Czy aby zbyt wysokie ciągłe ładowanie nie szkodzi dla akumulatora?
Nie, mojemu akumulatorowi nie szkodzi, a również jego pojemność się nie zmniejszyła, mimo że jeżdżę bardzo mało na krótkich trasach i dużych przerwach jazdy.
Jak po poradzie, odłączyłem wtyczkę S&S z aku —, pojemność akumulatora się już nie pogarsza, bo S&S nie działa. Nie odczuwam również wzrostu spalania benzyny, jest jak było.
Też mam zamiar odłączyć wtyczkę od klemy minusowej. Aku mam od nowości ale ciągle niedoładowany . Po za tym autko jakoś daje radę
A system S&S używasz, czy dezaktywujesz za każdym razem ?
Masz możliwość doładowania z sieci, czy parkujesz w miejscu publicznym ?
Dodam, że często aku nie ma szansy się naładować, przez same krótkie odcinki - np. od sklepu do sklepu.
Raz w tygodniu podpinam prostownik — taki do aku Bosch C3 - mam go od dobrych 10 lat.
Zauważam, że nawet jak jeżdżę bez S&S, to są momenty, że aku nie ma szans się doładować, co w efekcie wpływa na jego żywotność. Bo nie ma nic gorszego niż jazda niedoładowanym aku.
Przez ostatnie 10 lat wymieniłem 3 aku, dwa z nich zostały uszkodzone w wyniku długiego postoju, jako niedoładowane. Trzeci wymieniłem ze starości po 10 latach.
Właśnie przy tych dwóch nie miałem możliwości doładowania, bo stały w serwisie, gdzie była wykonywana naprawa szkody. Krótko po odbiorze padły oba, w przeciągu kilku tygodni.
Ostatnio zmieniony przez Killer King 2025-05-16, 11:55, w całości zmieniany 4 razy
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3958 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2025-05-16, 13:47
Killer King napisał/a:
Zauważam, że nawet jak jeżdżę bez S&S, to są momenty, że aku nie ma szans się doładować, co w efekcie wpływa na jego żywotność. Bo nie ma nic gorszego niż jazda niedoładowanym aku.
W kwestii naładowania akumulatora, zostawmy S&S w spokoju, bo w porównaniu z efektami działania "inteligencji" ładowania skutki używania systemu S&S są pomijalne. Za niedoładowanie akumulatora odpowiada ta "inteligencja" a nie S&S, to są dwie osobne rzeczy.
Własne, dodatkowe doładowywanie akumulatora przy działającej "inteligencji" daje taki efekt, że chwilowo mamy naładowany akumulator, ale system jak tylko to wyczuje, to przestaje go ładować, albo znacznie to ładowanie ogranicza. Także po paru dniach mamy aku w takim samym stanie jak byśmy go nie ładowali. No chyba, że faktycznie podłączamy ładowarkę dosłownie co kilka dni- wtedy OK, różnica będzie.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2025-05-16, 13:48, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Journey
Silnik: 1,2 TCe
Rocznik: 2025 Pomógł: 10 razy Dołączył: 17 Sie 2011 Posty: 815 Skąd: ŚLĄSK
Wysłany: 2025-05-16, 17:17
Nigdy nie odłączałem wtyczki od klemy. Miesiącami jesienno-zimowymi, raz w miesiącu doładowywałem akumulator (nie odłączając klem) - przy poważnych mrozach raz na 2 tygodnie. I obecnie mój Duster z 2019 roku, który użytkowany jest przez członka rodziny nadal jeździ na oryginalnym - fabrycznym akumulatorze. Fakt - zawsze pamiętałem, żeby wyłączyć S&S klawiszem.
_________________ Nowa zabawka DD 2 :)
Ostatnio zmieniony przez BLACHA_997 2025-05-16, 17:18, w całości zmieniany 1 raz
Dymek,
Masz rację, to inteligentne ładowanie odpowiada za stan aku - poziom naładowania.
Jednak są momenty, że przy krótkich odcinkach nie będzie w stanie odpowiednio doładować aku.
Tutaj następuje jego powolna degradacja.
S&S tylko to przyspiesza.
Wiem jedno.
Raz na tydzień / dwa podłączenie aku pod ładowarkę nie zaszkodzi.
Ostatnio zmieniony przez Killer King 2025-05-16, 18:42, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum