Nie no warsztat z tych "dobrych" z Poznania - podobno. Byli rzeczowi i konkretni. Już sam nie wiem - coraz częściej zastanawiam się nad pozbyciem się kłopotu i kupnem zupełnie nowego auta To już się robi skarbonką bez dna a szarpanie się z mechanikami to ostatnia rzecz jaka mnie w życiu interesuje. Jestem raczej z tych mało technicznych - to naciągają mnie jak leci
Miałem podobny problem z falowaniem obrotów w Loganie z tym silnikiem. Link https://www.youtube.com/watch?v=AX2uZISc-Cw
Falowanie pojawiło się bez regulacji zaworów lub jakiejś konkretnej wymiany, występowało tylko na zimnym silniku, przyczyna i rozwiązanie nieznane, jeździł tak kilkanaście tysięcy km aż do sprzedania
PS kupił je ktoś z okolic Poznania, rocznik i silnik się zgadzają :P
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce
Rocznik: 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1874 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2020-05-31, 19:15
Jak masz interfejs po BT zainstaluj apkę Torque na smartfonie i sprawdź jakie masz obroty na biegu jałowym. Według mnie nic niepokojącego po tych filmikach nie widzę. Te silniki na biegu jałowym maja obroty między 700 a 670 i można odczuć jakby obroty falowały ale to jest normalny objaw
ok dziękuję. Ja ustawiłem luz wg załącznika i nie jest dobrze :( znaczny wzrost spalania. Dostać się do zaworów masakra (ale śrubkę za klimą da się wykręcić bez ruszania klimy), ale jak teraz to wyregulować?
Kąty.jpg Regulacja luzu zaworowego-materiał z filmiku hiszpańskiego
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Paź 2010 Posty: 1103 Skąd: Mikołów
Wysłany: 2020-09-09, 19:21
Co to za dziwne procedury ustawiania zaworow w tym silniku? Ja ustawilem na mijanke czyli zawory sie mijaja na 1 to ustawiam na 4 potem 4-1 i 2-3 oraz 3-2 trochę grają na zimnym ale po 5min juz normalnie
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1874 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2021-01-31, 00:31
Paweł T napisał/a:
Jak zdiagnozować konieczność regulacji zaworów w 1,6 Sce? Sprawdzić kompresję czy jednak sprawdzać luz przy szklankach?
mogą występować problemy z paleniem zimnego silnika, silnik będzie nierówno pracował itp. Jaki masz przebieg na LPG? Jeżeli co najmniej 60tyś. km to umawiaj się na sprawdzenie luzu. Wiesz wszystko zależy też od tego jak dany silnik został złożony i wstępnie wyregulowany w fabryce. Z tego co pamiętam na forum był człowiek, któremu głowica padła po 40 tys km. Słyszałem też o przypadkach padnięcia głowicy przy przebiegu około 100tyś. km oraz 120tyś km. Kiedy miałem jeszcze Lodgy rozmawiałem z taksówkarzem, który na fabrycznym gazie przejechał 100tyś km i nic z zaworami nie robił i auto jeździło dalej. Nie chcę tez wprowadzać w błąd ale na forum, ktos sie wypowiadał, ze w firmie ma dokkery z tym motorem, które nalatane miały ponad 200tyś km na LPG i to chyba bez regulacji zaworów.
Na razie wszystko w porządku. Po kontroli w serwisie żadna regulacja nie musiała być robiona bo wszystko jest w normie. 1.6 SCe z 2019r przebieg 34tyś. Od początku jeździ na gazie montowanym u dilera.
Wysłany: 2021-02-01, 22:54
matiax napisał/a:
Na razie wszystko w porządku. Po kontroli w serwisie żadna regulacja nie musiała być robiona bo wszystko jest w normie. 1.6 SCe z 2019r przebieg 34tyś. Od początku jeździ na gazie montowanym u dilera.
Luz sprawdzali Tobie w serwisie ASO ? Ja niestety ze swoich doświadczeń z ASO Renault nie polecam ich i nie wierze w rzetelne wykonanie przeglądu czy naprawy. Nie raz były info na forum, że przerosła ich zwykła wymiana oleju albo chcieli po prostu zakombinować a co dopiero sprawdzenie luzu zaworowego. Oczywiście mogą zdarzyć się wyjątki.
Wysłany: 2021-03-03, 16:47
Paweł T napisał/a:
Tylko, że w książce serwisowej nie przewidują okresowej regulacji luzu zaworowego w 1,6 Sce.
Nie ma w książkach serwisowych Renault ani Dacii a w książce serwisowej Nissana juz jest i z tego co pamiętam, producent tego silnika zaleca sprawdzenie luzu zaworowego przy przebiegu 90tyś km jeżeli auto jeździ na benzynie. Co do gazu to interwał ten jest skracany o połowa albo i częściej. Wszystko zależy od tego jak jest wyregulowana instalacja. Jeżeli sprawdzisz sobie luz przy 40 tys km i wszystko będzie ok to , to można przyjąć ze kolejna regulacja może być przy 70-80tys km.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum