Marka: Opel
Model: Astra IV
Silnik: 1.7 cdti
Rocznik: 2011 Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 888 Skąd: W-WA
Wysłany: 2009-01-24, 21:42
bardzo dobrze rozumiem twoje wkurzenie stukotem bo ja miałem świerszcze i równie jak ciebie doprowadzało mnie to do szału, na szczęśćcie świerszcze wyleczone a stukot występuje tak rzadko że jestem spokojny
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-01-24, 21:45
gigi303 napisał/a:
bardzo dobrze rozumiem twoje wkurzenie stukotem bo ja miałem świerszcze i równie jak ciebie doprowadzało mnie to do szału, na szczęśćcie świerszcze wyleczone a stukot występuje tak rzadko że jestem spokojny
Ty miałeś spowodowane niedokręconą belką od deski rozdzielczej tak ?
Przy naciskaniu na poduszkę pasażera było słychać pukanie.
To faktycznie dość poważne i świadczy o tym jak produkcja auta jest niekontrolowana na poszczególnych etapach montażu.
świadczy o tym jak produkcja auta jest niekontrolowana na poszczególnych etapach montażu
Noooo, z jednostkowego przypadku to bym jednak nie wyciągał tak daleko idących wniosków (; - co prawda sam często piszę, że tak się właśnie może przejawić taniość marki, ale z drugiej strony, to jak na ową taniość przypadków fuszerki nie jest jednak zbyt wiele. A przecież znacznie poważniejsze wtopy zdarzają się czasami także rynkowym tuzom - póki co, Dacia chyba nie ma nic takiego na koncie (przypadki korozji i cieknące silniki to chyba jednak nie ta skala...).
Arturze drogi, zobacz moje wcześniejsze posty, tez pisałem że to stukał kabel o górę deski rozdz, u mnie pod deską wszystko co możliwe owinięte 3 mm pianką i nic, stukanie to już moja sprawa ambicjonalna .Jak Ci się uda, to rozbiore wszystko od nowa
Marka: Opel
Model: Astra IV
Silnik: 1.7 cdti
Rocznik: 2011 Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 888 Skąd: W-WA
Wysłany: 2009-01-25, 11:07
jackthenight napisał/a:
Ty miałeś spowodowane niedokręconą belką od deski rozdzielczej tak ?
Przy naciskaniu na poduszkę pasażera było słychać pukanie.
To faktycznie dość poważne i świadczy o tym jak produkcja auta jest niekontrolowana na poszczególnych etapach montażu.
tak prawda ale gdybym sam tego nie odkrył i nie pokazał palcem gdzie jest problem to nadal miałbym świerszcze, więc jak sami nie odkryjemy przyczyny to nie ma co jeździć do ASO teraz mnie czeka druga przeprawa z alarmem mam nadzieję że moja diagnoza jest trafna i cudotwórcy z ASO naprawią kolejny element stresogenny
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-01-25, 17:00
loganik napisał/a:
Arturze drogi, zobacz moje wcześniejsze posty, tez pisałem że to stukał kabel o górę deski rozdz, u mnie pod deską wszystko co możliwe owinięte 3 mm pianką i nic, stukanie to już moja sprawa ambicjonalna .Jak Ci się uda, to rozbiore wszystko od nowa
Pozdr, Loganik
Jeszcze dzisiaj poprawiłem kabel od anteny przy radiu, bo ładnie dyndał i mógł powodować stukot.
Jak poruszałem nim to pukał tak jak mój wkurzający stukacz :)
Inaczej go ułożyłem, trochę gąbki i jest teraz cisza.
Oczywiście poprawiałem kabel przy włożonym normalnie radiu, a dostałem się do niego przez dziurę pod osłoną konsoli środkowej - wtedy widać jak układa się trochę niefartownie kabel od anteny.
Tak , kabel ownięty, u mnie to cholerstwo stuka mn.w. na środku wlotu powietrza na przednią szybę, ale tak trochę w spód, a u Ciebie ucichło? Ja często jeżdzę po drodze/ok.0.5km/ z ułożonych płyt betonowych i wtedy mam kocert
Wysłany: 2009-01-26, 21:16
loganik napisał/a:
Tak , kabel ownięty, u mnie to cholerstwo stuka mn.w. na środku wlotu powietrza na przednią szybę, ale tak trochę w spód, a u Ciebie ucichło? Ja często jeżdzę po drodze/ok.0.5km/ z ułożonych płyt betonowych i wtedy mam kocert
Marka: Dacia
Model: Logan Ambiance
Silnik: 1390 cm, 75 KM Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 548 Skąd: Katowice
Wysłany: 2009-03-11, 11:43
Dwie rzeczy, które irytują mnie w Dacii. Głośny silnik, i fascynujące wręcz dźwięki w kabinie. Kiedyś przedni prawy fotel. Teraz tylna kanapa, która nieobciążona pasażerami podczas jazdy przez nierówną nawierzchnię wydaje czasami dźwięki przypominające zgrzytanie zardzewiałych zawiasów w drzwiach .
_________________ Skoda 105 S (1982-1989), Polonez 1500 SLE (1989-2000), 3×Fiat 126p (19??-2002), czasami pożyczane Daewoo Tico, Skoda Felicia
Obywatelka małżonka, ostatnimi czasy główny użytkownik samochodu, zgłosiła mi w piątek, jakoby od jakichś dwóch dni, przy hamowaniu silnikiem na III. biegu lewarek zaczął mocno drgać, a auto dziwnie wtedy brzęczało.
Istnienie zaobserwowanych zjawisk potwierdziłem osobiście podczas pewnego niedzielnego wyjazdu, stwierdzając dodatkowo, że problem dotyczy także pozostałych biegów nieparzystych, przy włączaniu których słychać jeszcze inny rodzaj nadprogramowych efektów dźwiękowych - jak gdyby ocieranie się o coś cięgła sterującego skrzynią biegów.
Co okazało się prawdą, a współtwórcą odgłosów była wygięta (w wyniku jakiejś bliżej niesprecyzowanej przygody... <; ) osłona termiczna w okolicy właśnie lewarka zmiany biegów.
Witam< dużo czytam tu opini że pod deską prawie wszystko stuka i trzeba dużo inwencji twórczej aby temu zaradzić. Czy to występuje tylko w loganach czy też w sandero ?
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 SCe 110 LPG
Rocznik: 2018
Wersja: Laureate Plus 7 os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Mar 2008 Posty: 1105 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2009-04-02, 14:23
Jarosław P napisał/a:
Witam< dużo czytam tu opini że pod deską prawie wszystko stuka i trzeba dużo inwencji twórczej aby temu zaradzić. Czy to występuje tylko w loganach czy też w sandero ?
Komu stuka, temu stuka, spod deski nie dochodzą u mnie żadne stuki, jedynie mam dwa świerszcze w drzwiach, ale też wtedy trzeba jechać po łuku i dziurach.
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1500 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2009-04-05, 20:13 stuki
Od pewnego czasu podczas jazdy słyszę delikatne stuki,a dokładnie słychać jakby coś przykleiło się do opony!!Sprawdzałem opony i jedyne co to mam w nich troszkę małych kamieni!!!Denerwuje mnie to!!!Może ktoś z was miał podobny problem!!!
Dodam tylko, że nie odzczuwa się nic podczas jazdy oprócz delikatnego dźwięku wydobującego się z pod samochodu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum