DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Clio3 kontra Sandero
Autor Wiadomość
mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2010-09-20, 16:30   

Jak zakupilem swoje sandero , roczne auto to nadal czuc zapach nowosci, zapach nie smrod. Moze przez ten rok innaczej pachnie,jednak uwazam to za zalete, ze doslownie czuc ze mam prawie nowe auto w ktorym nikt nie palil papierosow, nie wozil smierdzacego zwierzaka etc.

W sprawie nieszczesnych twardych plastikow, odwiedzilem salon citroena i macalem C3ke. W podstawowej wersji plastik twardy jakw daci, nawet chyba gorzej spasowany. W wersji wypasionej za 50 tys zl jest nad licznikiem taka nakladka z miekszego tworzywa. Tez potrownywalem fiata punto. Podobnie. W samochodach klasy B ciezko utrafic miekkie pluszowe plastiki, czesc pojazdow nawet pokazuje gloa lakierowana blache hna drzwiach ( glownie te miejskie klasy A czy mini jak je zwal ). Sandero w mojej opini na prawde dzielnie sie broni przed tymi tanimi zarzutami.

krakry1 

Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate
Wysłany: 2010-09-20, 16:34   

mekintosz napisał/a:
Sandero w mojej opini na prawde dzielnie sie broni przed tymi tanimi zarzutami.
Święta prawda ... a plastiki w Sandero, jak plastiki - moim zdaniem całkiem smaczne ;-)

matucha 

Marka: Skoda / VW
Model: Rapid / Up!
Silnik: 1,0 TSI / 1,0 MPI
Rocznik: 2019/2017
Wysłany: 2010-09-20, 19:27   

Zależy jeszcze kto do czego auto potrzebuje. U mnie w domu samochód zawsze był traktowany bardziej jako narzędzie pracy, niż coś czym się można pokazać. Jest używany jako Taxi, ciężarówka, wół roboczy - na co jest akurat potrzebny.
Przykład z życia wzięty - jadę z chrześniakiem, upaćkał mi tapicerkę czymś co tam akurat jadł. Biorę gąbkę do mycia garów, Ludwika i jazda :-P Nie martwię się, czy się przetrze na wylot czy nie ;-)

MarkD 

Marka: Skoda
Model: Fabia Kombi
Silnik: 1.2 TSI
Wysłany: 2010-09-20, 19:55   

matucha napisał/a:
Zależy jeszcze kto do czego auto potrzebuje. U mnie w domu samochód zawsze był traktowany bardziej jako narzędzie pracy, niż coś czym się można pokazać. Jest używany jako Taxi, ciężarówka, wół roboczy - na co jest akurat potrzebny.

Tu zasadniczo nie o tym mówimy. Ja tez nie przykładam do samochodu takiej wagi, nie wnikam, że ktoś porysuje itp. Po prostu wnętrze Dacii nie zrobiło na mnie wrażenia a nawet lekko zniechęciło po zewnętrznym zachwycie ;-) Pociesza mnie to, ze jak powiadacie - nie trzeszczą te plastiki, a to duży plus dla Sandero.

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2010-09-20, 20:20   

Proponuje obejrzec podsumowanie testu sandero

http://www.autoswiat.tv/p...20149,film.html

..i wczesniejsze odcinki, jest o plastikach, prowadzeniu, spalaniu, i drobnych problemach ;-)

MarkD 

Marka: Skoda
Model: Fabia Kombi
Silnik: 1.2 TSI
Wysłany: 2010-09-20, 20:24   

Ok, wiadomo, że Sandero ma dobrą opinie jako trwały samochód.

WhiteDragon 

Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.5 dci 85 kM
Rocznik: 2009
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2010-09-20, 21:04   

Jak już o wnętrzach mowa to podoba mi się Volvo S40 (nowe). Siedziałem, ale nie jechałem. Nie stać mnie, więc jeżdżę Dacią. Jak już się do wnętrza człowiek przyzwyczai, to zwyczajnie przestaje na jego piękno lub brzydotę zwracać uwagę, ale zwraca uwagę na funkcjonalność. Jeździłem w ciągu ostatnich 3 lat wieloma samochodami służbowymi (dwie generacje Toyoty Corolli, Opel Astra II, Renault Laguna III kombi, Fiat Grande Punto), a ostatnio niemal stale Skoda Octavia II kombi. Skodą jeżdżę więcej niż własną Dacią - same kilkusetkilometrowe trasy. I wiecie co? Szlag mnie trafia, jak do tej Skody wsiadam, bo za nisko się siedzi, gorzej wysiada, brakuje miejsca nad głową jak chce się wypić do dna z butelki. Zawieszenie cholernie twarde, pokrętło do lusterek jak dla mańkutów - umieszczone w rogu drzwi kierowcy - litości, ja jestem praworęczny i uważam, że umieszczenie tego pokrętła dokładnie pod prawą ręką w Loganie jest optymalne. Do tego pokrętła nawiewu gorzej spaprane niż w Dacii, bo nie dość, że nie widać symboli po prawej stronie pokrętła, to jeszcze są one srebrne i okrąglutkie, żeby wypatrzyć maleńki biały znaczek na krawędzi to trzeba mieć sokoli wzrok. Dacią jak jechałem ponad 600 km do Łeby to mnie plecy nie bolały, a w Octavii to przy niecałych 400 km (Bydgoszcz, Toruń gdzie często jeżdżę bolą jak diabli). Jak wsiadam do MCV to odczuwam ulgę - wreszcie normalne auto.

laisar 
Moderator

Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2010-09-20, 22:09   

WhiteDragon napisał/a:
umieszczenie tego pokrętła [do lusterek] dokładnie pod prawą ręką w Loganie jest optymalne

Zasadniczo się zgadzam, ale faktem jest, że osoby o krótkich palcach rzeczywiście mogą mieć niejakie problemy.

A w Dusterze trochę to jeszcze popsuli /: - plastik konsoli na tunelu jest chyba niższy, bo do pokrętła jest jeszcze dalej niż w Loganie i Sandero.

Cytat:
Jak wsiadam do MCV to odczuwam ulgę [plecami] - wreszcie normalne auto.

Święte słowa! (:

I ja też nie wiem, co to za przyjemność siedzieć 5 cm nad podłogą auta, 10 cm nad asfaltem. Zwłaszcza w PL...
Ostatnio zmieniony przez laisar 2010-09-20, 22:10, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu