Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 


Poprzedni temat :: Następny temat
Nie działający licznik prędkości i kilometrów.
Autor Wiadomość
owca65 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.4 MPI + LPG
Rocznik: 2005
Wiek: 29
Dołączył: 08 Lut 2012
Posty: 57
Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-06-30, 11:57   Nie działający licznik prędkości i kilometrów.

Witam.
W ostatnim czasie przestał mi działać prędkościomierz i licznik kilometrów. Zauważyłem to w trasie, że na początku przez jakąś godzinę szybko falował od 0-100km/h, a potem już całkowicie przestał działać i tak jest do chwili obecnej. Jak myślicie co mogło się popsuć? To sprawa licznika? Czy jakiegoś czujnika? i jak co to gdzie ten czujnik się znajduję?

P.S Trochę irytujące jak trzeba zwalniać przed fotoradarami, a nie wiadomo z jaką prędkością się jedzie ;P
 
psur 
Piotrek



Marka: Nissan
Model: NV200 Evalia
Silnik: 1.5 dCi
Wersja: [Inna]
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 651
Skąd: DW
Wysłany: 2012-06-30, 13:24   

Sprawdź sobie tryb diagnostyczny - czy wskazówki dobrze chodzą: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3787
_________________
Dacia Logan 1.4 MPI 75 KM, wersja Access + poduszka pasażera
2007 - 2012, ok. 86 tys. km
To był naprawdę fajny wóz!

www.psur.pl - moja strona o podróżowaniu po Polsce
 
czaju 



Marka: Dacia,Citroen,Ford
Model: Duster,C4 GP,Fusion
Silnik: 1.5@107,2.0@150,2.0@240 4x4
Rocznik: 2010.2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 27 razy
Wiek: 28
Dołączył: 06 Sty 2009
Posty: 1859
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2012-06-30, 16:58   

pewnie prędkościomierz padł... jak komputer ma średnią prędkość 0 to i przebiegu nie ma jak liczyć...
 
bossboss 



Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Pomógł: 2 razy
Wiek: 39
Dołączył: 16 Lis 2011
Posty: 192
Skąd: Legnica
Wysłany: 2012-06-30, 19:31   

ja bym sprawdził bezpieczniki--kiedyś mieliśmy tak w seacie i okazało się ze to bezpiecznik
 
monopios 
Piotr



Marka: DACIA
Model: Sandero
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2010
Wersja: Arctica
Pomógł: 5 razy
Wiek: 37
Dołączył: 12 Gru 2010
Posty: 973
Skąd: okolice Częstochowy
Wysłany: 2012-06-30, 19:45   

Sprawdź tak jak kolega bossboss napisał, może też coś się poluzowało i problem jest ze stykami albo zaśniedziały.
_________________
 
owca65 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.4 MPI + LPG
Rocznik: 2005
Wiek: 29
Dołączył: 08 Lut 2012
Posty: 57
Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-07-01, 12:15   

Dzisiaj sprawdzę bezpieczniki.
Myślałem, że może styk przy liczniku nie łączy albo coś, ale to wtedy obrotomierz i inne wskaźniki też by nie działały.
Najciekawsze jest to, że ostatnio ma przebłyski i czasami mu się zdarza dobrze działać, czasami jadąc ok.50km/h wskazówka skacze od 0 do 100 itp. ale najczęściej to nic się nie rusza :/ a licznik mi potrzebny, bo pracuję jako kierowca i muszę się rozliczać z przejechanych km i aktualnie mierzę km za pomocą GPS ;)
 
owca65 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.4 MPI + LPG
Rocznik: 2005
Wiek: 29
Dołączył: 08 Lut 2012
Posty: 57
Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-07-15, 09:46   

Sprawdziłem bezpieczniki i nic.. byłem u elektryka i jestem z Nim umówiony na przyszły tydzień. A powiedzcie mi czy we wszystkich Loganach są czujniki czy są też linki ? Bo elektryk się o to pytał i powiedziałem, że raczej są czujniki ;P
 
jackthenight 
JTN - Artur



Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 66 razy
Wiek: 39
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 3239
Skąd: Łódź
Wysłany: 2012-07-15, 10:15   

Linki nie ma.
Jest za to czujnik prędkości - zamontowany w silniku ale od dołu, dobry dostęp do niego jest z kanału.
I jest jeszcze licznik oraz przewody. Jeśli przewody są całe, to uszkodzeniu mógł ulec czujnik lub sam licznik lub czujnik jest tylko zabrudzony. Może wystarczy go tylko wyczyścić.
Także powodzenia.

Na zdjęciu poniżej czujnik prędkości to 250 - na czerwono :
(kliknij aby powiększyć)
_________________

Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2012-07-15, 17:53, w całości zmieniany 2 razy  
 
piotrek 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.4 MPI
Dołączył: 08 Kwi 2010
Posty: 7
Skąd: Lublin
Wysłany: 2012-07-30, 19:30   

I jak, co okazało się przyczyną tej usterki bo mam podobną sytuacje ?
 
owca65 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.4 MPI + LPG
Rocznik: 2005
Wiek: 29
Dołączył: 08 Lut 2012
Posty: 57
Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-08-13, 17:13   

Okazało się, że czujnik prędkości jest walnięty. Koszt czujnika 65zł + 30zł wymiana.
 
tomekkornel 
Zielony listek


Marka: dacia
Model: logan
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005
Wersja: Laureate
Dołączył: 26 Kwi 2013
Posty: 1
Skąd: białystok
  Wysłany: 2013-04-26, 19:36   predkościomierz się zacina

Witam
Autko kupiłem jesienią zeszłego roku i było ok. Ostatnio jak zaczęły się cieplejsze dni, szczególnie gdy długo stoi na słońcu, po ruszeniu przez 2, 3 km nie działa prędkościomierz. Potem najczęściej załapuje i jest ok, choć czasami trwa to dłużej, może ktoś wie o co chodzi????
_________________
tomekkornel
 
Jupiter 



Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2005
Wersja: Ambiance 5 os.
Dołączył: 06 Kwi 2011
Posty: 24
Skąd: NDM
Wysłany: 2014-08-24, 09:03   

Tak informacyjnie .
Prędkościomierz zaczął podczas jazdy "opadać ". Odbywało się coraz częściej. Jednocześnie na desce zapalił się " check "engine".
Po przeczytaniu postów , zamówiłem nowy czujnik prędkości . Wymian około 20 minut , demontaż starego , potrzebny kanał lub podnośnik. nie trzeba nawet zdejmować osłony . Dostęp do przyjęcia . Wypięcie zatrzasków bez ich uszkodzenia nie udało się (demontaż przy pomocy dwóch śrubokrętów ). Nowy oryginalny siedzi zdecydowanie mniej ciasno ( mam nadzieje że nie wypadnie podczas jazdy).
Kasowanie błędu udało się poprzez komunikację jako Clio II ( modelu modułu nie pamiętam )
Ostatnio zmieniony przez Jupiter 2014-08-24, 09:04, w całości zmieniany 1 raz  
 
stempik 
Andrzej



Marka: dacia
Model: logan
Silnik: 1,4mpi
Rocznik: 2005
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 7 razy
Wiek: 61
Dołączył: 02 Maj 2008
Posty: 698
Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-10-22, 21:16   

Jupiter napisał/a:
Prędkościomierz zaczął podczas jazdy "opadać ". Odbywało się coraz częściej. Jednocześnie na desce zapalił się " check "engine".

Objawy jak wyżej więc rano jadę po czujnik.

Czujnik już jest, tyle że wciąż w fabrycznym opakowaniu.
Ostatnio zmieniony przez stempik 2014-10-23, 19:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
c-master 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.6
Dołączył: 17 Sty 2016
Posty: 2
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-01-17, 11:11   

jackthenight napisał/a:
Linki nie ma.
Jest za to czujnik prędkości - zamontowany w silniku ale od dołu, dobry dostęp do niego jest z kanału.
I jest jeszcze licznik oraz przewody. Jeśli przewody są całe, to uszkodzeniu mógł ulec czujnik lub sam licznik lub czujnik jest tylko zabrudzony. Może wystarczy go tylko wyczyścić.
Także powodzenia.

Na zdjęciu poniżej czujnik prędkości to 250 - na czerwono :
(kliknij aby powiększyć)
Obrazek



Kolego - czy wiesz gdzie idzie dalej wiązka z czujnika w komorze silnika - chcę ją sprawdzić, bo u mnie licznik nie działa - czujnik podmieniałem, licznik też.

Chodzi o to, że licznik zaczyna działać po wjechaniu w dziurę w jezdni, i również na nierównościach przestaje działać. Myślę o przerwanej wiązce do kompa ale chciałbym poznać jej trasę żeby sprawdzić lub obejść bezpośrednio do ECU te fabryczne przewody.
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 289 razy
Wiek: 42
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 15533
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-17, 13:09   

c-master napisał/a:
gdzie idzie dalej wiązka z czujnika w komorze silnika

Tu widać - czujnik to nr 250:



120 - to komputer silnika. Wiązka rozdziela się przed nim i druga część idzie do skrzynki przekaźników w komorze silnika, a dalej do kabiny, gdzie znów się rozdziela i jedna z odnóg dochodzi do tablicy wskaźników.
 
c-master 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1.6
Dołączył: 17 Sty 2016
Posty: 2
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-01-17, 16:49   

To może jakiś przekaźnik padł, chociaż mi się nie wydaje.
Wg mnie idzie bezpośrednio z czujnika do ECu a ten podaje na zegary sygnał o prędkości. Dobrze myślę ?
 
laisar 
Moderator



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Pomógł: 289 razy
Wiek: 42
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 15533
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-17, 17:29   

Nie całkiem - ECU i zegary (oraz jeszcze kilka innych urządzeń) biorą sygnał z czujnika równolegle.
 
Scyzor 



Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: 1.2 LPG
Rocznik: 2015
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 07 Wrz 2015
Posty: 87
Skąd: Cz-wa
Wysłany: 2016-01-20, 14:36   

Miałem kiedyś podobną przypadłość, choć w innym samochodzie. Też zaczęła się od urywanej pracy licznika, aż padł całkiem. Komputer wskazywał na uszkodzony czujnik prędkości, który wymieniłem - bez efektu. Okazało się, że winny był przetarty przewód - warto to zweryfikować.
 
kali 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1,4
Rocznik: 2006
Wersja: Ambiance Plus
Pomógł: 18 razy
Wiek: 56
Dołączył: 29 Lip 2013
Posty: 1122
Skąd: Pabianice
Wysłany: 2016-01-20, 15:27   

Sprawdź masę, zasilanie i to żarówką a nie miernikiem na wtycce. Impulsy wygenerujesz ręcznie.
 
wojciech_69 



Marka: Dacia
Model: Sandero Stepway 2
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2013
Wersja: Laureate
Dołączył: 16 Maj 2013
Posty: 131
Skąd: Stok k/Radzynia Podlaskiego
Wysłany: 2016-01-21, 15:18   

Jak wygenerujesz "impulsy ręcznie" poprzez zwarcie przewodów?

Ps. to na jak długo albo ile razy musisz zewrzeć przewody żeby ci np. dodało +1 km do stanu licznika? Z licznikiem od motocykla który ma wyświetlanie stanu kilometrów w postaci elektronicznej (na wyświetlaczu) a prędkościomierz analogiczny (wskazówkowy) też uda się taki zabieg?
 
kali 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1,4
Rocznik: 2006
Wersja: Ambiance Plus
Pomógł: 18 razy
Wiek: 56
Dołączył: 29 Lip 2013
Posty: 1122
Skąd: Pabianice
Wysłany: 2016-01-21, 15:40   

Zawsze możesz zrobić multiwibrator na nieśmiertelnym ne555. Bo ręka cię zaboli przy dużych przebiegach. :lol:
Ostatnio zmieniony przez kali 2016-01-21, 17:11, w całości zmieniany 2 razy  
 
jackthenight 
JTN - Artur



Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Pomógł: 66 razy
Wiek: 39
Dołączył: 10 Sie 2008
Posty: 3239
Skąd: Łódź
Wysłany: 2016-01-26, 22:24   

c-master napisał/a:
Wg mnie idzie bezpośrednio z czujnika do ECu a ten podaje na zegary sygnał o prędkości. Dobrze myślę ?


Niezupełnie. :)
Z czujnika idzie bezpośrednio do komputera wtrysku a potem przez wtyczkę R212 do licznika i komputera poduszek powietrznych.
Musisz sprawdzić wtyczkę R212, która znajduje się w komorze silnika w puszcze przekaźników.
Aby wypiąć wtyczkę, musisz góre jej podnieść do góry, wtedy ci się rozsunie. Psiknij ją kontaktem do styków (środek dostępny w sklepach elektronicznych). Sprawdź Pin C5, widać oznaczenia na wtyczce. Z jednej strony wtyczki kabel będzie fioletowy a z drugiej biały.
Podobnie wtyczka licznika, również mógł się wysunąć pin, lub zaśniedzieć albo wytworzyły się na nim tlenki, które oczyścisz właśnie Kontaktem do styków.

Ale może to też być przekaźnik, który podaje zasilanie na czujnik - ale w sumie to nie, bo by ci w ogóle nie odpalił silnik, gdyby to był przekaźnik 238.


_________________

Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2016-01-26, 22:37, w całości zmieniany 8 razy  
 
Cezar 
Zielony listek


Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6
Dołączył: 31 Paź 2016
Posty: 2
Skąd: Szreńsk
Wysłany: 2016-10-31, 16:45   Podobny problem

Witam serdecznie.

Jest to mój pierwszy post na tym forum.

Mam podobny problem, mianowicie:

Ze względu na wyjazd, odstawiłem samochód (Dacia Duster z 2015 roku) na parking strzeżony na 4 dni. Po tym czasie, kiedy go uruchomiłem wszystko działało, za wyjątkiem wskaźnika prędkości, obrotów silnika i wyświetlacza komputera. Całkowicie wszystko ciemne, mimo to samochód płynnie jedzie. Ponadto przestały działać tylne światła pozycyjne.

Co może być tego przyczyną?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110KM
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomógł: 50 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3179
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-10-31, 17:18   

Przyczyn może być wiele bezpieczniki najpewniej ale nie koniecznie , najlepiej jedź do ASO - przestraszy się serwisanta i wszystko zadziała.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
Daj mi like na FB :)
www.facebook.com/mediapik/
 
kali 


Marka: Dacia
Model: Logan
Silnik: 1,4
Rocznik: 2006
Wersja: Ambiance Plus
Pomógł: 18 razy
Wiek: 56
Dołączył: 29 Lip 2013
Posty: 1122
Skąd: Pabianice
Wysłany: 2016-10-31, 17:41   

Auto pewnie na gwarancji. Więc z niej skorzystaj. Brak ci zasilania jak z tego wynika.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne