Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Termometr, Eko, kompas, przechyłomierz - w MediaNav
Autor Wiadomość
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 66 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3878
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-03-07, 12:00   

Brak odpowiednich plików .
Pliki tekstowe ( puste o odpowiednich nazwach)
W zależności od wersji softu musza mieć różne nazwy
MN1 1.x.x-4.x.x: mcmtest_activate.ini (menu Micom+ WinCE)
MN2 5.x.x – 8.x.x: mcmtest_activate.ini ( menu Micom+ WinCE ), mcmtest_activate_4nng.ini MENU MICOM)
MN2 wersje od 9.x.x: mcmtest_activate_4medianav.ini (Micom + WinCE), mcmtest_activate_4nng.ini (only MICOM)
MN3 soft 1.0.x.x: mcmtest_activate.ini ( MICOM )
_________________
http://bit.ly/3n82hb8
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2405
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-03-07, 12:17   

Krystian67 napisał/a:
micom test sie nie podswietla...

A powyższy plik musi być umieszczony na pendrive włożonym uprzednio do MN. 😉
 
Krystian67 


Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 Sce 100 KM
Rocznik: 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 28 Paź 2017
Posty: 361
Skąd: Chorzow
Wysłany: 2021-03-08, 17:59   

Ok teraz rozumie. Dziękuje
 
RobertK 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1,6 SCE
Rocznik: 08-2017
Wersja: [Inna]
Wiek: 50
Dołączył: 29 Wrz 2017
Posty: 59
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-03-13, 21:12   

Witam.

Wpadły mi w ręce dwa BIC i chciałem sprawdzić w moim DUSTER 2017 wlutowałem się w wiązkę OBD zgodnie ze schematem , ale niestety nie widzi BIC z nr. 280380655R--A ,28344JY00A--- zwarłem pin 3,2 BIC , jakie powinno być połączenie BIC-OBD żeby przeprogramować BIC na skrypt 14 ?

1bic.png
Plik ściągnięto 3 raz(y) 59,47 KB

 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2405
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-03-13, 23:49   

RobertK napisał/a:
, jakie powinno być połączenie BIC-OBD żeby przeprogramować BIC na skrypt 14 ?

Połączenie zgodne z tym schematem. BIC jest widoczny zawsze, niezależnie od tego jaki ma skrypt, nawet bez zwierania pinów 2 i 3.
Najważniejsze, żeby Twój interfejs był podłączony do pinów 12 i 13 gniazda OBD2, większość interfejsów nie korzysta z tych pinów tylko z 6 i 14 i trzeba wtedy krosować połączenia.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-03-13, 23:53, w całości zmieniany 2 razy  
 
RobertK 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1,6 SCE
Rocznik: 08-2017
Wersja: [Inna]
Wiek: 50
Dołączył: 29 Wrz 2017
Posty: 59
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-03-14, 00:06   

Dziękuje za informacje , masz może schemat jak ma to wyglądać, po połączeniu ma się wyświetlić w MIU , BIC 280380655R--A bo wyświetla się BICA2/A3 V24 , BICx07 S*Sv12 , BICA2A3 08V12 czy tak to powinno wyglądać , jeszcze raz proszę o schemat połączenia.
 
RobertK 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1,6 SCE
Rocznik: 08-2017
Wersja: [Inna]
Wiek: 50
Dołączył: 29 Wrz 2017
Posty: 59
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-03-14, 09:47   

Po połączeniu mam taki odczyt i nie mogę zapisać skryptu 14 , może ktoś coś podpowie ?

Zapis1.png
Plik ściągnięto 16 raz(y) 126,89 KB

 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2405
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-03-14, 10:10   

RobertK napisał/a:
Dziękuje za informacje , masz może schemat jak ma to wyglądać, po połączeniu ma się wyświetlić w MIU , BIC 280380655R--A bo wyświetla się BICA2/A3 V24 , BICx07 S*Sv12 , BICA2A3 08V12 czy tak to powinno wyglądać , jeszcze raz proszę o schemat połączenia.

Jaki chcesz schemat? W tym wątku znajdziesz wszystko, co potrzebne. Ekran programu również. Żeby zobaczyć jakie skrypty są zapisane w danym module BIC, trzeba wejść w odpowiednią zakładkę:


Na tym ekranie widać, że BIC nie umożliwia włączenie skryptu 14, bo ma w pamięci tylko skrypty do numeru 8.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-03-14, 10:16, w całości zmieniany 2 razy  
 
RobertK 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1,6 SCE
Rocznik: 08-2017
Wersja: [Inna]
Wiek: 50
Dołączył: 29 Wrz 2017
Posty: 59
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-03-14, 10:17   

Ok , dziękuje za informacje . Chciałem zmienić skrypt tak jak w printscrrn powyżej był dostepny 14 , ale sprawdze jakie mam.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2405
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-03-14, 10:32   

Jeżeli masz wygląd taki jak wystawiłeś na screenie, to znaczy że nie masz łączności z BICem. Lewa strona "Read configuration" musi być na zielono i muszą w niej być dane. Czerwona i NO DATA oznacza brak odczytu.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-03-14, 10:47, w całości zmieniany 2 razy  
 
RobertK 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1,6 SCE
Rocznik: 08-2017
Wersja: [Inna]
Wiek: 50
Dołączył: 29 Wrz 2017
Posty: 59
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-03-14, 10:47   

Mam takie odczyty , masz rację.

zpis142.png
Plik ściągnięto 4 raz(y) 97,22 KB

zapis141.png
Plik ściągnięto 4 raz(y) 104,75 KB

 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2405
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-03-14, 12:05   

Do sprawdzenia poprawność połączeń samego BICa lub połączeń Twojego interfejsu do OBD.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-03-14, 12:06, w całości zmieniany 1 raz  
 
RobertK 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1,6 SCE
Rocznik: 08-2017
Wersja: [Inna]
Wiek: 50
Dołączył: 29 Wrz 2017
Posty: 59
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-03-14, 12:26   

Chyba połączenia BIC ODB bo zrobiłem sam , kostka 24 pin i wlutowałem się w wiązkę z OBD , interfejs wpinam bezpośrednio do OBD mam iCAR PRO WIFI może z nim jest coś nie tak.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2405
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-03-14, 12:37   

RobertK napisał/a:
interfejs wpinam bezpośrednio do OBD mam iCAR PRO WIFI może z nim jest coś nie tak.

No to jak chcesz się połączyć? Połączenia pinów 6 i 14 muszą być zmienione, bo iCAR nie obsługuje tych pinów.
iCar PIN ----- OBD2 PIN
4 ---------------- 4
6 ---------------- 13
14 -------------- 12
16 -------------- 16
Większość interfejsów korzysta tylko z 4 Pinów gniazda OBD- 4, 16- zasilanie, oraz 6, 14- linia CAN. A łączność z BiC i na przykład MediaNav odbywa się po linii Multimedia CAN, czyli przez Piny 12, 13.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-03-14, 12:48, w całości zmieniany 2 razy  
 
RobertK 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1,6 SCE
Rocznik: 08-2017
Wersja: [Inna]
Wiek: 50
Dołączył: 29 Wrz 2017
Posty: 59
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-03-14, 12:40   

No i doszliśmy do sedna , jaki interfejs obsługuje te piny , co możesz polecić może kupie i będzie na przyszłość .
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2405
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-03-14, 12:52   

Interfejs jest bardzo dobry ( sam korzystam z iCar3), tylko zrób sobie przejściówkę- gniazdko i wtyczka OBD a pomiędzy nimi odpowiednio zamienione przewody.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-03-14, 12:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
RobertK 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1,6 SCE
Rocznik: 08-2017
Wersja: [Inna]
Wiek: 50
Dołączył: 29 Wrz 2017
Posty: 59
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-03-14, 12:56   

OK , zrobię przejściówkę , mam nadzieję że wtedy sprawdzę BIC , dziękuję za cenne informacje.

Pozdrawiam.
 
RobertK 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1,6 SCE
Rocznik: 08-2017
Wersja: [Inna]
Wiek: 50
Dołączył: 29 Wrz 2017
Posty: 59
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-03-14, 15:10   

Udało mi się zrobić na szybko przejściówkę i czyta BIC niestety nr. 280380655R--A ,28344JY00A--- posiadają takie odczyty , brak 14 coś można z tym zrobić czy szukać dalej ?

BIC2.png
Plik ściągnięto 8 raz(y) 105,91 KB

BICI.png
Plik ściągnięto 12 raz(y) 94,68 KB

 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2405
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-03-14, 15:34   

Podobno da się wgrać inny firmware sprzętem serwisowym- temat nie jest tutaj nigdzie szczegółowo opisany. Ja w tej sytuacji szukałbym innego BICa. Żeby było na pewniaka- data na naklejce BIC musi być od 2016 roku- wg moich ustaleń dopiero takie wersję mają do wyboru skrypt 14.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-03-14, 15:35, w całości zmieniany 1 raz  
 
RobertK 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1,6 SCE
Rocznik: 08-2017
Wersja: [Inna]
Wiek: 50
Dołączył: 29 Wrz 2017
Posty: 59
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-03-14, 15:41   

Te są z 2009 i 2011 szukam dalej , jeszcze raz dziękuje za pomoc.
 
RobertK 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1,6 SCE
Rocznik: 08-2017
Wersja: [Inna]
Wiek: 50
Dołączył: 29 Wrz 2017
Posty: 59
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-04-08, 18:11   

Witam.

Dostałem odpowiedni BIC od DUSTER II 1,2 TCe - BIC 283464084R soft 283C39414R V12 .00 - po podłączeniu działa temperatura i wskażniki ECO jazdy , ale bez ECO punktów , skrzynia biegów ustawiona na manual w Micom ,a wskażniki 4x4 sa szare , nawet kompas , wspomaganie pod górę mam uruchomione , może ktoś cos podpowie ?
Poniżej kilka odczytów i typ BIC.

BIC2.png
Plik ściągnięto 7 raz(y) 92,48 KB

BIC1.png
Plik ściągnięto 8 raz(y) 115,15 KB

 
buladag 


Marka: Dacia
Model: Lodgy SL Techroad
Silnik: 1.6
Wersja: Techroad 7 os.
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 28 Maj 2019
Posty: 582
Skąd: -:-
Wysłany: 2021-04-08, 20:45   

Kompas uaktywnia się tylko w czasie jazdy, pozostałe dwa wskazania są nieaktywne/szare.

W Lodgy 1.6 punkty eko/listek normalnie działają.
 
RobertK 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1,6 SCE
Rocznik: 08-2017
Wersja: [Inna]
Wiek: 50
Dołączył: 29 Wrz 2017
Posty: 59
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-04-08, 20:49   

Właśnie kompas się nie uaktywnia i ECO punkty zawsze są 100/100 ? Czy w BIC trzeba zmienić VIN na aktualny czy to jest bez znaczenia ?
Ostatnio zmieniony przez RobertK 2021-04-08, 20:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
buladag 


Marka: Dacia
Model: Lodgy SL Techroad
Silnik: 1.6
Wersja: Techroad 7 os.
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 28 Maj 2019
Posty: 582
Skąd: -:-
Wysłany: 2021-04-08, 21:03   

Na pewno bez znaczenia bo ja kupiłem BIC, podpiąłem i śmiga.
 
RobertK 


Marka: Dacia
Model: Duster 4x2
Silnik: 1,6 SCE
Rocznik: 08-2017
Wersja: [Inna]
Wiek: 50
Dołączył: 29 Wrz 2017
Posty: 59
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2021-04-08, 21:07   

Dzięki za info.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne