Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Moduł BIC 283467937R Problem
Autor Wiadomość
ClioDci 


Marka: Renault
Model: Clio
Silnik: 1.5 dci
Rocznik: 2014
Dołączył: 13 Wrz 2020
Posty: 10
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-09-13, 15:00   Moduł BIC 283467937R Problem

Witam

Mam pytanie odnośnie dołożenia modułu BIC.
Jestem posiadaczem Renault Clio, jednak zwracam się o pomoc tutaj gdyż nigdzie indziej nie znalazłem odpowiedzi.
Prześledziłem również wątek http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=14306

Moje radio MediaNav LAN5210WR1 łączy się do OBD w taki sposób że:
Radio pin 15 CAN H , pin 16 CAN L , łączą się z OBD pin 13, 12. ( czyli MN-OBD: 15-13, 16-12)

Czy ktoś mógłby pokazać schemat jak w takiej sytuacji podłączyć moduł BIC 283467937R?

Dzięki za wszelką pomoc.
Ostatnio zmieniony przez ClioDci 2020-09-13, 15:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3783
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-09-13, 15:41   

Przecież masz schemat połaczenia pomiędzy BIC a gniazdem OBDII czyli CanL z CanL CanH z CanH i +12V i masa
To wszystko.
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
ClioDci 


Marka: Renault
Model: Clio
Silnik: 1.5 dci
Rocznik: 2014
Dołączył: 13 Wrz 2020
Posty: 10
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-09-13, 18:02   

W taki sposób nie chce działać.

Właśnie o to chodzi, że w OBD, CAN H i CAN L to piny 6 i 14.
Natomiast u mnie radio MN CAN H i CAN L jest fabrycznie połączone do OBD 12,13.

Chciałbym wiedzieć, czy u tych u których działa BIC, radio też jest tak połączone z ODB.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3783
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-09-13, 18:23   

To że w radiu jest podłączone do innych pinów to nie ma znaczenia .Pokazane połączenie jest do gniazda OBDII. Linie CAN służą do wymiany informacji w samochodzie najważniejsze żeby CANH był podłączony do CAN H a CAN L do CAN L
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
ClioDci 


Marka: Renault
Model: Clio
Silnik: 1.5 dci
Rocznik: 2014
Dołączył: 13 Wrz 2020
Posty: 10
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-09-13, 18:38   

No właśnie pomiędzy MN a ODB nie idzie to w ten sposób, że CAN H do CAN H itd.

Jeśli podłączam BIC zgodnie z Twoim schematem, to wychodzi coś takiego jak w załączniku.

POLACZENIE.jpg
Plik ściągnięto 2 raz(y) 23,65 KB

 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2111
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-09-13, 19:32   

ClioDci napisał/a:
Właśnie o to chodzi, że w OBD, CAN H i CAN L to piny 6 i 14.
Natomiast u mnie radio MN CAN H i CAN L jest fabrycznie połączone do OBD 12,13.

No i elegancko- tak ma być.
ClioDci napisał/a:
Jeśli podłączam BIC zgodnie z Twoim schematem, to wychodzi coś takiego jak w załączniku.

Nie bardzo wiem w czym problem... Kolorowy schemat nie podaje nigdzie kostki radia a jedynie konieczne połączenia pomiędzy gniazdem serwisowym OBD a gniazdem modułu BIC. Po co zajmujesz się złączem radia?
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2020-09-13, 19:43, w całości zmieniany 1 raz  
 
ClioDci 


Marka: Renault
Model: Clio
Silnik: 1.5 dci
Rocznik: 2014
Dołączył: 13 Wrz 2020
Posty: 10
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-09-13, 19:47   

Czytałem gdzieś, żeby właśnie sprawdzić czy radio ma połączenie z CAN w ODB.
U mnie BIC nie działa, dlatego poszukuje problemu i zastanawiam się, czy tu nie jest właśnie problem, czyli brak bezpośredniego połączenia CAN HL Radio do CAN HL w ODB.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2111
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-09-13, 19:51   

Gdyby nie było połączenia to źle. Ale twierdzisz, że jest połączenie pomiędzy 15 i 16 wtyczki radia a 13 i 12 gniazda OBD2 a więc to jest w porządku.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2020-09-13, 19:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
ClioDci 


Marka: Renault
Model: Clio
Silnik: 1.5 dci
Rocznik: 2014
Dołączył: 13 Wrz 2020
Posty: 10
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-09-13, 19:56   

Tak, jest połączenie. Ale nie jest to CAN H do CAN H itd.

Dlatego byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś sprawdził jak w jego Radio idzie połączenie z MN do ODB.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2111
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-09-13, 20:04   

Połączenie jest prawidłowe. Przecież masz na schematach:

Moduł 261 to MediaNav a 225 to gniazdo OBD2.
Linie CAN H i CAN L w MediaNav to nie jest CAN H I CAN L samochodu, tylko tzw. Multimedia CAN. Dlatego nie może się łączyć bezpośrednio z 6 i 14 gniazda OBD2, lecz ma własne piny 12 i 13. Gdyby MN "rozumiało" dane magistrali CAN samochodu i mogło by być bezpośrednio z nią połączone, to moduł BIC nie byłby do niczego potrzebny. On "tłumaczy" dane magistrali CAN samochodu na dane magistrali Multimedia CAN w MediaNav. BIC odczytuje dane z pinów 6 i 14 OBD i po przetłumaczeniu przekazuje je na piny 12 i 13 OBD, skąd idą do radia MN. To tak w uproszczeniu.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2020-09-13, 21:01, w całości zmieniany 5 razy  
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3783
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-09-13, 21:03   

ClioDci napisał/a:
Czytałem gdzieś, żeby właśnie sprawdzić czy radio ma połączenie z CAN w ODB.
U mnie BIC nie działa, dlatego poszukuje problemu i zastanawiam się, czy tu nie jest właśnie problem, czyli brak bezpośredniego połączenia CAN HL Radio do CAN HL w ODB.

To że nie działa to zazwyczaj są dwa powody ( jeśli numer BIC-a jest poprawny)
Albo BIC jest uszkodzony albo ma niewłaściwy scenariusz
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
ClioDci 


Marka: Renault
Model: Clio
Silnik: 1.5 dci
Rocznik: 2014
Dołączył: 13 Wrz 2020
Posty: 10
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-09-13, 21:14   

Dzięki, tego schematu nie widziałem ( albo zapomniałem). BTW z jakiego programu są te schematy? Można to gdzieś pobrać do reszty urządzeń?

Pokombinuje z tym BICem, może gdzieś po prostu nie było styku.
Podsumowując, można podłączyć BICa w taki sposób jak rozumiem?:

POLACZENIE2.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 18,58 KB

 
ClioDci 


Marka: Renault
Model: Clio
Silnik: 1.5 dci
Rocznik: 2014
Dołączył: 13 Wrz 2020
Posty: 10
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-09-13, 21:18   

BIC ma numer 283467937R, z różnych forów wynika że powinien pasować.
Jaki ma scenariusz tego nie wiem, bo system go nie widział, mimo podania dodatkowego + na 2 pin.

Dlatego też myślałem, że coś nie tak z kablami. Uszkodzenia wole nie brać pod uwagę :shock: .
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2111
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-09-13, 21:32   

ClioDci napisał/a:
Podsumowując, można podłączyć BICa w taki sposób jak rozumiem?:

Tak, oczywiście plus zasilanie i masa. Tylko po co komplikować i podłączać z dwóch stron, jeżeli wszystkie sygnały są na gnieździe OBD2.
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2111
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-09-14, 08:37   

ClioDci napisał/a:
BIC... Jaki ma scenariusz tego nie wiem, bo system go nie widział, mimo podania dodatkowego + na 2 pin.

A jak próbowałeś go "zobaczyć"? Żeby połączyć się z BIC i ewentualnie zmienić skrypt, trzeba mieć interfejs OBD podłączony właśnie do linii MultimediaCan a nie normalnie do CAN. Czyli do gniazda OBD2 podłączamy interfejs do pinów 12 i 13 a nie do 6 i 14. Większość prostych interfejsów OBD2 ma podłączone tylko CAN na PINach 6 i 14 i połączenia trzeba krosować.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2020-09-14, 08:41, w całości zmieniany 1 raz  
 
ClioDci 


Marka: Renault
Model: Clio
Silnik: 1.5 dci
Rocznik: 2014
Dołączył: 13 Wrz 2020
Posty: 10
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-09-14, 10:37   

Podpinam się OBD2 icar pro, tego co wiem on sam krosuje programowo. Chyba że się mylę?
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2111
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-09-14, 10:59   

ClioDci napisał/a:
Podpinam się OBD2 icar pro, tego co wiem on sam krosuje programowo. Chyba że się mylę?

A to już sam musisz wiedzieć co masz. iCar Pro jest mnóstwo wersji i wykonań, więc musisz sprawdzić.
Jeśli działa, to połączysz się nim z MediaNav i będziesz miał wgląd we wszystkie jego ustawienia i opcje.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2020-09-14, 11:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
ClioDci 


Marka: Renault
Model: Clio
Silnik: 1.5 dci
Rocznik: 2014
Dołączył: 13 Wrz 2020
Posty: 10
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-09-14, 13:59   

Przez ddt4all można połączyć się z MN? Czy jakiś inny program?
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2111
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-09-14, 14:08   

ClioDci napisał/a:
Przez ddt4all można połączyć się z MN?

Oczywiście, pod warunkiem że interfejs pracuje na PINach 12 i 13 gniazda OBD2.
 
ClioDci 


Marka: Renault
Model: Clio
Silnik: 1.5 dci
Rocznik: 2014
Dołączył: 13 Wrz 2020
Posty: 10
Skąd: Kraków
Wysłany: 2020-09-14, 15:09   

Obsługuje wszystkie protokoły.
Ostatnio zmieniony przez ClioDci 2020-09-14, 15:12, w całości zmieniany 1 raz  
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne