niestety okazuje się, że jednak nie do końca. Sprzedawca otrzymał negatywny komentarz na Allegro, nota bene od pewnego użytkownika z sąsiedniego forum:
"Zdecydowanie nie polecam. Radio przeznaczone jest na rynek Arabii Saudyjskiej. Brak oryginalnego opakowania i dokumentów. Sprzedając ten towar narazili mnie na koszty dwukrotnego wyjazdu do Serwisu Renault i zapłaty za próbę podłączenia radia. Serwisant po dwukrotnej próbie przypisania radia do auta stwierdził, że nie ma takiej takiej możliwości, nie może być ono zainstalowane w aucie wyprodukowanym na rynek EU, posiada inne parametry. Zwrócili pieniądze niestety kosztów serwisu nie odzyskam."
Szkoda bo trochę się nagrzałem na AA w rozsądnych pieniądzach, ale chyba nic z tego nie będzie, przynajmniej nie z tym sprzętem od tego sprzedawcy.
Marka: Renault
Model: Captur
Silnik: 0,9
Rocznik: 2017 Pomógł: 7 razy Dołączył: 24 Lip 2018 Posty: 382 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2020-09-22, 19:07
Co znaczy ma inne parametry? Pewno chodziło o ustawienia gdzie można je zmienić w micom. Aby radio działało nie trzeba przypisywać go do samochodu jeżeli już wcześniej było montowane w innym. Miałeś je podpiąć w aucie i wpisać kod antykradzieżowy i powinno działać. Co do speców w serwisie to też musiałem jechać trzykrotnie aby skasowali błąd dotyczący licznika. Dopiero po kontakcie z centralą dowiedzieli się jak to zrobi". Wcześniej się nie dało.
Ostatnio zmieniony przez gggg 2020-09-22, 19:16, w całości zmieniany 1 raz
Ależ do końca - o ile tylko nie trafi się na jakiś wyjątek w postaci dziwacznego przypadku jak ten opisany, ze sprzętem niewiadomej proweniencji. Normalne - krajowe lub przynajmniej europejskie - urządzenia działają P&P.
(Dlatego po prawdzie to nawet nie zajrzałem do zalinkowanej oferty...).
echhh tylko jak poznać co za ustrojstwo sprzedaje sprzedawca... W przypadku zakupu od legalnie działającej firmy to jeszcze pół biedy bo można oddać, ale jak trafi się jakiś prywatny ziutek na OLX? :(
Marka: Dacia
Model: LOGAN MCV II
Silnik: 0,9Tce 121KM@186Nm
Rocznik: XII 2017
Wersja: Stepway Outdoor Pomógł: 52 razy Dołączył: 21 Mar 2017 Posty: 1956 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2020-09-22, 19:48
jak wcześniej pisałem napisz do użytkownika robson330 na 100% zakupisz u niego działające Media Nav w każdej wersji czyli MN1, MNE i MN3, kupiłem u niego 2 sztuki i nigdy nie miałem problemu, na forum pewnie większość osób, które robiła wymianę radia seryjnego na jeden z powyższych modeli kupowała je jak nie u robsona330 to u jas_pika
Ostatnio zmieniony przez dudu$ 2020-09-22, 19:50, w całości zmieniany 1 raz
Ponieważ zostałem wywołany do tablicy.
Ja nie zajmuję się sprzedażą MN. osobiście polecam też kolegę robson330 .
Ponieważ on rzadko zagląda na to forum to moża się z nim kontaktować poprzez OLX albo mailowo czyli jego nick ( małpa) onet.pl
Co do MN które po podłaczeniu wyświetlają kominikat "Connect Diag Tool" .
1. Fabrycznie nowe samochody z zamontowanym MN tak przyjeżdzają do ASO . ASO w zależności od tego za co klient zapłacił programują odpowiednie ustawinie ( mapy/wyposząenie dodatkowe) itp.
Dokładnie te same rzeczy da się zaprogramować poprzez ddt4all .
Ale też zdarzaja się też takie urzadzenia z tym kominikatem na portalach aukcyjnych,
Wtedy istnieje pewne niebezpieczeństwo. Moga być to urzadzenia uszkodzone programow ( i nie da się ich ozywiść za pomoca CLIP-a czy też ddt4all.
Lub sa to urzadzenia wyzerowanymi protokołami komunikacyjnymi .
Wtedy nawet serwis nie może poprawnie skonfigurować takiego MN.
Jesli się nawet połaczy z MN to wyświetli nieprawidłowe parametry bez możliwości dokonania zmian.
Ja rozgryzłem takie problemy dla MN1 i MN2.
Nie potrafię jeszcze przywrócić do życia MN3 z wyzerowanym kanałem komunikacyjnym ( ale może niedługo i to się da opanować)
Jaka kasa, takie ryzyko - za nieco wyższą cenę można kupić sprzęt w jakiejś oficjalnej firmie i w razie problemów po prostu zwrócić towar i odzyskać kasę. Mało kto śpi na pieniądzach, ale nadmierne ścibolenie każdego grosza to zwykle prosta droga do kłopotów - wszystko jedno, czy to dotyczy to car-audio, samych aut, czy jedzania/mebli/płytek ceramicznych do łazienki/żony/wczasów...
Również polecam Robsona :) miałem całą masę pytań, wszystko dokładnie wyjaśnione i MN1 wymieniony na MN3 w Clio, wszystko działa, AA naprawdę robi różnicę ;)
MN1 - MediaNav - podstawowa wersja, oparta na Windows CE, procesor 600 MHz, RAM 0,5GB
wersje softu od 2.0.1 do 4.1.0 najlepsze uwolnienie w wersji 4.0.6 i najbardziej stabilny soft, przez tzw kody testowe wejście do Micom (można uruchomić kamerę)
MN2 - MediaNav Evolution - wersja z wbudowanym odbiornikiem danych trafficu, oparta na Windows CE, procesor 667 MHz, RAM 1 GB
wersje softu od 5.2.7 do 9.1.3, najlepsze uwolnienie i stabilny soft 6.0.4. Softy od 8.05 w gorę mają dodatkowe funkcje (ale tylko przy niektórych centralkach cofania w Renault pokazują graficzne odległości czujników cofania). Wersje softu 9.1.3 dopiero od niedawna zostały pozbawione błędów przez Renaut. Zakończono ich montaż z końcem 2018 roku ze względu na zakończenie suportu przez Microsoft. Renault zablokował na Polskę działanie TMC, można wrzucić samemu licencje oraz odblokować działanie TMC, przez tzw kody testowe wejście do Micom (można uruchomić kamerę)
MN3 - MediaNav Evolution 2 - system operacyjny Linux, procesor 2Ghz, 2 GB RAM
soft z Android Auto i iOS CarPlay
wersje softu od 1.0.X.X
Na dzisiaj brak uwolnienia. Pracuję nad tym, na razie potrafię tylko poprawnie wrzucić licencje pozwalające na działanie TMC w Polsce.
czy do Dacia Duster 2011 1.5dci moge zalozyc medianav i kamerę parkowania?
czy ktos moze mi podlinkowac? przeszperałłam allegro i zaczynają się od 2012.
Dziekuje za pomoc :)
Dzięki piękne :) a może jesteś w temacie na tyle żeby podesłać mi linki do konkretnych produktów? Znazlalalm na stronie Bartex ramki ale nie wiem która powinnam wybrac
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum