Czechy, Estonia, Węgry, Polska, Łotwa, Islandia, Litwa i Słowacja - nawet nie cała Europa Wschodnia...
Kupowałam DD Laureate z wersją Media Nav - jakie Wy mieliście zakresy map? Ile krajów? Może jest jakiś zakres podstawowy? Liczyłam co najmniej na Unię Europejską;-) a tu wychodzi, że zachodu w ogóle nie ma, a i wschód bardzo ubogi?
Chyba wszyscy którzy kupoiwali standardowe may mieli ten sam zestaw ( ja też - odbierałem w kwietniu 2014) - i oczywiście w ciągu tych sławetnych 90 dni nie było żadnej aktualizacji map bo wciąż były mapy z Q4 2013 .
To jest standard sprzedawany na Polskę - ale HGW po co jest Islandia?
Może dlatego że ilość polaków którzy tam trafili spowodowała iż obywatele polscy stanowią tam około 20 % populacji ?
A może dlatego że żaden inny europejczyk nie kupuje tej mapy?
Już wiesz dlaczego warto mieć nakładkę "medi@pik"?
Marka: Renault
Model: CLIO IV
Silnik: 1.2
Rocznik: 2013 Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Maj 2014 Posty: 178 Skąd: Polska
Wysłany: 2015-01-11, 19:51
andrzej627 napisał/a:
Gdzie jest opisane jak to zrobić?
1./ jeśli jeszcze można to przez zakup nakładki Menavrus.
(mieli problemy z blokadą strony, była o tym mowa na forum)
2./sposób rosyjski z paskiem windowsa
należy w oparciu o oryginalny plik upgrade.lgu (ostatni soft 4.03)
i opis działania http://forum.dusterclub.r...?t=1610&page=12
samodzielnie utworzyć plik upgrade.lgu
Masz dostęp do paska windowsa, z którego uruchamiasz programy, jakie masz na USB.
np. odtwarzacz video i mp3. i oglądasz na postoju oczywiście filmiki lub teledyski.
3./nakładka Kolegi jas_ pik
gotowy plik upgrade.lgu kopiujesz na pendrive i aktualizujesz soft
aktualizacja spowoduje odblokowanie systemu.
poczytaj tutaj
http://www.daciaklub.pl/f...der=asc&start=0
oraz wcześniejsze posty.
Plik upgrade.lgu instaluje się tylko raz, więcej już nie będzie potrzebny można go wykasować, jego działanie ogranicza się do wykrywnaia czy w MN jest pendrive z naszym oprogramowaniem. Jeśli jedziemy do serwisu to nie wkładamy pendrive i uruchamia się wtedy sama oryginalna wersja oprogramiowania - jesli uruchomienie następuje wraz z pendrive - wtdy na oryginalnym oprogramowaniau widzimy żółta kropkę - ikonę wejścia do nowej nakładki - i to jest cała filozofia.
Dlatego ważne jest co będzie na pendrive.
Wersja z listopada okazuje się bardziej stabilniejsza
Chyba że sam coś pokręciłem z wersjami - ale tak to czasami bywa .
Rozumiem, że najpierw robię aktualizację systemu za pomocą pliku upgrade.lgu z foldera MEDI@PIK_12_2014. Po aktualizacji systemu mam dwie możliwości:
1/ Jeżeli startuje system bez klucza USB lub z kluczem, na którym jest tylko muzyka, wszystko działa, jak dawniej.
2/ Jeżeli na klucz z muzyką dołożę rozpakowaną zawartość pliku usb.zip, zmodyfikowany system rozpozna to i na ekranie pojawi się żólta kropka, która informuje, że urządzenie jest odblokowane. Mogę wtedy uruchamiać programy znajdujące się na kluczu.
Wszystko dzieje się własnie tak jak opisałeś.
Aby odinstalować - tak aby nie było żadnych śladów ingerencji wewnątrz wystarczy wgrać oryginalną aktualizację MN również jako plik upgrade.lgu
Pendrive najlepiej aby był jak najwyższej klasy - chodzi o szybkość zapisu/odczytu - w celu szybkiego działania programów za[pisanych.
Od czasu do czasu warto wyjąć pendrive z kompa i zrobić na PC-cie defragmentację plików na pendrive.
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2015-01-26, 11:16, w całości zmieniany 1 raz
Model: Safrane
Silnik: 2.0 16v Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Gru 2014 Posty: 131 Skąd: Legnica
Wysłany: 2015-01-27, 10:34
Witam. Ma ktoś może jakiś pomysł jak dodać do menu głównego media nav guzik tak jak na załączonym zdjęciu? Miałby on przenosić do menu nakładki od jas_pik,. Moze wydziwiam, ale trafianie w tą kropkę i w ogóle kropka trochę mnie nie przekonuje Widać, że komuś się to udało. Tworzy to jakąś całość.
Wysłany: 2015-01-27, 18:26
nic nie ma na ten temat jak to zrobił, ta jego nakładka włącza tylko obsługe kamery cofania i w razie czego naprawia błąd z brakiem przycisku akceptuj w mapach (tyle na ten temat znalazłem). Szkoda że nie znam się na tym jak wstawił tam swój przycisk z nazwą i podłączył to razem kosmos
jednak jest w tym temacie coś na temat innych aplikacji. Ale nie wiem jak to działa. Wygląda na to, że to też rodzaj nakładki. Ale sama nakładka mi pasuje, można ją prosto dostosować do siebie. Dlatego chciałem pójść dalej i zmienić jakoś przycisk na wejscie do niej. Zobaczymy, może gdzieś coś znajde na ten temat.
Ostatnio zmieniony przez lesiu11 2015-01-27, 19:07, w całości zmieniany 2 razy
Pamiętaj - taka ingerencja w oprogramowanie w przypadku problemu gwarancyjnego spowoduje utratę gwarancji na MN.
Dlatego w mojej nakładce ikona pojawia się wyłącznie wtedy gdy jest pendrive włożony do gniazda USB.
Kolegom programistom z Francji podrzuciłem pomysł na to aby wgrać oprogramowanie które jest teraz na pendrive na wirtualną kartę pamięci czyli pamięć wbudowaną MN.
Po włączeniu za pomocą kombinacji przycisków głośności (plus) oraz (minus) pojawi się okno wyboru oprogramowania - nawigacja/filmy/ itd.
Oprogramowanie już działa - co prawda wciąż w fazie testów.
Jeśli ktoś będzie zainteresowany to opublikuję w sąsiednim wątku.
Pomysł wziął się stąd aby żaden "fachowiec" z ASO na pierwszy rzut oka nie unieważniał gwarancji.
FRK podobno udostępnił swoje oprogramowanie na stronie dacianer.de - ale jako że nie jestem tam zarejestrowany to nie mogę nic więcej powiedzieć.
Wysłany: 2015-01-27, 20:50
Tutaj dokładnie tak samo. Ten guzik też pojawia się jak jest pendrive z nakładką. Tylko że wygląda tak jak na zdjęciu a nie jest tylko kropką. Widać to na filmie na youtube.
Nie jestem programistą - ale może jest ktoś kto potrafi zamienić tą kropkę na coś innego/większego na kształt takiego przycisku - ja wykorzystałem do tego programik WOLF NCU pod nazwą WolfQuickIcon.exe.
To jest można określić że takie samo rozwiązanie z tym że medi@pik jest po polsku.
Różnice językowe bo oba rozwiązania opart są na uruchamianiu programów poprzez Wolfa.
Program nawigacyjny oraz program do odtwarzania filmów jest taki sam - bo tylko takie wersje działają na tym procesorze.
To jest największy problem tego naszego sprzętu - procesor MIPS i winCe6.
Wysłany: 2015-01-29, 18:12
jas_pik, na tym filmie widać, że przycisk zachowuje się tak samo specyficznie jak kropka wolfa. Zatem jest to zrobione na tej samej zasadzie. Jak rozgryźć jak to zrobił?
[URL=https://mega.co.nz/#!Ew0zDQJD!c-DxLN_rGQucByGJ04Sd4_dGjUiz-ry-8cz2E3RdMSw]tutaj[/URL] jest link do jego programu
Ostatnio zmieniony przez lesiu11 2015-01-29, 18:13, w całości zmieniany 1 raz
Witam. Przeczytałam cały dział i mam teraz mętlik w głowie. Wiem, wiem może uznacie mnie za blondynkę, ale czy ktoś mógłby mi łopatologicznie napisać jak zainstalowac medi@pik?
Ja to wydumałam tak:
1. wyłączony silnik i MN
2. wkładam USB z upgrade.lgu do MN
3. włączam MN (czy zapalam silnik?)
4. automatycznie się upgrade'uje (czy też pyta o zgodę i mam zatwierdzić?)
5. wyłączam MN
6. po upgradzie wyciągam USB z MN i wkładam drugi z medi@pik (ewentualnie działam na tym samym USB z już wgranym medi@pik tylko przed następnym uruchomieniem usuwam plik upgrde?)
7. włączam MN i mam dostęp do medi@pik? (za pośrednictwem przycisku na ekranie)
Przepraszam za ten post, ale boję się żeby czegoś nie zepsuć/zablokować.
Jeśli powyżej opisałam coś źle proszę o opisanie mi krok po kroku co mam zrobić.
Dziękuję i pozdrawiam.
Przeczytałam cały dział i mam teraz mętlik w głowie.
(...)
Przepraszam za ten post, ale boję się żeby czegoś nie zepsuć/zablokować.
Nie masz za co przepraszać. Normalne jest, że masz mętlik w głowie, bo nie jest to wszystko wystarczająco jasne. Według mnie przydałaby się dokładna instrukcja instalacji krok po kroku. To co wydumałaś, może stanowić wersję beta takiej instrukcji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum