Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 87 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3781 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-10-25, 12:47
W wersji z klimą jest na 100%
A jeśli nie ma to można założyć - warto - co kilka miesięcy odkurzam go i ilość kurzu jaki się tam gromadzi jest przerażająca.
Tylko weźcie pod uwagę, że ten filtr jest ZA wentylatorem i nagrzewnicą a przed parownikiem klimatyzacji (jeśli takowy jest). Czyli wszelkie śmieci wpadają do wentylatora i nagrzewnicy a filtr zapobiega tylko dostawaniu się kurzu do kabiny. Hmm... w sumie po to jest...
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-10-25, 15:09
Wojtek_pl filtr jest za wentylatorem, a przed nagrzewnicą i parownikiem klimatyzacji, a dokładnie tak:
wlot powietrza --> Wentylator ---> filtr kabinowy --> parownik klimatyzacji ---> nagrzewnica
Ostatnio zmieniony przez jackthenight 2011-10-25, 15:11, w całości zmieniany 1 raz
Niech mi jakiś stary wyjadacz napisze, bo pierwszy raz trafiłem na zdjęcie tej siatki przeciw liściom: czy Kol. Marmach dobrze to założył? Po tej stronie co zbiornik spryskiwacza? Z wierzchu czy pod tą plastikową kratką byłoby lepiej? A jak dolewać płyn? Kupiłem auto (Dustera - to chyba wszystko jedno?) na początku ubiegłej zimy, dopiero teraz zastanawiam się, gdy widzę jakiś żółty liść tam, gdzie nie powinien być...
Ostatnio zmieniony przez laisar 2011-11-06, 12:55, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia, Fiat
Model: Sandero, Tipo
Silnik: 1.4 MPI, 1.4 16V
Rocznik: 2008, 2016
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 66 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 3233 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-11-06, 16:04
eplus
Ja mam tak założone : http://www.daciaklub.pl/f...p?p=85291#85291
czyli z wierzchu - łatwo to oczyścić, odkurzyć, względnie wymienić - kolor moskitiery czarny aby nie rzucało się w oczy.
I dla pewności: Wlot jest z prawej? Zabezpieczamy prawą połowę czy całe podszybie? Z góry dzięki.
Ja tam w Loganie naciągałem na obie polówki kratki pończochy. Czarne.
Ale patent JackaTheNighta wydaje mi się bardziej praktyczny/sensowny (nie trzeba wyciągać kratek, ryzykując zarysowanie lakieru (przy braku wprawy/uwagi)
Pod Skryptem:
Głupie pytanie: skąd wziąć moskitierę?
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
Jest: Duster 1.6 16V 4x2 Laureate "Dragster":
Sageata Albastra Carpaţi Pentru Gaz ;)
Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2011-11-07, 09:27, w całości zmieniany 1 raz
Pod Skryptem:
Głupie pytanie: skąd wziąć moskitierę?
W marketach budowlanych na dziale ogrodniczym powinny być różne siatki do wyboru, jak ja kupowałem to był plastik w paru opcjach i bardzo drobna moskitiera aluminiowa.
dziś jak dolewałem płynu do spryskiwaczy to wyjąłem "filtr" zakupiony w aso, dobrze spełnia swoją rolę. Wytrzepałem z niego trochę badziewia i założyłem z powrotem, nie trwało to dłużej niż kilka min więc generalnie warto było.
W marketach budowlanych na dziale ogrodniczym powinny być różne siatki do wyboru, jak ja kupowałem to był plastik w paru opcjach i bardzo drobna moskitiera aluminiowa.
Oczywiście w Leroju w lecie były siatki czarne i białe do wyboru, ale teraz sezon na moskity zamknięty, teraz na fali są uszczelki do okien.
Oczywiście w Leroju w lecie były siatki czarne i białe do wyboru, ale teraz sezon na moskity zamknięty, teraz na fali są uszczelki do okien.
A niech to! Śmigałem dzisiaj koło Liroja wracawszy z Przemyśla via Pruchnik i Łańcut i do głowy mi ie przyszło zeby tam zajrzeć. Myślę, że siatka alumniowa w skojarzeniu z lakierem i stalą naszego wehikułu to nie jest za dobry pomysł. Lepsza chyba plastikowa.
_________________ Czy chcesz, żeby Twoja pralka była inteligentniejsza od Ciebie?
dziś jak dolewałem płynu do spryskiwaczy to wyjąłem "filtr" zakupiony w aso, dobrze spełnia swoją rolę. Wytrzepałem z niego trochę badziewia i założyłem z powrotem, nie trwało to dłużej niż kilka min więc generalnie warto było.
A u mnie w ASO robią oczy na informację o istnieniu takiego filtra. Nawet po numerze referencyjnym stwierdzają, że owszem istnieje takie cuś, ale jest to to samo, co filtr kabinowy...
Marka: Dacia --> Renault
Model: Duster 2 --> Kadjar
Silnik: 1.2 TCe 1.5 dCi EDC
Rocznik: 2017(m2018) --> 2017
Wersja: Prestige Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1700 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-11-08, 12:44
mrówa napisał/a:
limo napisał/a:
A u mnie w ASO robią oczy na informację o istnieniu takiego filtra. Nawet po numerze referencyjnym stwierdzają, że owszem istnieje takie cuś, ale jest to to samo, co filtr kabinowy...
Możesz zamówić na Puławskiej w Warszawie i niech Ci wyślą paczką. O ile mnie pamięć nie myli koło 30 PLN kosztuje - aż szkoda się bawić w siatki.
Jednak założę sobie tę moskitierę...
Dzisiaj stwierdziłem, że coś mi wentylator słabo dmucha, a jak podkręcę na wyższe obroty, to czuć workiem z odkurzacza
Przepraszam za drastyczne zdjęcie ale chciałem zilustrować jak wygląda filtr kabinowy po PÓŁ ROKU od wymiany. Worek od Dustera, parhdon, odkurzacza właśnie.
P.S>:
Jest to oryginalny filtr do ...Nissana Note, który dostałem "w spadku" od kolegi. Idealnie pasuje do Dacii.
Sprzedawca ma też wersję papierową po 30zł. Generalnie to nie wiem czy ten węgiel w środku to tylko czarna krepina, czy faktycznie tam jest , ale wydaje mi się, że to i tak niedrogo.
Ja dzisiaj wymieniłem stary filtr z włókniny (patrz. parę postów wcześniej) na flizelinowy z węglem aktywnym> Taka emulacja maski p.gaz., bo ludziska palą w piecach plastiki i inne śmieci , a ja to w sobie kolekcjonuję
Filtr kupiłem w SziK'u na Podwisłoczu za 49 PLN. taki sam tylko bez węgla kosztuje 39 PLN
P.S.:
W warunkach których jeżdżę filtr wytrzymuje ok. 7kkm, podczas gdy producenci filtrów zalecają wymianę co 10kkm
P.P.S.:
500 km z filtrem węglowym i okazuje się, że dość skutecznie odcina (na razie) od w.w. odorów.
filtr_kabinowy.JPG Filtr : Dacia Nissan Renault
Plik ściągnięto 599 raz(y) 61,51 KB
Był: Logan 1.6 8V MPI Laureate "Rumburak"
Ostatnio zmieniony przez piotrres 2011-11-15, 15:39, w całości zmieniany 4 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum