Wysłany: 2016-01-03, 15:14 Irytujący dźwięk kierunkowskazu Dacia Sandero Stepway I
Dzień dobry. Mój problem polega na tym, że w moim odczuciu dźwięk "cykania" kierunkowskazu jest zdecydowanie za głośny. Jest też dość irytujący. Nie jest to zwykłe klikanie. Jeśli nie ma innej rady to pewnie po jakimś czasie się do tego przyzwyczaję ale wolałbym mniej hałaśliwe niskotonowe klikanie.
Na jednym z niemieckich for znalazłem rozwiązanie dla Dacii Logan. W załączniku obrazek jak wygląda panel sterownika razem z głośniczkiem, na którego została naklejona gumka.
W drugim natomiast sterownik mojej Dacii Sandero Stepway I, gdzie nie ma głośniczka i za nic nie umiem zlokalizować, z którego miejsca wydobywa się ten dźwięk.
Czy jest jakaś możliwość zmiany tego dźwięku na inny lub ew. jego wyciszenia? Czy u Was też ten dźwięk jest taki "skrzeczący" mechaniczny i trochę nieprzyjemny dla ucha?
Pozdrawiam
dacia.jpg Dacia Sandero Stepway I (po drugiej stronie podobnie jak w Logan tylko bez czarnego głośniczka)
Dzięki bardzo za odpowiedź. To przydatna informacja. Jakiś czas temu pytałem mojego mechanika speca czy takie coś można zrobić przez OBD ale powiedział że nie. Dobry mechanik złego słowa o nim nie powiem ale nie musi wszystkiego wiedzieć. Czy jesteś pewny że takie coś można zrobić przez komputer?
Ok, więc poradziłem sobie ze wszystkim i jakby ktoś jeszcze chciał się pobawić tak jak ja to piszę co i jak:
1. Dźwięk migacza da się zmienić na tyle, że zupełnie nie przeszkadza - jest znacznie krótszy
2. Potrzebny program DDT2000
3. INTERFEJS Renault Dacia dla DDT2000 + VAG KKL USB OBD II (często można kupić wraz z programem i wszelkimi instrukcjami i sterownikami do kabla) - 33zł Alledrogo
4. Komputer z wejściem USB i skonfigurowany port COM1 do interfejsu (w sieci masa poradników)
5. Można się pobawić w dodawanie innych funkcji jak np. zamykanie drzwi podczas jazdy czego nie miałem włączonego - teraz już mam
6. Zaznaczona na czerwono odpowiednia funkcja, którą zmieniamy z 24 na 0 i już możemy cieszyć się mniej irytującym migaczem.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 58 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2955 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2017-04-27, 12:02
Jezeli sie da to tylko Clip, ale szczerze w to watpie. Drugi sposob to fizyczne wymontowanie tego glosniczka, ktory znajduje sie w zegarach, ale wtedy wiadomo zadnych dzwiekow juz nie wyda(pasy, swiatla, ostrzezenia).
Tak z ciekawosci dlaczego chcesz to wylaczyc?
Ja mam tylko taki sygnał niewiele różniący się od naturalnego dźwięku klasycznego przerywacza kierunków. Zmieniono coś od grudnia 2015? Działa pipczyk od pasów i włączonych świateł?
A jak wyłączysz dźwięk na stałe, co możesz czasem zapomnisz je wyłączyć kierunek i będziesz jechał kawał drogi z włączonym, co wprowadzisz innych użytkowników w błąd.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.2 16v
Rocznik: 2015
Wysłany: 2017-04-28, 15:45
route2000 napisał/a:
A jak wyłączysz dźwięk na stałe, co możesz czasem zapomnisz je wyłączyć kierunek i będziesz jechał kawał drogi z włączonym, co wprowadzisz innych użytkowników w błąd.
Kiedys nie bylo dzwiekow migacza i ludzie zyli.. Wystarczy ze swieci mi sie dioda ze mam wlaczony kierunkowskaz zebym o nim pamietal. Dzwieku mi nie potrzeba.
Nie wiem czy to nie jest naturalny dźwięk przekaźnika, więc może być nie do usunięcia. W takim maluchu przerywacz był pod maską niesłyszalny zupełnie z kabiny, w 125p był już wewnątrz. W UNO było to cykanie przekaźnika traktowane jako dźwięk włączonego kierunku. Wydaje mi się że to jest wymóg homologacyjny i to ucięłoby tą jałową dyskusję.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum