Dziś kolejne modyfikacje obejmujące oświetlenie przedniej części kabiny a w przygotowaniu tył. Części pokazałem na zdjęciu pierwszym. Na drugim widać gotowy zestaw sklejony klejem na gorąco, Ponieważ obudowa tego oświetlenia zrobiona z ceramiki. Na 3 zdjęciu widok o tyłu z polutowanymi kabelkami. Na czwartym widok oświetlenia z daleka. Na 5 wnętrze ze zwykłej lampki, a na 6 z tego, co zrobiłem. Ilość światła jest w tej chwili ogromna i taki był mój zamiar, bo czasami coś piszę i czytam w samochodzie i pod tym względem jest OK. Niestety w nocy wchodząc z ciemni do takiego pomieszczenia ma się wrażenie, że światło jest za jasne, więc prawdopodobnie wstawię tam jakiś regulator na LM 319, z potencjometrem. Lub po prostu wyłączę jedną lub dwie lampki i podłączę pod dodatkowy przełącznik.
Chciałbym zamontować lampkę nad tylną kanapą z innej Renault'ówki i chciałbym się dowiedzieć w sprawie pinów w oryginalnej lampce. W instrukcjach nawet z logana znalazłem tylko jak zdemontować lampkę ale pinów nie znalazłem.
Prosiłbym o informację w sprawie pinów i od czego są te kabelki (który to masa, sygnał z UCH (?), plus (?) ) oraz jakiego przekroju są te kabelki.
Dzięki
Duster f1, przednia lampka sufitowa (element nr 213):
pin - przekrój - linia - opis
2 - 0,35 - 13A - sterowanie oświetlenia wnętrza > progu drzwi (UCH EH1-B40) - duster
albo
2 - 0,35 - 13E - sterowanie oświetlenia wnętrza > czasowe włączenie (UCH P1-A2) - ambiance/laureate i wszystkie wersje na nich oparte
3 - 0,5 - MAM - masa elektryczna lewej belki deski rozdzielczej
Chciałbym zamontować lampkę nad tylną kanapą z innej Renault'ówki i chciałbym się dowiedzieć w sprawie pinów w oryginalnej lampce. W instrukcjach nawet z logana znalazłem tylko jak zdemontować lampkę ale pinów nie znalazłem.
Prosiłbym o informację w sprawie pinów i od czego są te kabelki (który to masa, sygnał z UCH (?), plus (?) ) oraz jakiego przekroju są te kabelki.
Dzięki
Jednak moje samodzielne podłączanie nowej lampki nie poszło po myśli bo jest coś nie tak i uciekam się do Was z poradą.
A więc tak. Mam lampkę z Renault Laguna z trzema przyciskami (bez regulatora natężenia oświetlenia który jest widoczny jak na rysunku po lewej)
A więc sprawdziłem podłączenie wg kolegi laisar i tak:
Środkowa lampka prawie działa prawidłowo, czyli albo wyłączenie, albo stałe świecenie albo czasowe badź przy otwieraniu drzwi. Tylko przy włączeniu lampki na stałe tylko środkowa świeci a boczne nie ;/
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2013-11-15, 17:03, w całości zmieniany 1 raz
Pin 4 w lampce opisany jako "+oświetlenia" jest do podświetlania przycisków (taki bajer)
Nurtuje mnie jednak dlaczego przy włączeniu środkowego przycisku lub przy otwarciu drzwi tylko środkowa lampka świeci, a po przyglądaniu się 'ścieżek' w lampce wydaje mi się że powinny zapalać się wszystkie 3
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2013-11-15, 18:48, w całości zmieniany 1 raz
Kol. Dominus, nie zmieniaj biegunowości. Boczne lampki zapalają się przez skrajne przełączniki. Jeżeli chcesz aby wszystkie się zapalały zmostkuj skrajne włączniki.
Boczne lampki zapalają się przez skrajne przełączniki.
Zgadza się, ale powinny też się zapalać po otwarciu drzwi bądź włączeniu środkowego przełącznika
Po kombinacjach z stykami przełączników w lampce doszedłem do wniosków z zmianami w plusie i minusie, jutro sprawdzę i się okaże co i jak
Ostatnio zmieniony przez Dominus 2013-11-15, 22:00, w całości zmieniany 1 raz
chriskb znalazłem na innym forum przy okazji zmiany żarówek z zwykłych na led itp że w skrajnych nie da się zastosować żarówki BA9S bo na jej trzonek jest doprowadzony PLUS, a wg obecnego podłączeniu pin 6 mam MASE i to właśnie ona "biegnie" na trzonki żarówek.
Więc może do końca nie jest dobre obecne podłączenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum