Wysłany: 2012-08-08, 21:03 duster montaz lpg a gwarancja
Witam
byc moze taki temat juz istnieje ale nie znalazl planuje montaz lpg w dusterze i zastanawiam sie co z gwarancja na moje pytanie do salonu ,gdzie kupilem auto otrzymalem taka odpowiedz
"Witam
Instalacje gazowe montowane fabrycznie objęte są gwarancją producenta. Montaż poza fabryczna wyłącza gwarancje na silnik. Jedyne wyjście to montaż instalacji gazowej po upływie gwarancji (3 lata 100 tys km).
Istnieje jeszcze taki sposób:
kilka serwisów w Polsce montuje instalacje LANDI RENZO czyli takie jak fabryczne i zgłasza to do producenta pojazdu. Uznaje się to za montaż równoznaczny z fabrycznym i gwarancja jest utrzymana.
Lista serwisów nie istnieje i nie znam dokładnie adresu, ale na pewno kilka na Śląsku i w Warszawie.
Mam do Was pytanie czy ktos korzystal z tej formy i zna ktorys z tych tajemniczych serwisow,
czy moze zamontowac instalacje poza serwisem i odpuscic gwarancje na silnik ?
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2012-08-08, 21:40 Re: duster montaz lpg a gwarancja
nizial napisał/a:
Uznaje się to za montaż równoznaczny z fabrycznym i gwarancja jest utrzymana.
nie do końca - są salony sprzedaży (między innymi Nazaruk w Lublinie) które oferują montaż LPG we wskazanym przez siebie zakładzie.Wychodzi sporo drożej (ok 1/3), niż samodzielne zlecenie montażu identycznej instalacji po machnięciu ręką na gwarancję na motor. Gwarancja producenta na silnik oczywiście idzie się je...ć. W zamian za to ASO przy salonie daje gwarancję dilerską, teoretycznie równoznaczną. Tylko jak uczy nauka leninowska - gdy nie wiadomo o co chodzi, chodzi o pieniądze. Gdy pojawiają się jakiekolwiek kłopoty z jednostką napędową (falujące obroty, gasnący silnik, problemy z rozruchem itd) zaczyna się odsyłanie od Annasza do Kajfasza, bo obie firmy nawzajem obwiniają się o problemy techniczne. Czego przy montażu LPG wykonanym w fabryce być nie może, bo aso żadnej łaski wtedy nie robi i musi się zająć likwidacją usterki
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2012-08-08, 21:44, w całości zmieniany 4 razy
Wysłany: 2012-08-08, 21:49 Re: duster montaz lpg a gwarancja
nizial napisał/a:
Lista serwisów nie istnieje i nie znam dokładnie adresu, ale na pewno kilka na Śląsku i w Warszawie.
A łyżka na to: niemożliwe!
Jest jeszcze jedna opcja: ASO montuje LPG i daje gwarancję na silnik ALE musisz serwisować instalkę u nich. W praktyce sprowadza się to do tego, że jeśli coś się stanie z silnikiem w trasie to inny serwis może się wypiąć na Ciebie, bo nie masz gwarancji na silnik z powodu LPG instalowanego niefabrycznie. Ale to rzadki przypadek (mam na myśli awarię). A koszt serwisowania to koszt serwisu w Landim plus narzucik ASO
są salony sprzedaży (między innymi Nazaruk w Lublinie) które oferują montaż LPG we wskazanym przez siebie zakładzie
nie wiem jak teraz ale gdy zdecydowałem się na montaż instalacji LPG (marzec'11) pytałem o taką ofertę (w salonie Nazaruk w Lublinie) ale takiej nie było , podjąłem ryzyko i "gaz" zamontowałem, póki co jest ok. koszt instalacji już mi się zwrócił i teraz jeżdżę z bonusem...
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-08-09, 10:51
Mimo to strach jest i jakis rodzaj niepewnosci u uzytkowanika pojazdu z nie fabrycznym LPG. Za to fabryczne LPG jest jakos "zablokowane" /sterownik/ przed dostepem przygodnego innego niz aso gazownika. Chyba, ze to tzw. sciema ?
Dzieki za odpowiedzi
Podejzewalem ,ze taka sytuacja bedzie miala miejsce i chyba lepiej odpuscic niepewna gwarancje na silnik i zamontowac gaz w dobrym sprawdzonym zakladzie
ja zdecydowałem się na instalację taką jak fabtyczna czyli Landi Renzo Omegas i sam "się uspokajam" , że gdyby coś się działo to mam jakiś mały argument w ręce... żadne to pocieszenie ale już minęło kilkanaście miesięcy od montażu i gdyby miało się wydarzyć coś złego związanego z niewłasciwym montażem to pewnie by już się zdarzyło... starm sie przestrzegać zasady, że po ok. 1000-1500 km przejechanych na LPG robię przerwę i przejeżdzam ok. 100 km na samej benzynie, zalecane przez serwisanta LPG przeglądy wykonuję terminowo, obowiązkowe przeglady w ASO również i ... oby tak dalej...
Ja trafiłem do Świdnicy - w salonie współpracują z gazownikami BRC, samochód był z instalacją LPG jeszcze przed odbiorem, jest gwarancja, jest oszczędność, jest wielka radocha z jazdy ;)
Tracisz gwarancje fabryczną na wszystko co dotyczy instalacji gazowej (czyli pewnie jakaś uszczelka pod głowicą, na upartego jeśli zatkasz wtryski benzynowe to też Ci tego nie zrobią), za to na sporo elementów gwarancje daje Ci gazownik - jeśli będziesz wszystko odpowiednio serwisować to nie będzie problemu.
Najważniejsze to być stanowczym, aby nie dać sobie wmówić że np. z przebiegiem < 100km pasek rozrządu się urwał przez LPG i będzie dobrze. Same silniki w Daćkach jednak nie sprawiają z reguły żadnych przygód....
Gość
Wysłany: 2012-08-17, 10:19
Instalacja gazowa Tartarini jest taka sama jaką Fiaty montują w swoich samochodach więc szukajcie pomiocy w najbliższym serwisie Fiata
No i jestem po przeglądzie gwarancyjnym instalacji LPG, wymianie filtrów - koszt 150 zł brutto.
W czasie przeglądu wgrano najnowszy soft do instalacji. Przy kontroli pracy i diagnostyce komputera stwierdzono prawidłową pracę i nie było konieczności wprowadzania żadnych korekt itp. Nawet serwisant był zadowolony - mój Dasterek był pierwszy u nich na warsztacie - ale już zrobili około 10 szt samych drakul.
W BRC pojawiła się nowa funkcja Start&Stop - przy rozgrzanym silniku odpalenie może nastąpić na gazie a nie benzynie. Na pytanie ile to zaoszczędzi paliwa - 0,2 l / 100 km przy założeniu 1 l/100 km przy normalnym użytkowaniu.
Dałem sobie spokój - to mnie nie zbawi a dla autka na pewno korzystniej jak dostanie trochę PB a nie tylko gaz wąchać
No i umówiłem się na gwarancyjne przestawienie zbiornika - za dużo gazu wchodzi do odbicia - ok. 50 l na 55 l zbiornik, ale i 500 km na zbiorniku robi
Ostatnio zmieniony przez malygabrys 2012-09-07, 14:42, w całości zmieniany 1 raz
"mój" przegląd po 15 kkm był droższy, 202 pln brutto z tego filtr fazy lotnej 40 pln reszta to robocizna... w sumie to na LPG przejechałem ponad 19 kkm a instalacja już "zarabia"
Marka: Seat
Model: Ateca
Silnik: 1.0 TSI
Rocznik: 2022 Pomógł: 6 razy Dołączył: 24 Kwi 2012 Posty: 917 Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-09-07, 15:57
malygabrys napisał/a:
W BRC pojawiła się nowa funkcja Start&Stop - przy rozgrzanym silniku odpalenie może nastąpić na gazie a nie benzynie. Na pytanie ile to zaoszczędzi paliwa - 0,2 l / 100 km przy założeniu 1 l/100 km przy normalnym użytkowaniu.
wszystko zależy jak kto użytkuje auto - ja np praktycznie wcale nie jeżdżę po mieście, a typowa trasa od zapalenia do zgaszenia auta to co najmniej 100km
to chyba aż takich zysków bym nie miał (chyba że z 0.2l/100km na 0.01l/100km)
na początku, po założeniu instalacji trochę się bawiłem w wyliczanki i wychodziło mi, że na każde 100 km przejechane na gazie dochodzi 0,25 l benzyny, były to wyliczenia dokonywane w lecie, w zimie pewnie wartość ta jest większa ale i tak nie na tyle większa by skusić się na funkcję Start&Stop...
Mam pytanie dotyczące pojemności zbiornika na LPG. Z informacji forumowiczów wynika, że niektórzy w wersji 4x4, w miejsce koła zapasowego, mają zbiorniki ponad 70 litrów. Mi z kolei diler proponuje instalację landi renzo ze zbiornikiem 35 litrów. Trudno mi sobie wyobrazić, że w to samo miejsce można włożyć zbiorniki o 2-krotnie różnej pojemności. Co sądzicie ?
tak jak Ci napisałem w innym temacie, w miejsce koła zapasowego (czyli tam gdzie jest montowany zbiornik na gaz) w Dusterze wersji 4WD (czyli w takim jak Twój) mieści się również zbiornik o pojemności 73 l., z jakichś względów dealer proponuje Ci inny ale chyba to Ty powinieneś decydować jaki towar chcesz kupić, zbiornik o wiekszej pojemności jest droższy czego świadomość pewnie masz i gdyby to mnie dotyczyło, to wymógł bym na dealerze montaż takie zbiornika jaki mi odpowiada...
przedmiotowy zbiornik pasuje tam idealnie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum