Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2011-03-07, 17:07
Ok, porównujmy jednak TEN SAM towar. W garażu w ramach eksperymentu włożyłem energooszczędną 18W za 3,99zł z leroy merlin - od kwietnia 2010r do chwili obecnej działa bezproblemowo, a włączam ją jednorazowo max na 2-3 minuty. Tyle że dość głupi wygląd ma - takie dwie proste rurki zwykłe
Wysłany: 2011-11-18, 11:20 Duster 1.6 4x4 4 tys km. uwagi i spostrzeżenia
Poniżej subiektywne uwagi nt. DD.
1. Samochód tylko na miasto, słaby silnik. Jak ktoś robi pow. 15 tys rocznie to tylko diesel i to w wersji 110 kucy
2. Do ruszania tylko 2-ka, posługiwanie się 1-ką to tylko strata czasu.
3. Warto po 4 tys. km pojechać na "górki" i dać mu w d...szę (łącznie z trybem Lock ). Po takiej zaprawie samochód "lżej" chodzi.
4. Warto zainwestować w matę wygłuszającą silnik (szybciej się nagrzewa i ciszej chodzi, sprawdzone empirycznie z inną Dacią bez wygłuszenia) + oczywiście firmowa uszczelka:)
5. Spalanie w mieście 11-12 litrów na 100km. Trasy 3-5 km + korki.
6. Na zimę trzeba pamiętać o słynnych śrubach do felg aluminiowych które wołają o pomstę do nieba. Czyli zakup "pełnych" śrub na zimę.
7. Jak dla mnie, bezwzględnie montować czujniki cofania. Bez tego, tracimy na zwrotności tego samochodu szczególnie w mieście...
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2011-11-18, 12:44
Mam zupełnie inne odczucia - samochód to typowy "wół roboczy" - lasy, tereny wiejskie. W mieście - tylko jak ktoś zaakceptuje spalanie, są znacznie ekonomiczniejsze samochody. Diesel - przy obecnych ( i prawdopodobnie dość długo utrzmujących się tendencjach) - chyba bardzo długi zwrot kosztów, szczególnie 110KM. Wieksza moc - na moją ocenę bez sensu - przy takiej sylwetce i takiej wadze - byłby bardzo niebezpieczny - wysoko położony środek ciężkości, ESP trochę może pomóc, ale praw fizyki nie oszuka. W trasie rzeczywiście trzeba zaakceptować pewne wady - nie jest to król autostrady, ale jak ktoś tego od niego wymaga to sorry, tak jakby ktos miał zastrzeżenia do Porsche że ma mały bagażnik, jak ktoś potrzebuje samochodu na trasy to niech nie kupuje Dustera, od tego są 2-3 tonowe SUV-y, niestety trochę kosztują. Sytuację poprawiłby szósty bieg ale nie taki jak w 4x4, gdzie jest zestawiona zwykła 5 od 2 do 6 + jedynka jako terenowy "podbieg" a normalna 6 powyżej 5.
Jak dla mnie z tego co oferują to chyba wybrałe dobrze - mam spalanie 7,7 l, zrobiłem 20000km bez żadnej awarii, trafił mi sie chyba felerny egzemplarz bo ani gąbka pod szybą sie nie odkleja, ani kołków mocujących nadkola nie zgubiłem, śruby od felg aluminiowych trzymają dobrze felgi stalowe ( zima zrobiłem ok 5500, w tym wyjazd autostradami na narty do Austrii), nic nie rdzewieje a nawet bufor w komputerze wstawili mi chyba jakis większy bo zdarzało mi się nie kasować po 5-6 tkm i sie nie resetował. przejadę wszystkie drogi jakie są w mojej okolicy ( oczywiście nie zimą, ale na nieodśnieżone drogi to tylko skuter śnieżny), niedostatki autostradowe przeżyłem - wolę być zadowolony z samochodu cały rok i nie bardzo przy dwóch wyjazdach niż odwrotnie - samochodem dobrym na autostrady przeklinałbym nasze drogi.
Ostatnio zmieniony przez PiotrWie 2011-11-18, 12:46, w całości zmieniany 2 razy
Chciałbym zauważyć, że nie przedstawiłem zestawów "żalów wszelakich" tylko subiektywne oceny :)
Dacia jest absolutnie akceptowalna na wspaniałych polskich drogach. Powyższy post miał tylko zorientować się ewentualnym nabywcom w SUBIEKTYWNYCH odczuciach użytkownika. Na co dzień w trasy jeżdżę paskiem 2.0 TDI i to jest główny samochód w rodzinie. Stąd też moje odczucia co do silnika. Dacia jest tylko uzupełnieniem miasto/działka. Liczyłem się z taki spalaniem i to mi nie przeszkadza. Gdyby mi przeszkadzało dołączył bym do linka "spalanie" i nabił bym jeszcze ze 2 strony do 96 istniejących. Tak na marginesie to forum jest chyba wiodące po tym względem. Ja tam wolę się cieszyć jazdą.
Co do śrub mocujących serwis BEZWZGLĘDNIE zaleca stosowanie śrub PEŁNYCH. W razie odkręcenia koła na niepełnych śrubach serwis umywa ręce... Chodzi o większe siły przenoszone na koła i możliwość dostanie się zanieczyszczeń do kołnierza (a tym samym odkręcenie śrub. Tak więc nie rydzykowałem...
Jeszcze jedno. Serwis twierdzi, że kąty stożka w śrubach do kół aluminiowych są inne w stosunku do śrub stalowych. Stąd też konieczność zmiany na pełne śruby. To samo potwierdził mi gość u którego zmieniałem opony....
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2011-11-18, 13:39
w czujniki (dla małżonki), ESP i matę(dla całej rodziny) zainwestowałem, uszczelkę a'la 126p kupiłem
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2011-11-18, 15:01, w całości zmieniany 3 razy
Witam.
Ostatnio jechałem do Karpacza z Wrocławia, wiadomo A4 po drodze. Auto załadowane 4 osoby , bagażnik po dach i box dachowy także pełen. Od Wrocka do zjazdu z A4 na Strzegom 120km/h non stop. Spalanie do samego Karpacza 12, 4l . W mieście jak żona jeździ to spalanie 12,3, jak ja to 11,5 . Trasa mieszana 2 osoby + pies do 120km/h spalanie 9,5. Jak widzę każdemu inaczej pali ( u mnie wskazania z komputera)
Pozdrawiam
W pół roku zrobiłem 15k 70% w trasie po około 30-50 km.
Miasto niewiele. Raz w tygodniu sporo po lesie. Często dla zabawy kopie nim dołki w piachu.
Silnik benzyna i tak to wychodzi:
Latem:
9,2L napędy na Auto
9,0L napęd 2WD
Jak tylko miasto się trafiło to około 11 L
moje ostatnie zimowe doświadczenia w kwestii apetytu: (LPG)
- ostatnie tankowanie - 39,160 l
- przebieg - 350,4 km
co daje ok. 11,2 l LPG/100
jazdy mieszane w proporcji miasto/teren - 60/40
z tym, że jazdy miejskie to krótkie odcinki rzędu klika kilometrów...
Ostatnio zmieniony przez TD Pedro 2012-06-16, 10:34, w całości zmieniany 1 raz
"przyszły" wyższe temperatury i spalanie spadło...
ostatnia trasa: Lublin - Sandomierz - Nowy Sącz - Żegiestów - Muszyna (trochę jazd po okolicy) - Krynica i z powrotem, na trasie trochę kluczenia po górskich drogach (objazdy) - łącznie ok. 700 km zużycie LPG wyszło 9,0 l/100, na pokładzie 2 osoby trochę bagażu, na haku platforma z dwoma rowerami... nie jest źle
2x220 km ta sama trasa, ruch i obciążenie auta podobne (Kraków - okolice Kielc -Kraków)
jazda zazwyczaj w sznureczku aut 60-90 (budowa S7) czasami (dwa pasy do góry i wyprzedzanie) III-IV prawie do odcięcia.
czwartek - 8,92 l/100km
niedziela - 9,34 l/100km
liczone z tankowań.
Android z torque policzył mi że zużyłem 20,4 l LPG, a zatankowałem 20.7 l LPG. Całkiem dokładnie mu to wyszło.
_________________ Duster 4x4 1.6 średnia z już ponad 180000 km ;)
Focus 1.6 TDCI średnia z ponad 125kkm
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum