Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2022-06-03, 13:10
Szeryfeek napisał/a:
Ma ktoś pomysł jak to ominąć?
Wszelkie czasy najlepiej przestawiać poprzez interfejs OBD, za pomocą programu ddt4all.
EDIT- teraz sprawdziłem, skrypt kol. Anioł to była wersja eksperymentalna i rzeczywiście pokazuje błąd a po chwili "wywala" z Micom Config.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2022-06-03, 13:56, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 1,5DCI
Wysłany: 2022-06-06, 15:22
GoUrbex napisał/a:
miet55 napisał/a:
Wymieniłem panel MN ma MNE 3 i mam problem z kamerą cofania. Po zmianie lewarka z D na P włącza się na chwilę kamera. Na poprzednim panelu MN tego nie było. Czy są może ustawienia w MICOM dla automatu i manuala?
W MICOM jest ustawienie dla GEAR więc może miana tam by pomogła. Tobie odpala kamerę wykrywając po CAN (bo moduł BIC ma info czy jaki jest bieg [do przodu/luz/wsteczny] - sprawdzałem) czy z pinu 3?
Jutro jestem umówiony w nieautoryzowanym serwisie zajmującym się multimediami. Dziś wykonałem jeszcze jeden test. Włożylem kartę do czytnika (nigdy tego nie robię) i po zapaleniu kontrolek i radia spróbowałem przekładać biegi. Okazało się że wszystko jest ok! Kamera włącza się tylko na R. Niestety po włączeniu silnika wraca mój problem. Skoro ktoś może podsunąć jeszcze jaką sugestię bardzo proszę. Czy przypadkiem ta kamera nie jest źle podłączona?
Ostatnio zmieniony przez miet55 2022-06-06, 15:23, w całości zmieniany 1 raz
Zamontowałem sobie ostatnio kamerę cofania, aktywowałem w Media NAV ULC4 Linux soft 1.0.15.3.21_r1, Renault CLIO IV
W Micom można zmieniać sobie model samochodu dla kamery co zmienia tez linie pomocnicze, miejsce w którym jest napis aby się rozglądnąć oraz wypełnienie tła tego napisu.
Ale wydaje mi się że sprawdziłem wszystkie opcje i nie znalazłem modelu na którym przycisk do zmiany ustawień miałby przezroczyste tło jak na filmiku https://www.youtube.com/watch?v=GhaD8_H4CYo
U mnie ma ciemne tło i przysłania kawałek obrazu z kamery (napis dałem sobie na przezroczystym tle na dole)
Pytanie czy ktoś mógłby podpowiedzieć co zrobić by ten przycisk z ustawieniami miał przezroczyste tło?
W najbliższych dniach będę też za pomocą ddt4all trochę przesuwał linie bo kamerka nie jest centralnie tylko w lampce oświetlenia tablicy. Więc jakby co mam dostęp po OBD (zamienione piny) do navi jeśli jest potrzeba tam coś zmienić.
Tych zmian nie robisz za pomca softu.
Film który zalinkowałeś pokazuje Mn2 ( na Windowsie)
KIlka lat temu opublikowałem zestaw DLL-ek do takich zmian . ( ale jak wiesz DLL-ki) to sterowniki do Windowsa.
Niestety nie jestem mocny w Linuxie aby tam zrobić nowy sterownik obrazu
mam pytanie bo się trochę już pogubiłem w tym wszystkim, mam nowo nabytego Trafica z 2021r, z Medianav, dokupiłem oryginalną kamerę z całym okablowaniem, towar podłączony, kamera odblokowana w micom i teraz pytanie przy wrzuceniu wstecznego ekran przełącza się na kamerę, są linie pomocnicze, ustawienia odnośnie jasności itd, ale nie ma samego obrazu z kamery??? trzeba jakiś manewr jeszcze wykonać?
Jeśli wszystko jest zrobione poprawnie to przyczyny mogą być następujące :
- zły kontakt pinu od sygnału kamery
- kamera uszkodzona
- przerwany przewód sygnałowy od kamery
Dziękuje za zainteresowanie, teoretycznie kabel przeciągnięty był delikatnie, więc raczej nigdzie nie przerwany, kamera nowa więc tez powinna być sprawna, piny tez teoretycznie siedzą dobrze, aczkolwiek pojawia się chwilami komunikat ze kamera jest zepsuta lub nie podłączona
Ten komunikat się pojawia gdy któraś z podanych przyczyn zaistnieje. Bez zmierzenia wszystkich kabelków i podpięcia chwilowego kamery bezpośrednie ( z ominięciem kabelka) do samego MN nie da się znaleźć właściwej przyczyny błędu .
Skoro ekran przełącza się na kamerę i wyświetla linie pomocnicze, to na pewno nie jest już potrzebna żadna dodatkowa aktywacja, a problemem jest wyłącznie kamera lub jej podłączenie.
Ok, to po kolei. Jeśli ktoś trafi w taki problem jak ja, to wiązka faktycznie idzie w okolice słupka B, dokładnie to między szyną fotel a drzwiami na wysokości czujnika otwarcia drzwi.
Aby się do niej dostać trzeba zdjąć dolną część uszczelki drzwi.
Później zdjąć zatrzask blokujący wysunięcie zapiętej złączki do góry (mały czarny, jest na uchwycie przy progu).
Aby rozpiąć wtyczkę należy niebieską jej górę pociągnąć do góry, co spowoduje rozłączenie obu części.
Niestety kable kończą się w części żeńskiej, więc aby to wszystko działało bez lutowania w instalacji dorobiłem piny z drutu 1,5mm2 (jak na fotce) i wcisnąłem je we właściwe miejsca od strony tylnych foteli (wymaga to trochę uwagi, ale idzie to łatwo ogarnąć).
Reszta, to już sama frajda z montażu, schowanie kabla, etc. Kamerka zadziałała od strzała ;).
A, jako ciekawostkę dodam, że zasilanie zrobiłem z zapalniczki z tyłu, żeby kamerka cały czas była włączona, wtyczka łatwo się rozkłada i można się ładnie podpiąć (podważyć na jednym boku i otworzy się jak książka, później podważyć plastikową blokadę metalowej części i wysunąć cały pin do tyłu). Masę do kamerki podpiąłem z żarówki oświetlenia tablicy, bo tam miałem najbliżej.
piny_adapter.JPG
Plik ściągnięto 26 raz(y) 188,93 KB
lokalizacja_z_pinami.JPG
Plik ściągnięto 61 raz(y) 212,96 KB
zasilanie_z_zapalniczki.JPG
Plik ściągnięto 33 raz(y) 223,4 KB
kabel_w_bagazniku.JPG
Plik ściągnięto 25 raz(y) 242,67 KB
wtyczka_2.JPG
Plik ściągnięto 17 raz(y) 128,86 KB
wtyczka_1.JPG
Plik ściągnięto 9 raz(y) 92,56 KB
Ostatnio zmieniony przez topdrive 2022-07-27, 20:51, w całości zmieniany 2 razy
Model: Clio
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2015
Wysłany: 2022-08-28, 08:57
Witam, udało mi się dostać oryginalną kamerę z Renault Clio 5. Nie wiem czy kamera w ogóle działa czy jest uszkodzona. Na zdjęciu jak uszkodzony jest przewód czarny, izolacja stopiła się jakby było zwarcie. Czy w jakiś sposób mogę sprawdzić, czy kamera działa?
Zastanawiam się, czy mogę podłączyć tę kamerę do Renault Clio 4 na MediaNav 1. Czy mogę po prostu przedłużyć przewody i podłączyć bezpośrednio?
Jeśli ktoś wie, pomoc byłaby bardzo mile widziana.
Ostatnio zmieniony przez diko55 2022-08-28, 09:10, w całości zmieniany 1 raz
Ta kamera jest zasilana 6V.
Wymień wtyczkę i podłacz zgodnie ze schematem
Bez sprawdzenia czy działa trudno powiedziec czy działa .
czerwony to +6V
czarny masa
zółte to sygnał video
Model: Clio
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2015
Wysłany: 2022-08-28, 15:02
Wystarczy sprawdzić. Kamera posiada 4 przewody. Czerwony, czarny, żółty i biały.
- czerwony (+) do PIN 9
- czarny (-) do PIN 21
- biały / czarny z paskami (-VID) do PIN 22
- żółty (+VID) do PIN 10
A ja bezpośrednio podłączam to w MN i przez kamerę aktywującą MICOM?
Tak. Aktywujesz kamerę w Micom
Sprawdzasz czy przełącza się Mn na kamrę podając +12V na pin 3 w złaczu 24 pinowym.
Jeśli tak jest to podłączasz kamerę tak jak sam już opisałeś .
I sprawdzasz działanie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum