Cav, nie wożę termometru, ale w Octavii podróżowałem latem na południu komfortowo, a w Dacii nawet tu w Polsce nie podróżuje się komfortowo. No, to dobrze wiemy. Czekamy na rozwiązanie problemu przez centralne Renault/Dacia
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-11-05, 20:06
Porównywałem klimę sandero 2009 i w oplu corsie 2008r. Obie klimatyzacje manualne. Opelek faktycznie wiał zimnym powietrzem, można rzec lodowatym, dłoń marzła przy wylocie. W daci jest dla mnie akceptowanie, choć być może w długiej trasie w na rozgrzanej chorwackiej autostradzie można odczuć pewne braki. Pocieszam się, że klima jest , a mógłbym mieć auto bez niej
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2014-11-05, 20:08, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-11-05, 20:11
mekintosz napisał/a:
Porównywałem klimę sandero 2009 i w oplu corsie 2008r. Obie klimatyzacje manualne. Opelek faktycznie wiał zimnym powietrzem, można rzec lodowatym, dłoń marzła przy wylocie. W daci jest dla mnie akceptowanie, choć być może w długiej trasie w na rozgrzanej chorwackiej autostradzie można odczuć pewne braki.
Chorwacka to pikuś, przejedź się Dacią po greckiej.
Widzę, że Ci którzy tego nie doświadczyli, nie do końca wiedzą o czym piszą.
Z własnego doświadczenia napiszę, że:
sprężarka włącza się i wyłącza cyklicznie co kilkanaście sekund i chłodne powietrze jest wrzucane do wnętrza falami. Ponad to po pewnym czasie po przejechaniu większej odległości z tak działającą klimatyzacją ten cud techniki potrafi pozbawić nas całkowicie chłodnego powietrza. Po przerwie na kawę na przydrożnym parkingu znów to samo tyle, że dystans się skraca. Pewnie zamarza wtedy ten cały parownik czy co tam jest, nie wiem i mam to w nosie co się tam dzieje: co zamarza, co odmarza, co pstryka albo tryka. Nie muszę się na tym znać. Jak dla mnie to nie działa i koniec - powinni coś z tym zrobić.
Zapłaciłem za auto z klimatyzacją a mam jakiś badziew wsadzony.
Bo już się wkurzyłem. Delikatnie mówiąc.
Ostatnio zmieniony przez adamox 2014-11-06, 08:55, w całości zmieniany 6 razy
Kolego, doświadczyło tego wiele osób. Wiemy, o co chodzi. Składaliśmy reklamacje. Jednak Dacia nie wie, co z tym zrobić. Jeśli czytasz ten wątek, to wiesz o tym. Także o tym, że Dacia/Renault zapewniała nas, ze pracują nad problemem. Czy coś pozytywnego z tego wyjdzie, niestety nie wiemy, bo sprawa ciągnie się już dość długo. Za długo.
Wiem kolego akurat nie myślałem o Tobie.
Ja też zgłaszałem problem już ponad rok temu.
Do tej pory nic, cisza, echo ...
Moim skromnym zdaniem, myślę że nikt nic w tej sprawie nie robi.
Sprzedali produkt to niech się martwi ten co kupił.
Skończy się gwarancja to się klient odczepi.
Sprzedali produkt to niech się martwi ten co kupił.
Skończy się gwarancja to się klient odczepi.
Niestety, tak to może być. Mam email z polskiej centrali Renault, że ponieważ zgłosiłem ten problem (a tam go też zgłosiłem), to jeśli nawet minie mi gwarancja zanim znajdą rozwiązanie, to i tak usterka zostanie usunięta w ramach gwarancji. List jest podpisany imieniem i nazwiskiem pracownika Renault.
Wysłany: 2014-11-06, 18:07
adamox napisał/a:
Widzę, że Ci którzy tego nie doświadczyli, nie do końca wiedzą o czym piszą.
Z własnego doświadczenia napiszę, że:
sprężarka włącza się i wyłącza cyklicznie co kilkanaście sekund i chłodne powietrze jest wrzucane do wnętrza falami.
To jest jeden problem.
Drugi, zupełnie inny i dużo gorszy, to zapychanie się parownika lodem, co skutkuje niedziałaniem klimy przy dłuższej jeździe.
Marka: Seat
Model: Ateca
Silnik: 1.0 TSI
Rocznik: 2022 Pomógł: 6 razy Dołączył: 24 Kwi 2012 Posty: 917 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-11-19, 12:24
używałbym, gdyż świetnie się sprawdza do odparowywania szyb
w 18 letniej Bravie działa
w 6 letnim Loganie nie
to jest właściwie mój jedyny zarzut do klimatyzacji w Loganie - dla mnie jest wręcz za mocna - muszę ją podgrzewać - i nie zauważyłem żeby mi się cyklicznie wyłączała
Ostatnio zmieniony przez kapelusznik 2014-11-19, 12:25, w całości zmieniany 1 raz
Bo to wynalazek wprowadzony wraz z lodgy/dokkerem /:
Laisar, to trzeba wrócić do pierwotnego, dobrego rozwiązania. Czy Renault nie mogłoby tego zrobić...Bo to, co mam w swoim Dusterze (a inni też), to jest kompletny szajs.
cztery zakresy to nie zwięszanie temperatury tylko by szybko działała sprężarka tak ?
Nie wiem o których "czterech zakresach" piszesz, ale na pewno nie - wszystkie pokrętła wentylacji działają tak samo w autach z klimatyzacją, jak w tych bez niej, i żadne z nich nie ma bezpośredniego wpływu na prędkość działania sprężarki.
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2014-11-19, 18:42
Myślę że koledze chodzi o pokrętło wentylatora nawiewu - ma rzeczywiście 4 stopnie - a temperaturę wnętrza regulujemy płynnie - od czerwonego - najcieplej ( grzanie na full ) do niebieskiego - najzimniej ( klima na full )
Ostatnio zmieniony przez PiotrWie 2014-11-19, 18:42, w całości zmieniany 1 raz
Nie, to się dzieje latem, lód produkuje sama klima.
I co gorsza, nie jest wtedy zimno i sucho, ale ciepło i wilgotno. Tak to jest w Daciach. Podobno w tych starych, np. z 2008 r. było zupełnie inaczej, czyli normalnie, a potem przyszła nowoczesność, która polega właśnie na tym, że klima ma nie pracować w upały...
Ostatnio zmieniony przez piku 2014-11-19, 21:10, w całości zmieniany 1 raz
Myślę że koledze chodzi o pokrętło wentylatora nawiewu - ma rzeczywiście 4 stopnie - a temperaturę wnętrza regulujemy płynnie - od czerwonego - najcieplej ( grzanie na full ) do niebieskiego - najzimniej ( klima na full )
Tak chodziło mi o pokrętło nawiewu wentylatora. Czyli normalnie na jedynce powinno już działać bo od drugiego stopnia zaczyna wyć, a to jest bardzo denerwujące i mi przeszkadza. Jak ustawię na 1 to nic nie słychać i wszyscy marudzą, że nie czują działania klimatyzacji czy to latem chłodne powietrze czy zimą ciepłe. Jeszcze że za długo to trwa i te parujące szyby tylko od strony kierowcy?
Wysłany: 2014-11-19, 23:17
orzeszek2 napisał/a:
PiotrWie napisał/a:
Tak chodziło mi o pokrętło nawiewu wentylatora. Czyli normalnie na jedynce powinno już działać bo od drugiego stopnia zaczyna wyć, a to jest bardzo denerwujące i mi przeszkadza. Jak ustawię na 1 to nic nie słychać i wszyscy marudzą, że nie czują działania klimatyzacji czy to latem chłodne powietrze czy zimą ciepłe. Jeszcze że za długo to trwa i te parujące szyby tylko od strony kierowcy?
Ciepłe to raczej z ogrzewania niż klimy.
Ale co prawda to prawda - dmuchawy w Daciach są tak słabe, że częściej słychać że pracują niż czuć.
Zwłaszcza przy klimie, która czasem oprócz hałasu dmuchawy niż więcej nie wytwarza, niezależnie od tego który bieg.
Marka: Renault
Model: Thalia
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2005 Pomógł: 7 razy Dołączył: 26 Sty 2013 Posty: 326 Skąd: Katowice
Wysłany: 2014-11-19, 23:37
orzeszek2 napisał/a:
Czyli normalnie na jedynce powinno już działać bo od drugiego stopnia zaczyna wyć, a to jest bardzo denerwujące i mi przeszkadza. Jak ustawię na 1 to nic nie słychać i wszyscy marudzą, że nie czują działania klimatyzacji czy to latem chłodne powietrze czy zimą ciepłe. Jeszcze że za długo to trwa i te parujące szyby tylko od strony kierowcy?
Musisz ustawić pokrętło na wyższe biegi (jak osiągniesz zamierzony efekt, to zmienisz na 1).
Ostatnio zmieniony przez BogdanK 2014-11-19, 23:38, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum