Panowie może jest ktoś chętny z mazowieckiego lubelskie ewentualnie żeby pomóc bo jakoś sam to chyba nie ogarnę tego. Chciałbym mieć godzinę temp i coś tam jeszcze by się znalazło. Zwyczajnie nie jestem w tym dobry i coś napewno sknocę . Oczywiście zapłacę
Po raz kolejny na Waszym forum znalazłem rozwiązanie swojego problemu, tym razem z wycieraczkami. Chciałbym jednak zapytać czy korzystanie z programu ddt4all lub innego do zmian w parametrach pojazdu może spowodować utratę gwarancji? Albo inaczej - czy w ASO są w stanie zobaczyć, że zmieniłem coś w parametrach auta (np. poprzez komunikat, że ostatnia zmiana nastąpiła w [tu data] albo, że parametr "ten i ten" jest niezgodny z ustawieniami domyślnymi)?
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi 110 KM EDC
Rocznik: 2018
Wersja: Prestige Pomógł: 24 razy Dołączył: 27 Cze 2018 Posty: 1560 Skąd: WE, WPR
Wysłany: 2020-01-11, 16:06
Teoretycznie są w stanie to zobaczyć, ale póki nie przyjedziesz do nich z problemem, który może być powiązany z tym, co samemu sobie zmieniłeś w aucie to gwarancji Ci nie cofną, ani nawet nie zauważą żadnej zmiany. Po prostu nikt nie będzie specjalnie szukał.
Chyba, że zaczniesz grzebać w sofcie silnika. Tu już może być różnie. Ale bywa, że i w takim przypadku robiąc reprog softu po prostu przywrócą Ci ustawienia fabryczne.
Mój DD2 jest dość mocno pomodyfikowany przez ddt4all plus to, że mój ekran MNE i jego funkcje nijak nie odpowiadają temu co sprzedaje Dacia. I na przeglądzie po roku nikt się nie zająknął nawet, że mam coś pozmieniane.
Weź pod uwagę jedną rzecz - wiele tych zmian, które można zrobić przez ddt4all jest tym, co na innych rynkach jest standardem w nowym aucie. Samo w sobie więc nie powinno stanowić zagrożenia. Problemem jest tylko fakt, że sam przy tym grzebiesz. I to może być podstawą do unieważnienia gwarancji, ale tylko w przypadku, gdyby ktoś jakimś cudem odkrył związek albo pozorny związek tej przeróbki z jakąś usterką.
_________________ EDC - Ekonomiczny Duster Codziennie. Psycho the rapist
U mnie było podobnie jak pisze kolega Belphegor wyżej. Miałem pierwszy przegląd gwarancyjny w sierpniu 2018r, i też nikt nawet nie zwrócił uwagi na te włączone funkcje, a mam jeszcze parę innych oprócz wycieraczek, tak więc spoko.
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 944 Skąd: EL
Wysłany: 2020-01-21, 18:08
Jak każdy początkujący miałem kilka problemów z wgraniem programów. Banalne, jak się później okazało, ale wtedy nie wiedziałem jak sobie z nimi poradzić. Stąd kilka wskazówek dla początkujących.
Kupiłem V-gate iCar2 BT 3.0. Interfejs po wgraniu aplikacji ze sklepu play dobrze komunikował się ze smartfonem (android). iCar2 jest dedykowany dla systemu androida i windows, łączenie poprzez bluetooth (kluczyk w stacyjce auta wystarczy w pozycji A lub M bez zapłonu). Ale nic z aplikacjami nie mogłem więcej zrobić (apki: Car Scanner, Torque (Lite) z dodatkami, MotorData,…). Nie wiedziałem co mogę zrobić. Dlatego chciałem wgrać PyRen lub PyClip. Korzystałem z linków podanych na forum Dacii, albo poszukiwałem samodzielnie, np. stąd: https://www.drive2.ru/b/501493851572142178/ albo https://www.drive2.ru/b/498774209560838186/ . Nie udawało się wgrać tej apki. Robiłem to w weekendy. Dopiero w jakiś powszedni dzień strona autora udostępniła mi apkę. Po akceptacji dostępu apki do mojej lokalizacji i dodatkowej katy pamięci w telefonie (z ostrzeżeniem możliwości skasowania jej zawartości), apka PyClipDacia-1.4 pojawiła się na moim smartfonie. Smartfon połączył się z iCar2 wpiętym w gniazdo diagnostyczne w samochodzie i pojawiło się mnóstwo opcji (kluczyk w stacyjce w pozycji M bez zapłonu). Nie wiedziałem jak to ugryźć. W końcu zrezygnowałem (na razie) z grzebania w aucie smartfonem.
Poszukiwałem programu dla laptopa (Windows10). Zagłębiając się w gąszczu różnych linków podanych na forum Dacia, wgrywałem kolejno ddt4all/Dacia z różnych lokalizacji programisty, biegałem do samochodu, łączyłem z iCar2 i dooopa. I tak w kółko. W temacie podawano dodatkową bazę ecu do ściągnięcia z oddanych linków i wgrania w odpowiednie miejsca na dysku C laptopa. Ktoś napisał że tego nie potrzeba robić… Nie chciałem wgrywać tej bazy (później zobaczyłem że jakaś nierozpakowana baza ecu siedzi w plikach na dysku C ostatniego wgranego u mnie programu dd4all). W końcu spróbowałem z linku ujawnionego przez @Belphegora - TUTAJ. Skoro jemu poszło, to mnie też musi.
Program ddt4all Dacia.exe został ściągnięty na laptopa i wgrany. iCar2 łączy się z ddt4all Dacia (kluczyk w stacyjce w pozycji A) i trzeba po kolei wybrać właściwe elementy, które zaznaczyłem na zrzucie ekranowym:
#0 - ten port u mnie nie działał
#1 - port zadziałał
#2 - zgubiłem na zrzucie dwójkę, przechodzimy dalej
#3 - u mnie było połączenie BT pomiędzy iCar2 a laptopem
#? - nie pamiętam czy trzeba tu coś wybierać, czy zostawić jak jest, a program samodzielnie wybierze właściwą prędkość
i dalej #4 i #5, i pojawia się robocze okno programu.
Według TYCH wskazówek @Belphegora udało mi się wyłączyć niechcianą automatyczną tylną wycieraczkę. Później zajmę się konfiguracją innych elementów. Dzięki autorom tematu za ich wskazówki.
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 944 Skąd: EL
Wysłany: 2020-01-21, 18:11
Próbowałem wg TYCH wskazówek zrobić doświetlenie zakrętów przeciwmgielnymi. Nie wychodzi mi to na razie (procedura zachowana, kluczyk w stacyjce w pozycji A). Po wprowadzeniu i zatwierdzeniu zmian sprawdziłem na postoju przy włączonym silniku na światłach dziennych i włączonym lewym kierunkowskazie - doświetlenie nie zadziałało. Zastanawiam się czy mam możliwość doświetlenia zakrętów? W programie dd4all mam czerwone pola - czy brakuje mi jakiejś bazy ecu?
#7 send
Edit: teraz się zreflektowałem dopiero że powinienem sprawdzać na światłach mijania, o dżises! Ale to czerwone pole mnie niepokoi. Sprawdzę jutro.
Ostatnio zmieniony przez eio 2020-01-21, 18:37, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2020-01-25, 16:48
Miałem chwilę czasu, więc pogrzebałem w swoim aucie z iCar2 i ddt4all Dacia. Nic nie zrobiłem, najczęściej miałem czerwone pola - brak możliwości konfiguracji ustawień. Albo trzeba cos dodatkowo wgrać, ale tym się nie będę zajmował. Na podstawie tego doświadczenia mogę stwierdzić, że w Loganie MCV2 1.0 SCe z podstawowych ustawień:
1. można:
- wyłączyć automatyczną tylną wycieraczkę ( http://www.daciaklub.pl/f...1737384#1737384 )
- włączyć kierunkowskazy autostradowe (miałem je fabrycznie włączone i już wcześniej używałem) http://www.daciaklub.pl/f...1737385#1737385 2. nie można:
- włączyć doświetlania zakrętów halogenami przeciwmgielnymi ( http://www.daciaklub.pl/f...1782329#1782329 )
- aktywować wyświetlanie termometru i zegara na ekranie komputera pokładowego ( http://www.daciaklub.pl/f...1782528#1782528 )
Inne ustawienia (udostępnione przez @tosiek tutaj http://www.daciaklub.pl/f...hlight=#1737279 ) mnie nie interesowały (nie mam systemu start&stop i innych niepotrzebnych bajerów).
Dziękuję Panowie za odpowiedzi! Automatyczna wycieraczka tylna już wyłączona, potrójne kierunkowskazy również. Mam pytanie dotyczące wycieraczek przednich - czy jest możliwość zmiany interwałów dla pierwszej pozycji wycierania? W tym samym module do wyłączania automatycznej wycieraczki tylnej były różne opcje dla wycieraczek przednich, jednak nie było możliwości wpisania własnych wartości. W jaki sposób można to zrobić? 7-8 sekund dla pierwszej pozycji to nieco za długo.
Jakie jeszcze inne ciekawe opcje są możliwe do zmiany w Sandero 2?
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-01-26, 15:07
Możesz zmienić te opcje, które były tu opisywane- ale korzystaj tylko z opisów dla Dacii z takimi zegarami jak są u Ciebie. Opisy dotyczące nowego Dustera to inna bajka.
Czyli można włączyć na ekranie komputerka temperaturę zewnętrzną (ją na pewno masz) czy zegarek (w wersji z MediaNav jest fabrycznie wyłączony).
Interwały dla tylnej wycieraczki zmieniałem ale przednich nie próbowałem.
Pokręciłem się trochę po menu demo i się zastanawiam w zakładce Navigation>HMI config >CFG_RVC_dynamic_guidelines „absent” wydaje mi się ze jest to związane z liniami tylnej kamery (Kamera wsteczna-dynamiczne linie pomocnicze) w niektórych samochodach te linie się skręcają tylko tu moje pytanie zmieniając ten parametr w teorii można by włączyć przecież do samego doświetlania zakrętów system ma info o skręconych kołach, tylko trochę strach czy coś się nie posypie w zasadzie to jest tam też parametr CFG_4WD_HMI który pewnie odnosi się do informacji na temat przechyłu, chyba dobrze kombinuje ?
Marka: Renault
Model: Clio IV F2
Silnik: 1.2 16V
Rocznik: 2017
Wysłany: 2020-02-12, 23:40
Danhi napisał/a:
Pokręciłem się trochę po menu demo i się zastanawiam w zakładce Navigation>HMI config >CFG_RVC_dynamic_guidelines „absent” wydaje mi się ze jest to związane z liniami tylnej kamery (Kamera wsteczna-dynamiczne linie pomocnicze) w niektórych samochodach te linie się skręcają tylko tu moje pytanie zmieniając ten parametr w teorii można by włączyć przecież do samego doświetlania zakrętów system ma info o skręconych kołach, tylko trochę strach czy coś się nie posypie w zasadzie to jest tam też parametr CFG_4WD_HMI który pewnie odnosi się do informacji na temat przechyłu, chyba dobrze kombinuje ?
W Renault w przypadku RLinka linie skręcają, ta sama kamera i w MediaNav są stałe.
a tak naprawdę to co lepiej kupic : Vgate icar2 Bluetooth czy Interfejs iCar3 Vgate Bluetooth OBD2 ELM327 ID21. Mam Dacie Logan 2 0,9 TCe. 2018 rok. a moze sa takie i szukac takich które maja jednoczesnie Bluetooth i Wifi?
Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Wersja: Outdoor Pomógł: 117 razy Dołączył: 01 Cze 2017 Posty: 3954 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-02-18, 11:35
losiu napisał/a:
a tak naprawdę to co lepiej kupic : Vgate icar2 Bluetooth czy Interfejs iCar3 Vgate Bluetooth...
Mam Vgate Icar3 Bluetooth i żadnych problemów z łącznością po Bluetooth nigdy nie miałem. A modele z WiFi raczej niczym się nie różnią poza rodzajem łączności.
Wysłany: 2020-03-01, 10:42 Dołożenie wyświetlania zegara na komputerze
Panowie przeczytałem dokładnie ten temat i mam parę pytań:
Mam Sandero Stepwey 2019 Lauretae i czy można na nim uaktywnić zegar na kmputerze
Czy jest ktoś z Warszawy kto to zrobił i działmu to poprawnie
Czy możektośmi pomócabym uzyskał ten zegar na kompuerze
ELM kupiony 150lat temu na allegro, wychodzi na to że całkiem dobry, klon oryginalnego ELM327.
Kierunki to Dynamic LED blinker z aliexpresu za 4 dyszki. Jak z trwałością nie wiem, jeżdżą odkąd wrzuciłem post, mycie na myjce przeżyły nie raz, montaż jest szczelny i dokładnie taki sam jak w przypadku oryginałów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum