Sory, ale jestem w tym cienki stąd moje pytania dla niektórych mogą okazać się śmieszne ;)
czy ten czujnik można jakoś sprawdzić czy jest uszkodzony, czy od razu w ciemno kupić nowy i zamienić skoro światło cofania mi nie działa ?
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1955 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2022-08-09, 21:55
plocki napisał/a:
Sory, ale jestem w tym cienki stąd moje pytania dla niektórych mogą okazać się śmieszne ;)
czy ten czujnik można jakoś sprawdzić czy jest uszkodzony, czy od razu w ciemno kupić nowy i zamienić skoro światło cofania mi nie działa ?
Możesz go sprawdzić w prosty sposób. Odpinasz od niego wtyczkę i łączysz w niej dwa piny ze sobą np kawałkiem przewodu. Włączasz zapłon i sprawdzasz czy wsteczne się świecą. Jak tak to czujnik do wymiany. Osobiście wymieniłbym go w ciemno, koszt nowego 30-40zł, wymiana 3 minuty, robiłem to ostatnio u siebie w aucie, nie w dacii ale operacja identyczna.
Panowie. Zaglądałem pod maskę i ... nie wiem gdzie tego szukać
Znalazłem tylko jedną przypominającą zieloną wtyczkę, ale to z lewej strony zaraz przy zbiorniku z płynem do chłodnicy.
Tą co znalazłeś, to zostaw w spokoju . Wtyczka którą szukasz jest pod rurą idącą od przodu auta do filtra powietrza. Poniżej i na lewo od akumulatora, na obudowie skrzyni biegów.
Gdzieś w tej okolicy
_________________ Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
Ostatnio zmieniony przez Hiszpan_JS 2022-08-10, 16:24, w całości zmieniany 1 raz
No w tym wypadku może być schowana bod podstawą akumulatora ALE w starych skrzyniach Renault (a nie wiem co jeszcze w Sanderkach montowali) czujnik zdarzał się montowany od tyłu skrzyni, od strony ścianki grodziowej - wtedy dostęp jest tylko od nadkola i do tego bardzo niewdzięczny
W Stepwayu czujnik jest trzy pinowy bo jeden pin załącza tylną wycieraczkę . Wymienia się go od lewego koła i o ile pamiętam jak podewarujesz auto masz lepszy dostęp . Ja chyba dorabiałem klucz . Długi nasadowy wycinałem okienko .
Macie racje Sandero 0.9 TCe, na żywo pod maską,widziałem tylko raz. I raczej nie interesował mnie automat wstecznego. Ale już się poprawiam. To zdjęcie skrzyni do Sandero, widok od strony lewego koła
W kółku jest automat wstecznego.
_________________ Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla.
To dojście do tego jest masakra :(
sam nie dam chyba rady, zwłaszcza że po otworzeniu maski gołym okiem nigdzie tego nie widać ;/
a po załączonym zdjęciu musi to być gdzieś schowane od dołu ?
Podnieść lewy bok auta, zdejmij lewe przednie koło i powinieneś to zobaczyć od spodu.
To jest prosta czynność...
Wracam do tematu :) znalazłem trochę wolnego czasu żeby za to się zabrać hehe
Wsteczny zauważyłem że po nocy rano działa, a póżniej już w ciągu dnia nie.
Czyli wtyczki mam szukać po zdjęciu koła gdzieś ? tam jest chyba obudowa ktora chroni silnik od koła mam ją też jakoś zdjąć ?
Hiszpan_JS napisał/a:
Macie racje Sandero 0.9 TCe, na żywo pod maską,widziałem tylko raz. I raczej nie interesował mnie automat wstecznego. Ale już się poprawiam. To zdjęcie skrzyni do Sandero, widok od strony lewego koła
[url=https://images89.fotosik.pl/612/5ff2b5d6cedccd31m.jpg]Obrazek[/URL]
W kółku jest automat wstecznego.
Po zdjęciu lewego koła będzie to widać ? to jakoś pod akumulatorem jest ?
Po zdjęciu lewego koła będzie to widać ? to jakoś pod akumulatorem jest ?
Dokładnie. A jak już tam będziesz miał dostęp to wypnij wtyczkę i kawałkiem drutu zewrzyj między pinami to światła powinni się zapalić po włączeniu wstecznego i ustawionej stacyjki w położeniu zapłon.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Tylko jak będziesz to robił na swoim podwórku to trzeba mieć dobry dostęp i refleks...
Bo jak wykręcisz je to olej spłynie ze skrzyni biegów, sam to robiłem w Renault Scenic...
Więc trzeba mieć wszystko przygotowane pod ręką na wymianę.
Zaraz po wykręceniu starego wyłącznika szybko palcem zatkać otwór by olej nie wypłynął i potem znowu szybko wkręcić nowy wyłącznik, dlatego trzeba mieć to wszystko w zasięgu ręki... trochę oleju ubędzie ale nie tak tragicznie jak to się zrobi w miarę szybko.
Powodzenia
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Witam wszystkich serdecznie.
Powrócę do powyższego tematu - Mam następujący problem, przestały działać tylne czujniki, tylna wycieraczka przy biegu wstecznym oraz światło cofania. Wszystko to miało miejsce po wymianie żarówki wstecznego.
Założyłem nową żarówkę, nie działała, więc wymieniłem bezpiecznik a następnie czujnik światła wstecznego w skrzyni biegów i dalej nic.
Czy ktoś ma może pomysł, gdzie powinienem szukać rozwiązania?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Maciek911 2023-08-07, 15:25, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum