Wysłany: 2011-02-18, 19:31 Wymiana mieszka drążka skrzyni biegów
Wymieniał ktoś może z Was materiał mieszka na drążku skrzyni biegów - chciałem założyć sobie skórzany, rozkręciłem śruby i nie mogę ściągnąć plastikowej obudowy.
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-02-18, 19:59
Ja wymieniałem cały mieszek drążka biegów.
Kupiłem inny skaj skórko podobny, wyciąłem, uszyłem i założyłem w taki sam sposób jak był założony oryginalny mieszek - efekt idealny, kolor skaju to szary jasny, podobny trochę do srebrnych elementów wnętrza.
Aby wymienić mieszek nie musisz ściągać całego środkowego tunela - także śrubki wkręć spowrotem.
Ogólnie wyciągasz samą ramkę z mieszkiem.
Tak wygląda ramka mieszka z boku :
Lewa strona na obrazku to ramka od strony konsoli środkowej, prawa strona na obrazku to zaczepy ramki od strony hamulca ręcznego.
Wkładasz teraz płaski śrubokręt z przodu mieszka, czyli lewa strona obrazka wyżej i lekko naginasz ramkę do wewnątrz - wtedy przód ramki ci wychodzi, ciągniesz ruchem w kierunku konsoli środkowej, aby tylne zaczepy wyszły (to te z prawej strony na obrazku wyżej)
Następnie do góry aby wywinąć mieszek na lewarku, na gałce biegu jest ściągnięte opaską plastikową - tniesz ją, prujesz trochę szycie i ściągasz mieszek z ramką z gałki biegów.
Chyba że chcesz założyć nowy mieszek na stary, to wtedy nie trzeba pruć szycia starego - ja natomiast wymieniłem mieszek na inny, także stary został całkowicie zdemontowany i w jego miejsce założony nowy mieszek.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2011-02-27, 20:35, w całości zmieniany 6 razy
Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015 Pomógł: 13 razy Dołączył: 10 Paź 2008 Posty: 1501 Skąd: Ozorków
Wysłany: 2011-02-27, 18:32
Dzisiaj zauważyłem, że na moim mieszku w jednym miejscu derma pękła. Czy można w salonie kupić nowy mieszek ze skóry? Ile takie coś kosztuje w ASO?
pozdrawiam
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-02-27, 20:32
A masz może więcej takiej skóry ? Rozumiem że masz prawdziwą skórę ?
To chętnie bym kawałek odkupił.
Jak chcesz to mogę ci zrobić zdjęcie tego mieszka -mam jeszcze jeden gotowy ze skaju na zapas - i zwymiarować go, wtedy będzie ci łatwiej również wyciąć.
W tamtym tygodniu uszyłem mieszek z czarnej skóry (skóra z podniszczonej kurtki-plecy). Zszywki dają się łatwo wyjąć. Obwód na dole mieszka to 40cm + 2cm na obszycie. Koszt uszycia to 5 zł.
Witajcie.
Uszyłem sobie mieszek skórzany, czarno-czerwony i zamontowałem. Przesyłam Wam zdjęcia.
Zrobiłem sobie akurat w takim kolorze, aby pasował mi do pokrowca na kierownicę, który jest również dwu-kolorowy.
Skóra nigdy nie będzie zachowywała się tak jak skaj. Sztuczny materiał podczas mrozów robi się twardy i lubi pękać, natomiast skóra dobrego gatunku nie powinna nigdy pęknąć - no chyba że zachaczysz czymś ostrym i przetniesz ją. Raz na jakiś czas skórę można przesmarować czymś tłustym np. olejem żeby nie straciła swoich właściwości
Mam możliwość kupna gałki dźwigni zmiany biegów z tym "luks-wykończeniem" góry w kolorze matowego chromu. Czy ktoś się może orientuje ile takie cuś kosztuje w ASO ? Bo używkę mi facet proponuje za 80 złotych i nie wiem czy to dobra cena.
Przy okazji jeszcze spytam czy ktoś może zdejmował gałkę w Dacii i wie jak to zrobić ?
Ja pierniczę, chyba napiszę do faceta i się zapytam czy mi nie sprzeda za taką samą cenę z całym drążkiem, bo jak mi tam u siebie na szrocie zacznie piłować albo urywać, to to co przyjedzie może się do niczego nie nadawać...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum