Nie mam dostępu do map w toolboxie.
Zrobię jeszcze raz obraz w nawi i zobaczę co mi pokaże.
Nie testowałem tego w micomie bo nie wiedziałem że mogę wtedy jeździć. Czyli odpalić w micomie test GPS i pojeździć?
MediaNav w moim Dusterze rocznik 2014 przestał działać. Ekran pokazuje logo, gaśnie i tak w kółko. Warsztat, w którym robię wszystkie przeglądy, proponuje wymianę po wygórowanej cenie.
Można w prosty sposób wymienić je na coś z Androidem?
Okazało się, że można. Używam Dustera o wiele rzadziej niż na początku. Przez pierwsze 6 lat zrobiłem 180000 km, teraz nim jeżdżę tylko blisko domu. Po zrobieniu przeglądu i kolejnej kontroli technicznej postanowiłem wrócić do tego tematu.
Oglądając film https://youtu.be/kEIIZ0cRN4Y demontaż wydaje się prosty. Dla mnie to był najtrudniejszy etap. Poprosiłem o pomoc osobę mającą więcej wprawy w takich operacjach.
Witam chciałbym Was prosić o pomoc w wyborze stacji multimedialnej do Dustera 2. Czy warto wymienić fabryczną nawigację na coś chińskiego, czy szkoda zachodu?
Ostatnio zmieniony przez RzLukas 2024-03-08, 17:29, w całości zmieniany 1 raz
Chodzi wolno. Nie używam Car Play. Usunąłem iGO i do nawigacji teraz używam Waze. Ogólnie mówiąc nie jestem zachwycony, ale zastąpiłem zepsuty MediaNav i mogę teraz w czasie jazdy słuchać muzyki.
Panowie takie temat, nie jestem co prawda posiadaczem Dacii ale mam Captura z Media Nav Evolution 2, a że brak możliwości uruchomienia AA to postanowiłem zainwestować w budżetowego chińczyka 2/32. Ogólnie wszystko jakoś tam działa, szału ni ma, jasna rzecz sprzedający zrobił mnie w jajko bo Android 12 okazał się być wersją 8, trochę walczyłem przez Allegro ale ostatecznie machnąłem ręką.
Problem w tym, że nie daje mi spokoju podłączenie CAN dekodera, niby przyciski działają, oryginalna kamera też (nie wyświetla co prawda dynamicznych linii cofania, ale nie wiem w ogóle czy jest taka możliwość żeby wyświetlało), tylko zupełny brak jakichkolwiek danych z samochodu, temperatury, info z klimy, itp. Szukałem oznaczeń sygnałów na oryginalnej wtyczce ale coś u mnie jest inaczej, są tam podciągnięte przewody do pinów, które na schemacie teoretycznie są N.C, np. mam przewód na pozycjach 4 i 18.
Moje pytanie, czy chińczyk rzeczywiście jest w stanie odczytywać parametry po CAN z samochodu? Czy coś mam źle podłączone? Szczerze mówiąc, CAN decoder dołączony do zestawu nie ma żadnego identyfikatora, nie wiadomo jaki to typ i co wybrać z menu ustawień.
Grzegorz
p.s. nie wiem dlaczego ale nie mogę wrzucić zdjęcia wtyczki z kablami MNE2
Ostatnio zmieniony przez arrsen1 2024-12-26, 22:45, w całości zmieniany 1 raz
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor Pomógł: 118 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 4011 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2024-12-27, 14:15
Oryginalnie do MN2 sygnał CAN nie jest w ogóle doprowadzony. MN2 nie dekodowało bezpośrednio danych CAN. Doprowadzony jest sygnał MultimediaCAN (piny 15 i 16). Jeżeli chińczyk dekoduje tylko klasyczny CAN, to po prostu nie ma sygnału jaki potrzebuje. Ale jeżeli są do wyboru różne ustawienia CAN, to może trzeba po prostu poprzestawiać na próbę .
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2024-12-27, 14:24, w całości zmieniany 4 razy
Wymiana dekodera CAN pomogła trochę, pojawiła się temperatura zewnętrzna na pasku android, info z klimy i podstawowe dane z samochodu. Z tego co poczytałem na forach, chińskie dekodery działają różnie, ja akurat zakupiłem Simple Soft, prawdopodobnie zmiana na HiWorld czy jakiś inny wniosła by jeszcze coś innego ale ten mi w zupełności wystarczy.
Problem, który mi przeszkadza to brak możliwości zmapowania temperatury w jakimkolwiek znanym mi launcherze typu Agama czy FCC ale to już inna bajka.
Jestem strasznie przywiązany do płyt - ale powoli dojrzewam do dobrodziejstw "tablecików" w autach.
Nie mniej jednak - chciałbym jakąś gwarancję - a ta firma nawet swojej siedziby nie podaje
Witam
kilka dni temu zamontowałem radio ProJack z allegro (850pln) w moim dusterku 2 prestige z 2019 roku i jestem bardzo zadowolony, działa wszystko, sterowanie z kierownicy, brzęczyki czujników, fabryczna kamerka cofania, temperatura zewnętrzna, czujniki drzwi, ustawienia klimatyzacji- tylko wskazania, bez regulacji, bezprzewodowe android auto, no i wygląd, już nie trąca myszką , a i ekran duży i lepszej jakości niż oryginalny z fabrycznej nawigacji
radio w wersji 4gb ramu i 64 gb pamięci wewnętrznej, całkowicie wystarcza, czasem lekko zamuli, ale ogólnie rewelacyjnie działa, no i w końcu będę mógł podłączyć aktywnego suba, którego woziłem w poprzednim aucie
https://zapodaj.net/plik-pxdZilL3HW
Ostatnio zmieniony przez Adam SI 2025-07-19, 14:35, w całości zmieniany 2 razy
Witam
kilka dni temu zamontowałem radio ProJack z allegro (850pln) w moim dusterku 2 prestige z 2019 roku i jestem bardzo zadowolony, działa wszystko, sterowanie z kierownicy, brzęczyki czujników, fabryczna kamerka cofania, temperatura zewnętrzna, czujniki drzwi, ustawienia klimatyzacji- tylko wskazania, bez regulacji, bezprzewodowe android auto, no i wygląd, już nie trąca myszką , a i ekran duży i lepszej jakości niż oryginalny z fabrycznej nawigacji
radio w wersji 4gb ramu i 64 gb pamięci wewnętrznej, całkowicie wystarcza, czasem lekko zamuli, ale ogólnie rewelacyjnie działa, no i w końcu będę mógł podłączyć aktywnego suba, którego woziłem w poprzednim aucie
Choć nie ma napędu CD - zapytam:
1. Wszystko pasowało idealnie?
2. Żadnych przeróbek, piłowania, wycinania, dołączone wszystkie wtyczki, antenki, przejściówki, itp?
3. Wyciągnąłeś stare radio, podpiąłeś nowe i śmiga?...
4. CO TAKIEGO ZYSKAŁEŚ DEMONTUJĄC ORYGINAŁ?!?!?!
PROSZĘ o linka do aukcji na pw - albo niech wszyscy wiedzą i dej publicznego :D
Ostatnio zmieniony przez chrisk_89 2025-07-19, 23:27, w całości zmieniany 1 raz
ok pisałem na pw , ale tu wrzucę kopie dla wszystkich których by interesowało :
https://allegro.pl/oferta/radio-nawigacja-gps-dacia-duster-2019-2023-wifi-carplay-usb-4gb-64gb-17533783333
radio pasuje od strzała:
1.trzeba zdjąć ze starego radia ramkę-dają do tego łyżkę plastikową specjalną
2. odkręcić 4 śruby trox, wysunąć radio i odpiąć kable
3. założyć nową ramkę z nowym radiem (tu na razie nie skręcałem)
4. podpiąć kabelki i adaptery, tu trzeba pamiętać, żeby wpiąć też żółty kabel z pojedynczym czinczem i dwoma krótkimi antenkami (to są dodatkowe antenki Bluetooth) sam się z tym troszkę zakręciłem i pisałem wiadomości do sprzedawcy, na co na 2 dzień miałem odpowiedź, ten żółty pojedynczy czincz -chłopiec (z bolcem), opisany jako kamera, podpina się do 2 żółtego czincza żeńskiego (z dziurką) wychodzącego z 1 z adapterów, bo kable do kamer ukryte są w wiązce kostki, na razie mam problem z kamerą przednią z podłączeniem, ale pisałem do sprzedawcy o dodatkowy adapter? Wiem, że jest możliwość podpięcia, ale do kamery przedniej nie obiecywał adaptera, więc naturalnie będę musiał dokupić, potem w menu radia zmienia się typ kamery, jak nie działa od razu czy ntsc, czy pal, czy tam inne, u mnie zadziałało od razu, jak już podłączyłem, po ustawieniu w menu kamer tył i przód na ten czas na przednia przerzuca normalnie po zbiciu biegu wstecznego, ale naturalnie mam komunikat "no signal"
5. wpięcie modułu CAN , w zestawie jest taka czarna kostka to ten moduł, na obudowie jest nazwa producenta, trzeba to wpiąć między kable wychodzące z adapterów, nie idzie się pomylić, bo wszystkie wtyczki pasują tak, że nie da się inaczej wpiąć, potem ustawić w menu (jak pamiętam to jest car settings> ust. fabryczne (ale nie opcja reset) > kod do menu to 16176699, to znalazłem na filmiku z ich strony > potem CAN SETTINGS i tu WYBRAĆ NAZWĘ CAN TAKĄ SAMĄ JAK NAZWA Z MODUŁU> wtedy wyszukać dacia > duster> model (u mnie ze 2, czyli 2018-teraz) pyk i działa
6. dodatkowo w zestawie jest moduł GPS, podpina się i chowa pod deską, ale na wierzchu, u mnie łapie sygnał z satelit (można sprawdzić w menu), ale kabel jest długi i można umieścić gdzieś na wierzchu- do tego nie przywiązywałem uwagi, bo zawsze używam sparowanego z telefonem przez android auto
7. jest jeszcze adapter do zwykłej anteny
8. pozostałe akcesoria do dokupienia, to moduł sim, dla karty własnej dla radia, moduły czy antenki DAB, no wszystkie inne, ale jak pisałem, mnie to nie interesowało, bo korzystam z funkcji podpiętego smartfona
podsumowując, miałem kilka problemów, ale niektóre sam rozkminiłem, jak ustawienie CAN, niektóre pomógł mi sprzedawca (kamerki), język polski zdaje się, też doszedł po aktualizacjach > do tego trzeba w systemie android radia, włączyć WIFI i wybrać dostęp do internetu z zewnętrznego wifi- ja zrobiłem hotspota na fonie i wtedy sobie pobiera aktualizacje ( to w systemie radia, bo tam jest kilka menu, jest system radia , potem car settings, i coś tam jeszcze, trochę jest tych menu i czasem trzeba zapamiętać co gdzie, żeby się nie pogubić, ale tragedii nie ma)
teraz czekam tylko na info odnośnie kamerki przód i skręcam radio śrubkami (choć bez tego dobrze się trzyma)
w menu są fajne bajery, np. wyświetla które drzwi niedomknięte, jakie jest ustawienie klimy, jak zmieniasz na panelu klimy, to pokazuje to na ekranie radia, jest też menu do pełnej kontroli klimy z radia, ale niestety to nie działa ;( są tylko odczyty, jak by działało sterowanie klimy czy okien z radia to bym ich ozłocił
na razie jestem zadowolony, ekran dużo większy, lepszej jakości i wygląda nowocześnie, bo to fabryczne to takie wczesne lata 2000
Co zyskałem?
Lepszy jakościowo, większy ekran, android auto bez adapterów, nowoczesny wygląd, możliwość podłączenia suba, który leniuchuje od zakupu dusterka, w Twoim wypadku? Mógłbyś podłączyć pewnie zmieniarkę na kilka CD, takie rzeczy za małe pieniądze można teraz dostać, można też podłączyć zewnętrzny wzmacniacz, odtwarzać video, czy na tym urządzeniu, czy jako dawcę sygnału dla ekraników na zagłówki, ja zawsze używam osobistego smartfona, ale takie radio z dokupionym modułem sim( albo bez niego, tylko net udostępniany z telefonu przez hotspot), działa pewnie jak autonomiczny smartfon i wtedy wszystkie aplikacje ze sklepu google, mam też kamerkę rejestrator jazdy, poprzednio podłączony do łądowarki w gniazdku zapalniczki, więc kable częściowo na wierzchu i mało estetyczny wyglad, radio ma z tyłu na adapterach 2 porty USB, i teraz kamerę podłaczyłem do jednego z nich , działa jako zasilanie, a kabli wogóle nie widać , 2 port wolny, czy na pendrive , czy na dołądowanie smartfona( doładowanie, bo jako ładowarka za słaba wydajnośc do motki razr 60 ultra, ale zmniejsza zużycie baterii) na razie tyle mi do głowy przychodzi
jeszcze jedno, radio działa dłużej od fabrycznego po wyłączeniu zapłonu auta, pierw myślałem że sie wogóle nie wyłącza , bo org, radio gasło natychmiast jak na wyłączonym silniku otwierałem drzwi do wyjścia , tu działa dalej jeszcze kilka minut , ale to moze byc przypadek mojego auta , bo u mnie jest system keyless i chyba nie ma takiego samego odciecia dopływu energii do zasilania , jak na autach ze zwykła stcyjką i przy wyjeciu klucza, sprzedawca twierdzi :"Radio działa do momentu wyłączenie się modułów komfortu w aucie. Może Pan miernikiem sprawdzić czy radio wyłącza się na akumulatorze."
nie mierzyłem miernikiem, ale jak przychodzę do auta, to jest normalnie ekran bootowania andka, wiec radio było wyłączone
Ostatnio zmieniony przez Adam SI 2025-07-20, 06:18, w całości zmieniany 2 razy
CD w dobie Tidal-a i Spotify -proponuję choć raz spróbować.
Cytat:
4. CO TAKIEGO ZYSKAŁEŚ DEMONTUJĄC ORYGINAŁ?!?!?!
Jeżeli ktoś nie miał nigdy radia z odblokowanym androidem, to nie wie, co traci.
Klika miesięcy przed tym, jak sprzedałem Tipo (nie pytajcie dlaczego), założyłem 10" Android z 8Gb ramu.
Jedyne pretensje, jakie miałem do siebie, to, że nie zrobiłem tego wcześniej.
Duster 3 ma okrojone menu do totalnego minimum.
PS.
Media Nav 10" z Duster 3 nie jest idealny, właśnie ze względu na polokowanie wszystkiego, czego się da, ale nie można powiedzieć, że działa źle.
Otwierasz drzwi, uruchamia się android i to wszystko, co było odpalone w momencie zakończenia jazdy. Nie musisz robić nic więcej.
Jeżeli wcześnie miałeś odblokowany android, to możesz czuć duży dyskomfort właśnie ze względy na brakuje funkcje.
Android.jpg
Plik ściągnięto 181 raz(y) 45,69 KB
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony przez Killer King 2025-07-20, 10:17, w całości zmieniany 2 razy
Po weekendzie odpowiem jak już, radia normalnie poza miastem nie używam, w trasie na smartfonie, przez internet zetkę, w weekend będę znowu jechał, to mogę zobaczyć, ale to takie sprawdzenie, jak normalnie nie mam odniesienia.
Przewertowałem temat i w sumie dalej nie wiem. Posiadam media nav 3.
Dźwięk mi wymięka gdy mam odpalone radio na "pełny regulator" - burczenie głośników, nieczysty dźwięk, załamywanie się dźwięków - generalnie bardzo kiepskie odczucia, a chciałbym, aby to choć znośnie grało.
Wyciszanie oczywiście nic tu nie pomorze, bo ewidentnie niedomagają albo głośniki, albo radio.
Macie jakieś sprawdzone setupy?
edit: sprawdzone, czyli takie które nie zniekształcają dźwięku, bo już mi tu jeden z forumowiczów pokazał jego "setup" który po odkręceniu "manety" grał jak sony ericcson sprzed dwudziestu lat.
Ostatnio zmieniony przez newcomer Wczoraj 1:40, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum