Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-03-26, 22:40
Jarosław P napisał/a:
Ja mam sandero z wrzesnia 2009 z klima i mam filtr przeciwpyłkowy.
Moje Sandero jest zakupione w czerwcu 2009 r. Mam klime i jakas kopułke plastikowa w miejscu filtra. Czy mam fizycznie filtr ? Pytam, gdzyż wyjechałem w 1000 km trasę i nazbierało sie troszke kurzu w aucie. Generalnie w porownaniu do mojego poprzedniego samochodu citroena AX - Sandero to czyste i mało kurzace sie w srodku autko - jednak chciałem sie upewnic.
Załączam foto.
miejsce _na _filtr.jpg
Plik ściągnięto 521 raz(y) 232,88 KB
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2011-03-27, 13:05, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-03-27, 13:04
Mekintosz to jest złe zdjęcie. Na nim nie widać czy masz filtr czy też nie.
Musisz trochę głębiej zanurkować pod deskę, bliżej grodzi silnika i zrobić zdjęcie o takie jak to :
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2011-03-27, 13:07, w całości zmieniany 1 raz
mekintosz
To co ty masz na zdjęciu znajduje się jakieś 20 cm przed filtrem, pod strzałką na schemacie (filtr jest na czerwono zaznaczony):
Jak włożysz głowę pod schowek, to nie widać całej klapki filtra, tylko dół, który odpinasz (pod skosem do góry).
Czy koledzy od pończoch i tym podobnych wynalazków na podszybiu nie zauważyli czasem problemów z usuwaniem wilgoci z samochodu? Strasznie ciężko czasem odparować szyby ... chyba poszukam jakichś kabaretek z szerszym przeplotem
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-03-29, 20:51
Ja jako filtr wstępny założyłem sobie jednak czarną moskitierę a do tego jeszcze mam filtr przeciwpyłkowy.
W pełni to funkcjonuje poprawnie już prawie dwa lata - chodzi mi głównie o filtr wstępny, bo wiadomo, że filtr kabinowy działa rewelacyjnie.
Aha i moskitiera jest lepsza niż pończocha
Ja jako filtr wstępny założyłem sobie jednak czarną moskitierę a do tego jeszcze mam filtr przeciwpyłkowy.
W pełni to funkcjonuje poprawnie już prawie dwa lata - chodzi mi głównie o filtr wstępny, bo wiadomo, że filtr kabinowy działa rewelacyjnie.
Aha i moskitiera jest lepsza niż pończocha
Do tego już jest na niej pełno kurzu i przez to jeszcze gorzej powietrze przechodzi. Do teraz nie wiem jak to możliwe, że dostałem jesienią z liścia w twarz, skoro mam filtr kabinowy ... czy wywietrzniki z konsoli czerpią powietrze z innych źródeł?
Wysłany: 2011-03-30, 17:56
koniu napisał/a:
to wymacałem coś w rodzaju plastikowej kratki
To wymacałeś parownik klimatyzacji.
Lepiej go nie dotykać ani nie sprawdzać zbytnio palcami, gdyż jest z aluminium. Uszkodzenie jego pociągnie wysokie koszty : koszt nowego parownika, koszt wymiany, koszt nabicia czynnika chłodzącego - także lepiej ostrożnie.
To wymacałeś parownik klimatyzacji.
Lepiej go nie dotykać ani nie sprawdzać zbytnio palcami, gdyż jest z aluminium. Uszkodzenie jego pociągnie wysokie koszty : koszt nowego parownika, koszt wymiany, koszt nabicia czynnika chłodzącego - także lepiej ostrożnie.
Hmm byłem przekonany że to plastik, ale i tak lekko macałem dzięki za info.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-03-31, 20:01
jackthenight napisał/a:
Mekintosz to jest złe zdjęcie. Na nim nie widać czy masz filtr czy też nie.
Musisz trochę głębiej zanurkować pod deskę, bliżej grodzi silnika i zrobić zdjęcie o takie jak to :
Mimo jego braku i tak nie jest brudno. Pomysle nad instalacja stosownego filterka. Czy osoby montujace dodatkowo sposobem chalupniczym filtr zauwazyly spadek skutecznosci wntylacji - sily nawiewu po zamontowaniu wkladu ?
Ja zauważyłem znaczący spadek wydajności dopiero po zamontowaniu pończoch przy wlocie ... a propos:
jackthenight
ty montowałeś tą moskitierę na wlocie wg instrukcji z niemieckiego (?) forum, czy jakoś inaczej?
Wysłany: 2011-04-01, 11:21
Montowałem ją na plastykowym podszybiu, czarnymi opaskami zaciskając moskitierę do plastykowej kratki podszybia. Pstryknę ci niebawem foto to sobie dokładnie zobaczysz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum