DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Pojemność baku, wskaźnik paliwa, rezerwa, licznik zużycia
Autor Wiadomość
wox 

Marka: Renault/Suzuki
Model: Espace/Jimny
Silnik: 1,6 TCe/1,3
Rocznik: 2016/2012
Wysłany: 2008-11-02, 20:42   

Moje max. tankowanie: 6 litrów na rezerwie + 44 litry do "odbicia" + 5 litrów dolewania (ale jeszcze nie pod korek, więc nie wiem ile by jeszcze weszło) = 55 litrów (+ pewnie jeszcze by coś weszło, ale czy aż 5 litrów, to nie wiem).

wojtus 

Marka: Dacia
Model: Lodgy, Sandero
Silnik: 1.6 MPI, 1.4 MPI LPG
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2008-11-03, 07:58   

A mój rekord to 66,4 litra (pod korek) na dobrej stacji, myślę że nie oszukują, ale kto wie.
Jak tankowałem to, aż się przestraszyłem, spoglądałem pod samochód czy się nie wylewa.
Ale ponoć nie powinno się tankować pod korek - czy ktoś może racjonalnie wyjaśnić dlaczego?

Lupo 

Marka: Renault
Model: Thalia
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2005
Wysłany: 2008-11-03, 08:52   

wojtus napisał/a:
czy ktoś może racjonalnie wyjaśnić dlaczego?

Baki maja zapas miejsca na te "kilka" litrow. Zwiazane jest to z rozszerzalnoscia temperaturowa paliwa. Nie powinno sie tankowac pod korek bo pozbawiamy sie wtedy tego zabezpieczenia. Problem pojawia sie glownie podczas upalow - gdys wtedy paliwo zwieksza swoja objetosc.

Jak nalejesz paliwa do pelna - pod korek, rozszerzajace sie paliwo dostawac sie bedzie do ukladu odpowietrzenia, gdzie moze zapalic sie pod wplywem temperatury. Moze rowniez dojsc do przedostania sie np. oparow paliwa do kabiny i zatrucia podrozujacych. Zalany uklad odpowietrzenia nie spelnia swojego zadania i stwarza dodatkowe zagrozenie w razie ewentualnego wypadku i to nie tylko w czasie upalow.

Dotyczy to zarowno benzyniakow jak i diesli.

wieza 

Model: LODGY
Silnik: 1,5
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 5 os.
Wysłany: 2008-11-03, 11:41   

z tego co rozmawialem w salonie to mowili ze ladowali do mcv 50l i 60 l zbiorniki

jurek 

Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna
Wysłany: 2008-11-03, 14:01   

dystrybutory są podkręcone wszędzie. mogę napisać jak to jest robione przy udziale przedstawiciela Urzędu miar i Wag. pozdr

astropl 

Model: Logan
Silnik: 1.4 MPI 8V
Wysłany: 2008-11-03, 14:27   

jurek napisał/a:
dystrybutory są podkręcone wszędzie. mogę napisać jak to jest robione przy udziale przedstawiciela Urzędu miar i Wag. pozdr

No bardzo jestem ciekaw... tylko zastanów się, czy nie wytoczy ci ktoś procesu. Masz w razie czego jakieś niezbite dowody? To może do prokuratury od razu z nimi...?

MR 

Model: Logan Laureate
  Wysłany: 2008-11-27, 21:09   "Niespodzianki" na wyświetlaczu

Witam wszystkich!
Chciałbym podzielić się moimi najnowszymi spostrzeżeniami na temat komputerka-wyświetlacza w naszych pojazdach.
Jakieś trzy tygodnie temu wysiadł mi podobnie jak wielu innym użytkownikom dacii wyświetlacz temp. płynu chłodzącego. Pokazuje sobie zależnie od nastroju raz dwie, a raz cztery kreski. Ogrzewanie działa bez zarzutu, więc wątpię żeby był to termostat, ale ten problem już przerabialiśmy na forum.
Mam coś ciekawszego.
Zaniepokoiło mnie ostatnio zwiększone spalanie, przynajmniej wg. komputera. Miałem zwykle jakieś 6.8-6.9, a tu nagle od paru dni zrobiło się 8-8.2. Wczoraj jechałem sobie pare km poza terenem zabudowanym. Wyzerowałem licznik, bo chciałem zobaczyć ile pali na trasie. Pokazał 5.6 czyli OK. Dziś rano wsiadam do auta włączam silnk na parkingu i ... komp pokazuje mi 5.8, za chwilę (dalej stoję na parkingu, nie jadę, nie dodaję gazu, nie chodzi o chwilowe spalanie, tylko o średnie) oczom nie wierzę z 5.8 robi się 5.9 za chwilę już 6.0 po minucie kreska za kreską już 7.1?! i tak sobie doszło do 7.5. Co za szybkość wyliczania średniego spalania! Tylko na jakiej podstawie? Prędkości parkingowej?
Cuda, cuda się dzieją z kompem w moim aucie. Chyba to za wysokie progi technologiczne dla Rumunów? Nie ma to jak zwykły mechaniczny wyświetlacz.
Niedułgo wybieram się z tym do ASO. Na szczęście auto mam jeszcze pół roku na gwarancji, więc korzystam póki mogę.
Niestety panowie po dwóch i pół roku użytkowania daćki obiektywnie moge powiedzieć, że nie jest to auto bezawaryjne. Jego trwałość jest zbliżona do mojego starego, poczciwego CC 900. I Fiat i Dacia nigdy mnie nie zawiodły na trasie, poważnych awarii nie było, ale o super trwałości można sobie pomarzyć.

Pozdrawiam fanów i symapatyków marki Dacia.
Szerokiej drogi!
MR

jackthenight 

Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2008-11-27, 21:17   Re: "Niespodzianki" na wyświetlaczu

MR napisał/a:
Witam wszystkich!
Chciałbym podzielić się moimi najnowszymi spostrzeżeniami na temat komputerka-wyświetlacza w naszych pojazdach.
Jakieś trzy tygodnie temu wysiadł mi podobnie jak wielu innym użytkownikom dacii wyświetlacz temp. płynu chłodzącego. Pokazuje sobie zależnie od nastroju raz dwie, a raz cztery kreski. Ogrzewanie działa bez zarzutu, więc wątpię żeby był to termostat, ale ten problem już przerabialiśmy na forum.
Mam coś ciekawszego.
Zaniepokoiło mnie ostatnio zwiększone spalanie, przynajmniej wg. komputera. Miałem zwykle jakieś 6.8-6.9, a tu nagle od paru dni zrobiło się 8-8.2. Wczoraj jechałem sobie pare km poza terenem zabudowanym. Wyzerowałem licznik, bo chciałem zobaczyć ile pali na trasie. Pokazał 5.6 czyli OK. Dziś rano wsiadam do auta włączam silnk na parkingu i ... komp pokazuje mi 5.8, za chwilę (dalej stoję na parkingu, nie jadę, nie dodaję gazu, nie chodzi o chwilowe spalanie, tylko o średnie) oczom nie wierzę z 5.8 robi się 5.9 za chwilę już 6.0 po minucie kreska za kreską już 7.1?! i tak sobie doszło do 7.5. Co za szybkość wyliczania średniego spalania! Tylko na jakiej podstawie? Prędkości parkingowej?
Cuda, cuda się dzieją z kompem w moim aucie. Chyba to za wysokie progi technologiczne dla Rumunów? Nie ma to jak zwykły mechaniczny wyświetlacz.
Niedułgo wybieram się z tym do ASO. Na szczęście auto mam jeszcze pół roku na gwarancji, więc korzystam póki mogę.
Niestety panowie po dwóch i pół roku użytkowania daćki obiektywnie moge powiedzieć, że nie jest to auto bezawaryjne. Jego trwałość jest zbliżona do mojego starego, poczciwego CC 900. I Fiat i Dacia nigdy mnie nie zawiodły na trasie, poważnych awarii nie było, ale o super trwałości można sobie pomarzyć.

Pozdrawiam fanów i symapatyków marki Dacia.
Szerokiej drogi!
MR

To całkiem normalne.
W instrukcji nawet o tym napisali.

Ponadto rano - czyli zimny silnik - spalanie większe.

Moim skromnym zdaniem wszystko u ciebie działa prawidłowo.

wox 

Wysłany: 2008-11-27, 21:28   

Jeżeli przejechałeś niezbyt długi odcinek (kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt km; sam piszesz o kilku km) z tym zużyciem na poziomie 5.6 l, to nic dziwnego, że rano po odpaleniu zimnego silnika zużycie zaczęło Ci szybko rosnąć. Wg mnie w takiej sytuacji jest wszystko w porządku.

Edit:
W kwestii spalania - zatankuj do pełna, wyzeruj licznik, ... chyba nie trzeba Ci radzić. Metoda tradycyjnego obliczania zużycia paliwa jest najpewniejsza (i to po przejechaniu kilkuset km) - wtedy będziesz mógł stwierdzić, czy coś jest nie tak.

MR 

Wysłany: 2008-11-27, 21:39   

Przypominam kolegom, że nie chodzi mi o chwilowe spalanie, tylko średnie. Z chwilowym jak bym sobie jechał czy nawet stał z włączonym zimnym silnikiem to macie racje.
Jak do tej pory kiedy włączałem średnie spalanie to cyfry na wyświetlaczu nie zmieniały sie jak w kalejdoskopie, przecież średnie spalanie jest mierzone na jakimś odcinku, a nie podaczas postoju!
Chyba, że się mylę czego nie wykluczam, bo mechanikiem samochodowym nie jestem.

Pozdrawiam i dzięki za słowa pociesenia.
MR

MR 

Wysłany: 2008-11-27, 21:54   

Jeszcze jedno.
Gdyby faktycznie było tak jak sądzicie, to wygląda na to, że dacia stojąc w miejscu z włączonym, co prawda na ssaniu silnikem, musiałaby palić 10-11L/100 km.
Moim zdaniem bez dodawania gazu, na luzie to niemożliwe.

MR

GeRRaD 

Marka: DACIA
Model: LOGAN BlackLine ;)
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate
Wysłany: 2008-11-27, 21:55   

Ja bym się dziwił jakby średnie spalanie spadło mi do 6l/100 :lol: - u mnie norma to 8 - 9 l.100 na gównych szerokich arteriach Warszawy i w korkach - prowadzę raczej dynamicznie - choć bez szeleństw, a przy tej konstrukcji silnika i dodatkowym obciązeniu - klima, nawiew, światła, niskie temp nie oczekuję cudu :!:

wox 

Wysłany: 2008-11-27, 22:22   

Ja nie piszę o chwilowym spalaniu (bo i tak go nie mam, więc nie wiem jak się zachowują te wskazania), a to co opisałem, jest jak najbardziej możliwe.

jackthenight 

Wysłany: 2008-11-27, 22:27   

MR napisał/a:
Przypominam kolegom, że nie chodzi mi o chwilowe spalanie, tylko średnie. Z chwilowym jak bym sobie jechał czy nawet stał z włączonym zimnym silnikiem to macie racje.
Jak do tej pory kiedy włączałem średnie spalanie to cyfry na wyświetlaczu nie zmieniały sie jak w kalejdoskopie, przecież średnie spalanie jest mierzone na jakimś odcinku, a nie podaczas postoju!
Chyba, że się mylę czego nie wykluczam, bo mechanikiem samochodowym nie jestem.

Pozdrawiam i dzięki za słowa pociesenia.
MR

Spalanie średnie wzrasta również podczas postoju, gdyż komputer zlicza zużyte paliwo również na postoju.

Na stronie 1.42 w instrukcji auta jest to dość ładnie wyjaśnione.

Mamert 

Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os.
Wysłany: 2008-11-27, 23:27   

MR napisał/a:
Gdyby faktycznie było tak jak sądzicie, to wygląda na to, że dacia stojąc w miejscu z włączonym, co prawda na ssaniu silnikem, musiałaby palić 10-11L/100 km.

Ja bym się nie zdziwił jakby wyświetlacz po jakimś czasie pokazał średnie zużycie 1590 l/100km.
A teraz to może przedstawię może bardziej obrazowo
1. Tankujemy auto
2. zerujemy liczniki
3. przejeżdżamy 1 kilometr
4. zatrzymujemy się na pakingu
5. wypalamy całe paliwo z baku ok 60 l
WYNIK : średnio spaliliśmy 60 l/1 km co nam daje 6000L/100km

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Wysłany: 2008-11-27, 23:44   

Cytat:
wysiadł mi podobnie jak wielu innym użytkownikom dacii

(5 osób z prawie 400 to "wielu"???)
Cytat:
wyświetlacz temp. płynu chłodzącego. Pokazuje sobie zależnie od nastroju raz dwie, a raz cztery kreski. Ogrzewanie działa bez zarzutu, więc wątpię żeby był to termostat

Wyświetlacz jest prosty jak cep, więc to raczej nie on ma problemy - jeśli już, to może jakieś złączki / wtyczki od połączenia z czujnikiem? Albo ostatecznie i sam czujnik?

http://www.daciaklub.pl/f...p?p=17897#17897

Cytat:
nie jest to auto bezawaryjne.

Oczywiście - takowe po prostu nie istnieją [: Istotne jest to, co się psuje, i jak na razie świat jest pod tym względem daćką zachwycony. Oprócz Polski, rzecz jasna <<<:

Cytat:
poważnych awarii nie było, ale o super trwałości można sobie pomarzyć.

Może rozwiniesz, ku powszechnej nauce? Nigdy dość cudzych doświadczeń... (;

Odpowiedź ws rozwinięcia usterkowości: http://www.daciaklub.pl/f...p?p=21251#21251.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-11-27, 02:37, w całości zmieniany 2 razy  

Mamert 

Wysłany: 2008-11-27, 23:47   

laisar napisał/a:
Oprócz Polski, rzecz jasna <<<:

I mnie, ale bardziej mam pretensje do silnika Renault.

laisar 
Moderator

Wysłany: 2008-11-27, 23:52   

Mamert napisał/a:
laisar napisał/a:
Oprócz Polski, rzecz jasna <<<:

I mnie

(Jakaś secesja, czy co? <;)
Cytat:
ale bardziej mam pretensje do silnika Renault.

"...do egzemplarza silnika..."...

Mamert 

Wysłany: 2008-11-27, 23:53   

laisar napisał/a:
do egzemplarza silnika

No dobra nie będę się kłócił :-P

laisar 
Moderator

Wysłany: 2008-11-28, 00:02   

A kto się kłóci... d:

jackthenight 

Wysłany: 2008-11-28, 00:14   

Podobno auto na postoju spala 0.5 litra / h

Co wychodzi 0.008 litra / min

Jeśli biorąc pod uwagę przejechany np. 1 km (co pisał Mamert) to by wyszło :

0.008 litra / 1 km

0.8 litra / 100 km

Czyli każda minuta na postoju spowoduje wzrost spalania na wyświetlaczu
komputera o 0.8 litra. Jeśli przyglądałeś się dwie minuty to mogło wzrosnąć o 1.6 litra.

MR 

Wysłany: 2008-11-28, 00:23   

Jestem pod wrażeniem obliczeń kolegi. Niby wszystko się zgadza. Zobaczę, co mi pokaże wyświetlacz jutro?
Jak sie poprzyglądam z 5 minut to mi średnie spalanie wzrośnie o jakieś 4 litry?
Czyli z obecnych 7 do 11, a jak mnie coś najdzie i sobie popatrzę 10 minut, to ...

Pożyjemy zobaczymy jak mówią miłośnicy zaporożców.

Mamert 

Wysłany: 2008-11-28, 00:26   

MR napisał/a:
Jak sie poprzyglądam z 5 minut to mi średnie spalanie wzrośnie o jakieś 4 litry?

Nie, to zależy ile przejechałeś kilometrów od resetu kompa, przykład jest dla odległości 1 km, przy 100 czy 1000 będą to całkiem inne wartości, zależne od średniego spalania w czasie jazdy.

jackthenight 

Wysłany: 2008-11-28, 00:37   

MR napisał/a:
Jestem pod wrażeniem obliczeń kolegi. Niby wszystko się zgadza. Zobaczę, co mi pokaże wyświetlacz jutro?
Czyli z obecnych 7 do 11, a jak mnie coś najdzie i sobie popatrzę 10 minut, to ...

Pożyjemy zobaczymy jak mówią miłośnicy zaporożców.

Jeśli :

2.wyzerujesz licznik średniego spalania
3. przejedziesz kilometr
4. staniesz i na biegu jałowym poczekasz 5 minut

to taki mniej więcej przyrost spalania będziesz miał co minutę.

Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2008-11-28, 00:37, w całości zmieniany 1 raz  

Mamert 

Wysłany: 2008-11-28, 00:43   

jackthenight napisał/a:
3. przejedziesz kilometr

Można to przyśpieszyć, np przejechać 100 m, to wtedy średnie spalanie po 5 min powinno być ok 40 l/100km, ale czy ktoś chce oglądać na wyświetlaczu takie liczby ??? :shock:

Odpowiedz do tematu