Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2010-12-13, 11:45
Jeżeli pali Ci się tylko lampka w bagażniku, przy lusterku nie to chyba coś ci źle podłączyli przy alarmie - w Dusterze w ramach chyba oszczędności zrobili tak, że przy otwarciu klapy bagażnika zapala się światło w bagażniku i w kabinie, a więc gdyby był uszkodzony czujnik w klapie bagażnika paliłyby się obie lampki. Jedź do ASO niech się martwią A swoją drogą jeśli jednak to czujnik w klapie bagażnika, to czeka cię wymiana zamka - czujnik jako taki nie występuje jako część zamienna, chodź są fachowcy co umieją wymienić sam czujnik ( przynajmniej tak jest w Renault, ale myślę że Dacia ma takie same rozwiązanie)
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-12-13, 12:10
PiotrWie napisał/a:
Jeżeli pali Ci się tylko lampka w bagażniku, przy lusterku nie
Zapalają się zapewne obydwie lampki, z tym, że lampkę w podsufitce można wyłączyć przełącznikiem a tą w bagażniku niestety nie.
PiotrWie napisał/a:
w Dusterze w ramach chyba oszczędności zrobili tak, że przy otwarciu klapy bagażnika zapala się światło w bagażniku i w kabinie
To niestety oszczędność występująca we wszystkich Daciach :)
Jeszcze takie info dla kolegi Leszka :
Problem powoduje na pewno jakaś krańcówka od tylnych drzwi lub bagażnika.
Przednie drzwi odpadają, gdyż awaria ich krańcówki powodowałaby włączanie się piszczka przy włączonych światłach i wyłączonej stacyjce - na pewno byś to usłyszał , a skoro nie opisałeś takiego objawu włączania się piszczka to krańcówki w przednich drzwiach są na 100% sprawne.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2010-12-13, 12:15, w całości zmieniany 3 razy
Co do czujnika to krańcówki będą OK według mojej tezy. Ich działanie jest w 100% dobre, tzn wsuwają się przy zamkniętych drzwiach. Problem jest raczej bardziej złożony, mam nadzieje że nie rozkręcą mi połowy auta. Podejrzewam że wtyczka się obluzowała od którejś krańcówki i powoduje migotanie w czasie jazdy. Pytanie która i jak to sprawdzą na warsztacie skoro auto tam stoi w idealnych warunkach.
Dodatkowo zaobserwowałem że ogrzewanie tylnej szyby działa samoczynnie, to normalne?
Dodatkowo zaobserwowałem że ogrzewanie tylnej szyby działa samoczynnie, to normalne?
Tzn, samo Ci sie załącza? To, że samo się wyłącza to normalne, ale samoistne załączenie to nie słyszałem chyba w żadnym samochodzie, może masz jakiś czujnik parowania szyb?
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-12-13, 13:15
Leszek napisał/a:
Problem jest raczej bardziej złożony,
Złożonego raczej w tym nic nie ma, jest to tak proste jak konstrukcja cepa.
A czy to będzie krańcówka, czy wysunięta wtyczka czy uszkodzona izolacja przewodu to już raczej ASO do tego dojdzie.
Co do krańcówek w drzwiach, które widzisz dochodzi jeszcze krańcówka w zamku bagażnika, której nie widać - i najbardziej prawdopodobne że właśnie krańcówka w zamku bagażnika powoduje problemik, być może drzwi bagażnika zbyt płytko się domykają i wymagają regulacji.
Ogólnie problem jest prosty i nie sprawi żadnego problemu dobremu elektrykowi.
Auta całego rozbierać nie będą, gdyż nie ma takiej potrzeby.
W poprzednich samochodem jeszcze miałem czujkę pod maską, która awanturowała się dokładnie tak samo jak otwarte drzwi. Nie wiem, jak jest w Sanderce (jeszcze nie sprawdzałem) ale może jeszcze to obwąchaj?
Byłem dziś w ASO, zajęło im to 3godziny, co uważam za stosunkowo krótki czas :)
i tak...
przyczyna była bardziej złożona (tak jak przypuszczałem), mianowicie trzeba było iść po układzie krok po kroku i okazało się że kostka w którą wchodzi kabel zasilający poluzowała się i do niej dostała się woda, co powodowało krótkie przepięcia i co dalej powodowało samoistne załączenie się ogrzewania tylnej szyby.
a teraz ciekawostka:
wyciągnięcie żarówki w bagażniku spowoduje rozłączenie instalacji wskazującej zamknięcie drzwi uruchamianej poprzez kierunkowskazy; przy najmniej tak się dzieje kiedy została usunięta tamta usterka.
Na koniec jeszcze dodam że do końca nie usunęli problemu ponieważ lampka - czujnik jeszcze kilka razy mi mignęła - na 1sek. Jak coś się pogorszy to zgłoszę do ASO za dwa dni, bowiem zamówiłem bagażnik na narciochy :P
Pozdro
Ostatnio zmieniony przez Leszek 2010-12-14, 15:18, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2010-12-14, 16:00
Leszek napisał/a:
Byłem dziś w ASO, zajęło im to 3godziny, co uważam za stosunkowo krótki czas :)
Skoro jeszcze nie naprawili, to 3 godz. to krótki czas ?
Leszek napisał/a:
przyczyna była bardziej złożona (tak jak przypuszczałem),
Była ? Czy jest ?
Bardziej złożona może być dla przeciętnego Kowalskiego, ale dla sprawnego i dobrego elektronika jest to usterka tak prosta jak konstrukcja cepa.
Jeśli przez 3 godziny nie naprawili, to w tym ASO nie ma dobrego elektronika, fachowca co by poprawnie zdiagnozował problem.
Leszek napisał/a:
wyciągnięcie żarówki w bagażniku spowoduje rozłączenie instalacji wskazującej zamknięcie drzwi uruchamianej poprzez kierunkowskazy;
Wyciągnięcie żarówki z bagażnika sprawi tylko, że w bagażniku będzie ciemno i nic więcej.
Leszek - kierunkowskazy przy zamykaniu drzwi migają tylko i wyłącznie wtedy jeśli są zamknięte drzwi.
Kiedy jakieś drzwi są otwarte (lub jest jakiś problem w instalacji krańcówek) to kierunkowskazy nie migną przy zamykaniu drzwi z pilota.
A to czy jest żarówka w bagażniku czy w lampce w podsufitce nie ma żadnego znaczenia.
Leszek napisał/a:
przy najmniej tak się dzieje kiedy została usunięta tamta usterka.
A jeśli u ciebie się tak dzieje z tą ciekawostką, tzn. że nadal masz coś nie tak z instalacją - tylko czy powstało to na skutek naprawy w ASO czy było tak wcześniej ?
Tak czy siak, jest nadal źle.
Leszek napisał/a:
Na koniec jeszcze dodam że do końca nie usunęli problemu ponieważ lampka - czujnik jeszcze kilka razy mi mignęła - na 1sek
A no właśnie, to jest jedyna prawdziwa informacja, o której ASO zapomniało ci niestety powiedzieć - usterka nie została jeszcze naprawiona.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2010-12-14, 17:05, w całości zmieniany 10 razy
[ Komentarz dodany przez: jackthenight: 2010-12-14, 19:33 ] Ale komu leszek odpisałeś tym postem ? Jeśli odpowiedź nie dotyczy postu wyżej to cytuj osobę której odpowiadasz. Jeśli nie wiesz jak zacytować czyjąś wypowiedź, to chociaż napisz NICK tej osoby, aby było wiadomo komu odpisujesz
Wysłany: 2010-12-14, 19:40
Jeśli Leszek odpowiedź była na mój post, to tak sprawdziłem i wyciągnąłem żarówkę z bagażnika i nadal kierunkowskazy migają przy zamykaniu/otwieraniu drzwi, a ogrzewanie tylnej szyby włącza mi się tylko wtedy, kiedy wcisnę przycisk włączania ogrzewania tylnej szyby na konsoli środkowej :)
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2010-12-14, 20:02, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: 2010-12-14, 20:27
Leszek napisał/a:
a więc zależy to od modelu
Oj chyba nie, znaczy na pewno nie, najlepiej jak wypowie się inny użytkownik Dustera, ale pewny jestem że ogrzewanie tylnej szyby nie jest automatem i zawsze to użytkownik musi włączyć ręcznie ogrzewanie tylnej szyby.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2010-12-14, 20:32, w całości zmieniany 2 razy
Oj chyba nie, znaczy na pewno nie, najlepiej jak wypowie się inny użytkownik Dustera, ale pewny jestem że ogrzewanie tylnej szyby nie jest automatem i zawsze to użytkownik musi włączyć ręcznie ogrzewanie tylnej szyby.
Po pierwszej jeździe (godzina z hakiem w korku z salonu pod dom) zauważyłem, że u mnie szyba się nie wyłączyła. W instrukcji jest (cyt. z pamięci) w zależności od modelu wyłącza się po 12 minutach lub po ponownym wciśnięciu przycisku.
A sorry wy tu o WŁĄCZENIU a ja o WYŁĄCZENIU...
Ostatnio zmieniony przez sleeva 2010-12-16, 14:10, w całości zmieniany 2 razy
i znowu jest problem z tym samym to juz bedzie 3 naprawa od początku użytkowania (aktualnie po 2000km). Ktoś może ma lub miał coś takiego w swoim Dustrze?
Ostatnio zmieniony przez Leszek 2011-01-24, 11:38, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2011-01-24, 18:10
jjmalin napisał/a:
a ja nie mam czujek otwartych drzwi
W przednich drzwiach powinieneś mieć - również kontrolka w zegarach powinna być.
Jak otworzysz drzwi a nie wyłączysz świateł mijania to powinieneś słyszeć takie pikanie informujące cię o tym, że są włączone światła a ty już otwierasz drzwi.
ta funkcja ma dobre zastosowanie, ale musi działać, a nie jak teraz załączać się na każdej różnicy terenu (przy aucie SUV takie włączanie/wyłączenie nie ma sensu)
Wysłany: 2011-04-08, 21:44 Montaż i włączenia kontrolki niezamkniętych drzwi
Dla aut w których fabrycznie nie ma kontrolki niezamkniętych drzwi istnieje możliwość uruchomienia takiej funkcji, aby w przypadku niezamknięcia drzwi zapalała się czerwona kontrolka na desce roździelczej :
[ Komentarz dodany przez: laisar: 2013-10-08, 10:53 ] Można też prościej - bez precyzyjnego lutowania LED do płyty elektronicznej tablicy wskaźników: http://www.daciamodellen.nl/gordel-lampje/.
Mam pytanie czy może ktoś podłączał czujniki krańcowe do tylnych drzwi w stepway-u,bo niestety chyba z oszczędności ich nie zamontowali.Jeszcze nie sprawdzałem czy są podprowadzone przewody do słupków tylnych,a jeśli ich nie ma może ktoś wie skąd je najlepiej podprowadzić?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum