No i ważne pytanie, czy jak masz przekręcony kluczyk i otworzysz drzwi to lampka sufitowa ci się zapali a jak zamkniesz drzwi to od razu gaśnie ?
Bo jeśli tak to można zrobić prostszą metodą, podłączając się czerwonym kablem do bezpiecznika od radia (F38) lub pod bezpiecznik od ogrzewania tylnej szyby (F32) a czarnym kablem od piszczka pod biały kabel od lampki sufitowej.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2013-10-08, 09:53, w całości zmieniany 9 razy
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-04-10, 18:55
A no właśnie, zgaśnie dopiero jak zamkniesz drzwi, czyli możesz podłączyć piszczek tak, że czarny kabel dolutowujesz do białego kabelka lampki sufitowej, a czerwony kabel piszczka pod bezpiecznik F38 lub F32.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2011-04-10, 19:05, w całości zmieniany 1 raz
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-04-11, 10:48
Ale koledze jjmalin chyba chodziło o to, aby np. nie pojechał sobie z niedomkniętymi drzwiami, czyli aby po przekręceniu kluczyka zaczęło informować go, że drzwi są niezamknięte - gdyż Stepway niestety nie ma kontrolki niezamkniętych drzwi.
Natomiast przy zamykaniu auta z pilota w kluczyku, to każda Dacia ma sygnalizację niezamkniętych drzwi. Normalnie jak masz zamknięte drzwi i zamkniesz pilotem zamki, to mrugną ci kierunki dwa razy, a jak jakieś drzwi będą otwarte i wciśniesz na pilocie zamykanie zamków to kierunkowskazy wtedy nie migną.
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2011-04-11, 12:08, w całości zmieniany 5 razy
gdyż Stepway niestety nie ma kontrolki niezamkniętych drzwi.
Ale można ją przecież aktywować. IMHO jest to lepsza opcja od piszczka przy otwartych drzwiach - mniej denerwujące. Szczególnie podczas siedzenia w aucie z otwartymi drzwiami...
Tak mi odpisujesz jakbyś nie czytał zbyt dokładnie.
Poza tym aktywacja kontrolki niezamkniętych drzwi jest zdecydowanie bardziej skomplikowana, o czym możesz się przekonać oglądając tutorial jaki już na forum wstawiłem.
A instalacja piszczka jest zdecydowanie prostsza.
Beckie napisał/a:
Szczególnie podczas siedzenia w aucie z otwartymi drzwiami...
Wtedy nie piszczy.
Piszczy tylko przy włączonym zapłonie i otwartych drzwiach..
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2011-04-11, 19:13, w całości zmieniany 3 razy
Wysłany: 2011-04-11, 19:17
Beckie napisał/a:
Nigdy nie siedziałeś w samochodzie z otwartymi drzwiami przy włączonym zapłonie?
Raczej nie.
Beckie napisał/a:
Przeczytałem jeszcze 4 razy i nadal nie wiem czego nie doczytałem.
Sądziłem, że napisałeś to nie czytając wcześniej, że ja już napisałem o tej aktywacji kontrolki niezamkniętych drzwi. Zresztą nie istotne.
Wracając do tematu to :
Montaż piszczka prosty ale wiadomo piszczy, montaż kontrolki niezamkniętych drzwi dużo trudniejszy, ale jest to rozwiązanie fabryczne - wiadomo że najlepsze w takiej sytuacji.
Każdy wybierze co mu bardziej odpowiada.
A ty Beckie w swojej Arctica chyba również nie masz kontrolki niezamkniętych drzwi ? Czy masz ?
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2011-04-11, 19:25, w całości zmieniany 2 razy
Mam kontrolkę i do tego aktywną fabrycznie.
Jeśli pisząc "włączony zapłon" mamy na myśli również uruchomiony silnik to bardzo często się zdarza, że np. małżonka ma jeszcze do zamienienia dwa zdania przed rozstaniem się z koleżanką i jedną nogą jest już w aucie więc uruchamiam silnik żeby "ułatwić" im rozstanie i trwa to nie raz nawet kilka minut. Nie dosyć, że już jestem wkurzony bo przecież mieliśmy odjechać 5 minut temu, to gdyby jeszcze piszczek mi piszczał do ucha, to bym chyba zwariował.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum