Wysłany: 2021-04-14, 08:24 Re: Wiązka kamery do ME
HunterHGW napisał/a:
1. czy takie odpalanie MICOM bez pustego o nazwie mcmtest_activate.ini skutecznie uruchomiło kamerę (skoro nagle na wstecznym zaczęło odpalać ten czarny ekran)
czy jednak odpalać MICOM z tym pustym plikiem?
Nic nie musisz robić
HunterHGW napisał/a:
2. czy taki objaw jak wyżej opisany czyli wrzucenie wstecznego powodujące czarny ekran i panel ustawień dla kamery cofania świadczy o tym że mam wyprowadzone kable z ME już serwisowo? (wole się dopytać zanim zdemontuje cały panel żeby się przekonać)
Tak . teraz tylko znaleźć gdzie wiązka jest zakończona
HunterHGW napisał/a:
3. Jeżeli mam wyprowadzone kable z ME do kamery to gdzie dokładnie szukać wiązki z pinami do Kamery ? Znalazłem w tym poście dwie wzmianki jedna że w słupku B na wysokości fotela kierowcy a druga ze pod tapicerką przy pedałach.
Poratujecie jak to jest faktycznie.
W tych rocznikach było to różnie . Trzeba szukać gdzie jest zakończenie. Ewentualnie olewasz i podłaczasz się do wtyczki przy MN.
Uruchomić MICOM i uruchomić przyciskiem HMI ( aby był na ON a jak masz dwie centralki na przód i tył to tak jak na zdjęciu F&R ) . Wtedy uzyskasz efekt jak na zdjęciu . Jeśli centralka PDC nie ma połączenia CAN to dostaniesz właśnie taki efekt jak na zdjęciu .
Jeśli centralka jest podłączona do sieci ( jest oryginalną centralką Renault ) a nie dokładaną przez ASO to zobaczysz dane z czujników cofania jeśli coś będą miały w zasięgu
micom_mn3.jpg
Plik ściągnięto 73 raz(y) 126,46 KB
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2021-04-14, 20:37, w całości zmieniany 1 raz
sprawdziłem dziś rano tę funkcję i faktycznie to to. Przestawiałem zarówno na R i F&R i dałem hard reset za każdym razem. Radio się zresetowało, a obraz kamery wstecznego pozostał taki sam.
Jeśli dobrze Ciebie zrozumiałem to nawet jak nie mam centralki Renault to powinien i tak pokazać pusty szablon z wizualizacją czujników? W moim przypadku szablonu nie widać, jest tylko obraz z kamery jak było do tej pory
Ostatnio zmieniony przez Czajo 2021-04-16, 08:09, w całości zmieniany 1 raz
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2021-04-16, 09:04
Czajo napisał/a:
Jeśli dobrze Ciebie zrozumiałem to nawet jak nie mam centralki Renault to powinien i tak pokazać pusty szablon z wizualizacją czujników? W moim przypadku szablonu nie widać, jest tylko obraz z kamery jak było do tej pory
Tak troszkę niezupełnie trafnie kol. jas-pik to podsumował. W Sandero nawet fabrycznie montowana centralka nie ma podłączenia do CAN. Po prostu do Dacii (poza Dusterem2) takich nie montowano.
Też rozkminiałem trochę temat i tak samo jak u Ciebie- nie udało mi się uzyskać nawet widoku tego "szablonu", pomimo zmian w Micom. Jedynie pojawiaja się dodatkowe pozycje w menu MediaNav dotyczące czujników.
Co gorsza- wymiana centralki na taką jak w Dusterze II, to nie jest robota "plug&play", bo wtyczki wejściowe są zupełnie inne i trzeba by trochę porzeźbić. Zwróć uwagę na listwę podłączeniową...
Dla porównania:
PDC-Dacia_conn.jpeg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 58,82 KB
PDC-Duster2_conn.jpeg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 54,89 KB
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2021-04-16, 09:40, w całości zmieniany 2 razy
Opublikuj zdjęcie ustawień po zrobieniu zmian.
Bo czasami przy robieniu HR nie wszystko jest poprawnie zapisywane
Wcale bym się nie dziwił jesl bez sygnału z sieci CAN nie da się aktywować tego widoku
Panowie, u siebie w Stepwayu mam czujniki i kamerę. Po włączeniu wstecznego działają tylko czujniki, jednak zauważyłem że kamera w Media Nav była wyłączona. Po włączeniu na sekundę pojawia sie ciemny obraz z kreskami (tymi żółto czerwonymi) i obraz ginie, pojawia się komunikat "Kamera uszkodzona lub niepodłączona". Jakaś typowa usterka czy szukać głębiej?
Typowa usterka :)
Najprawdopodobniej uszkodzona kamera bo nie daje sygnału ( obrazu z kamery) .
Jeśli fabryczna montowana w ASO to na gwarancji nich wymieniają.
Jeśli dokładana chińska to wymienić kamerę ( lub sprawdzić połączenia)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum