Kontrolka cały czas się świeci na przycisku a S&S nie działa. Problem zaczął się po naprawie z kolizji. W serwisie na przeglądzie powiedziano mi, że to wina akumulatora, bo jego pojemność jest b. niska, ale nie podano jaka. Nie mam problemu z akumulatorem, mimo że mało jeżdżę i to na krótkich odcinkach po długich przerwach. Mój wskaźnik napięcia pokazuje prawidłowe volty na postoju i podczas jazdy.
Nie wyraziłem zgody na wymianę, bo nie było mnie stać, razem ;akumulator i przegląd to koszt ~1500 zł.
Wie ktoś, jaki to może być prawdziwy problem?
Skoro cały czas świeci się lampka na przycisku, to znaczy że komputer silnika na podstawie sygnału któregoś czujnika uważa, że nie są spełnione warunki dla działania S&S.
U mnie było podobnie. Aku z 2016. Auto stało tydzień i potem świeci kontrolka na S&S oraz na desce ESP. Nawet po dłuższej jeżdzie (kilkadziesiąt km) S&S nie działa. Faktycznie mała pojemność aku. Po wymianie wszystko wróciło do normy, a S&S działa poprawnie i można go wyłączyć.
Zapewne z czasem zdecyduję się na wymianę akumulatora, aby S&S działało. Mnie ono nie jest potrzebne, rzadko, dla nauki tylko używałem.
Mało jeżdżę i tylko po mieście (95%) więc akumulator padłby po roku a w ASO, stwierdzili tylko małą pojemność ~75%, ponoć ładowali ale g...no to dało.
Marka: Dacia
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 747 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2023-06-27, 08:05
zamiast wymieniać akku to najpierw koreczki zdjąć (o dziwo w 2 daćkach dało się otworzyć), dolać wody demineralizowanej i ładować dobrym prostownikiem. Spokojnie wydłuża to żywotność akku o 1-3 lata.
Wymień jak już to po pierwszych przymrozkach jak ludzie wykupią stare akku ze sklepów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum