło 24500 km i czas niemal najwyższy na wymianę filtrów, oleju, itp.

Ale jak zapytałem o cenę, to trochę włosy mi stanęły dęba, bo to 300-370 funtów, z moimi filtrami i olejem. I chyba poczekam, aż granica będzie otwarta, bo po sąsiedzku, w Palmones (10 minut jazdy) jest hiszpański dealer, gdzie pewnie zapłacę połowę tej ceny.

Albo zrobię rpzegląd w Polsce. I tak zamierzam przyjechać na wakacje ;-)
 
przemoc84 


Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4
Rocznik: 2010
Wersja: BlackLine 5 os.
Wiek: 36
Dołączył: 02 Lut 2017
Posty: 289
Skąd: zam. Elbląg, ur. Poznań
Wysłany: 2020-06-01, 10:58   

a na spokojnie nie lepiej pod kompa podpiąć by mieć pewność to już raczej dużo GBP/EUR nie kosztuje
 
telecaster1951 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.0 Sce
Rocznik: 2019
Wersja: Laureate
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 26 Lut 2019
Posty: 346
Skąd: Łódź
Wysłany: 2020-06-01, 11:49   

Jeżeli chodzi o przegląd, to na komputerze pokładowym powinieneś mieć pozycję przebiegu do przeglądu poniżej zdaje się 1000km.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne