Marka: Renault
Model: Clio IV
Silnik: 0,9 Tce
Rocznik: 2013
Wysłany: 2017-06-12, 15:22
Widok końcowy kamerki zainstalowanej w logo. Kamerka powinna być jeszcze bardziej skierowana do ziemi i posiadać większą krzywiznę soczewki, aby dobrze współpracowała z liniami. Na razie używam jej bez linii. Po dodaniu czujników parkowania za 220 zł Valeo i kamerki za 40 zł widoczność i bezpieczeństwo podczas cofania poprawiło się drastycznie. Cel montażu uważam za osiągnięty. Dziękuję za pomoc.
Logo.jpg
Plik ściągnięto 156 raz(y) 181,01 KB
_________________ Dawid
Ostatnio zmieniony przez DawidClioIV 2017-06-12, 15:28, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Dacia
Model: NOWY DUSTER 3
Silnik: 1,0 ECO-G
Rocznik: 2024
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1252 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-06-26, 16:29
Fajna rzecz jas_pik. Trzeba dokupić tylko kamerkę na przód.
Ja to rozwiązałem trochę inaczej, jeszcze zanim uruchamiałem kamerę tylną. Z uwagi na różne historie, które mnie spotkały na drodze, założyłem lusterko z rejestratorem jazdy, nakładane na stare lusterko, posiadające kamerkę przednią oraz podłączoną kamerkę tylną w lampie stopu o polu widzenia 140st. Rejestrowany jest obraz jednocześnie z przodu i tyłu pojazdu. Także umożliwia wyświetlanie obrazu w lusterku 5cali; z przodu, z tyłu lub z obu jako PIP lub podzielony ekran. Ale wtedy jeszcze takiego modułu nie sprzedawali. Umieszczając kamerkę w np. tablicy rejestracyjnej, z pewnością widać co jest pod linią widzenia z przodu. Ja to rozwiązałem za pomocą czujników zbliżenia przednich. Dodatkowo u mnie przy sprzedaży samochodu, całość mogę zdemontować. Ale jak widać, chinole słyną z rozwiązywania różnych problemów.
Wersja: Extreme 5-os. Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lip 2015 Posty: 1252 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-06-28, 17:34
Ten chiński box posiada funkcję wymuszenia obrazu na parę sekund. Ale pomimo zalet ja mam wątpliwości co do użycia. Kierowca podczas manewrów patrzy przez szyby i ew. w lusterko wsteczne, zerkanie w dół na ekran MN jest niebezpieczne i uciążliwe. Gdybym miał wersje z wyżej położonym wyświetlaczem, pewnie dało by radę.
Obecnie sprawdza mi się rejestrator z dwoma kamerami i wyświetlaczem w lusterku, bo wykorzystuje normalne odruchy kierowcy. Dodatkowo czujniki ultradźwiękowe przednie które założyłem przy kupnie i tylne fabryczne. Wspomagam się tylko przy parkowaniu do tyłu kamerą z wyświetlaniem odległości na MN. Niestety Duster to nie ta półka , najnowsze samochody wykorzystują kamery do znajdowania miejsca do zaparkowania i pomagają zaparkować. Chińczycy mają też boxy na więcej kamerek nawet w bocznych lusterkach, by wspomagać jazdę pośrodku pasa jezdni.
Model: była Lodgy/jest Jogger
Silnik: 1.6 Sce/1.0 Eco-G
Rocznik: 2016/2023
Wersja: Extreme 7-os. Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Kwi 2017 Posty: 282 Skąd: LU
Wysłany: 2017-07-21, 15:58
Ja mam w planach założenie przedniej kamery do parkowania. Moje rozwiązanie jest banalnie proste. Aktywuje się przednią kamerę za pomocą guzika. Wybór przód/tył odbywa się poprzez światła tylne (tylna kamera jako nadrzędna). Jak już poskładam wszystko do kupy to się pochwalę razem z dokładnym opisem co i jak.
Cytat:
No tylko trzeba chyba dodatkowy przelzcznik, zeby aktywowac obraz z kamery przy normalnej jezdzie.
W nowym kaszkaju jest takowy na konsoli i aktywuje "birdview".
Chodziło mnie o sposób synchronizacji sygnału wychodzącego z PIN 9 po pojawieniu się sygnału na pinie 3
Jeżeli pojawia się napięcie na pinie 3, to oprogramowanie sprawdza, czy opcja kamery jest aktywna. Jeśli nie, to nic się nie dzieje. W przeciwnym razie podaje napięcie na pin 9. Być może jeszcze po dodatkowym sprawdzeniu, czy obwód kamery jest w ogóle zamknięty (czyli czy kamera jest podłączona), ale w serwisówce nic nie widzę na ten temat. Sumaryczna zwłoka to pewnie ułamki sekund.
Fabrycznie jest to nawet więcej niż 1 sekunda
Warto to zmienić - aczkolwiek wskazywany czas 5000 ms czyli 5 sekund nie jest prawdziwy - ale może to błąd softu do odczytu/zmiany
Wysłany: 2017-07-25, 09:43
Będę zagłębiał ten PIN 9.
Jakie napięcie się na nim pojawia i w jakich okolicznościach.
Na forach podają napięcie 6V , które pojawia się z opóźnieniem , ale za słabe do zasilenia kamerki.
Wiem, że MN sprawdza po sygnale reverse czy jest sygnał video na pin 10 i przełącza obraz.
Jakby znać mechanizm reakcji na sygnały można by pomyśleć o modernizacji podglądu z kamerek.
Ostatnio zmieniony przez paul7 2017-07-25, 10:11, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2017-07-25, 19:57
Wybaczcie moją ignorancję. Swoją wiedzę opieram na następujących faktach: do MN podłączamy video+, video- oraz 12V ze świateł cofania. Więc wybaczcie że zapytam jeszcze raz: po co te 6V na 3 pinie ? (lub ewentualnie czy te 6V pojawia się na 3 pinie po uruchomieniu programowym kamery w MN ? Moje rozwiązanie opiera się na dwóch przekaźnikach 12V.
Wysłany: 2017-07-26, 08:29
masterczerwi napisał/a:
Wybaczcie moją ignorancję. Swoją wiedzę opieram na następujących faktach: do MN podłączamy video+, video- oraz 12V ze świateł cofania. Więc wybaczcie że zapytam jeszcze raz: po co te 6V na 3 pinie ? (lub ewentualnie czy te 6V pojawia się na 3 pinie po uruchomieniu programowym kamery w MN ? Moje rozwiązanie opiera się na dwóch przekaźnikach 12V.
Pin 3 to REAR GEAR engaged- uruchamianie ekranu z sygnału +12V pochodzącego z lampy cofania.
PIN 9- PWR_CAM zasilanie kamery wstecznej wyjście z napięciem +6V /RVCPower/ 6V 0,2A
PIN 10- CAM_IN+ Wejście sygnału video z kamery wstecznej( +)
PIN 21- CAM_GND masa zasilania kamer
PIN 22- CAM_IN- sygnał z kamery wsteczne(-)
Co do pin 9 to sama Dacia nie wykorzystuje tego sygnału do zasilania kamery, które są wg. ich instrukcji na 12V. Ale ciekawostka jest , kiedy i w jakim momencie pokazuje się tam napięcie. Czy po włączeniu stacyjki, z pewnością jak dostanie sygnał REVERS z lampy cofania. Z tego co się dowiedziałem to MN sprawdza jeszcze sygnał na wejściu video i dopiero przełącza ekran.
Nie mam w tej chwili rozebranego MN , może ktoś mógłby przećwiczyć zależności sygnałów?
masterczerwi Ja też mam w zanadrzu wersję z dwoma przekaźnikami, ale jeszcze nie automatyczną. I pracuję nad tym.
Może jas_pik, wiesz coś i powiesz nam jak w Twoim rozwiązaniu steruje PIN 9 tym przekaźnikiem 6 Voltowym.
Ostatnio zmieniony przez paul7 2017-07-26, 11:41, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2017-07-27, 05:08
paul7 napisał/a:
oczywiście mam na myśli pin 9
Jeśli dobrze zrozumiałem, to tak naprawdę pin 9 nie jest potrzebny bo służy do zasilania kamery. A kamerę można zasilić inaczej niż z MN. Chyba że w grę wchodzi w/w zależność sygnałowa.
Wysłany: 2017-07-27, 07:36
masterczerwi napisał/a:
Jeśli dobrze zrozumiałem, to tak naprawdę pin 9 nie jest potrzebny bo służy do zasilania kamery. A kamerę można zasilić inaczej niż z MN. Chyba że w grę wchodzi w/w zależność sygnałowa.
No właśnie tu i ówdzie jest używany. Tylko trzeba to sprawdzić, jak masz otworzonego MN , to łatwo zrobić. Może jakieś parametry można jeszcze ustawiać w MICOM-ie. Brak jakiejkolwiek instrukcji nt.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum