Chyba zaczyna sie seria przepalonych zaroweczek. Nie swieci sie w podswietleniu wlacznika prawej elektrycznej szyby. Moze ktos ma foto, schemat, wiedze jaka tam siedzi zarowka i jak sie do niej dobrac ?
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2011-09-13, 23:53, w całości zmieniany 1 raz
Chyba zaczyna sie seria przepalonych zaroweczek. Nie swieci sie w podswietleniu wlacznika prawej elektrycznej szyby. Moze ktos ma foto, schemat, wiedze jaka tam siedzi zarowka i jak sie do niej dobrac ?
Ja mam wiedzę. ;) Żarówka siedzi w przełączniku, żeby się do niej dostać, trzeba go wyciągnąć. Co do wyciągania, to szkoły są dwie :) : według mnie najprościej jest zdjąć cały ten plastik z konsoli (ciągnie się od dołu, jest na metalowych wsuwkach) i wypchnąć żądany przełącznik od środka (jest wpięty w ten plastik właśnie), ale jackthenight twierdzi, że da się wydłubać sam przełącznik bezpośrednio z plastiku, ja jednakowoż bałbym się, że coś porysuję. Z przełącznika trzeba zdjąć kołyskę (podważając czymś płaskim plastik przy ośkach), w przełączniku siedzi takie cóś pomarańczowe. Cóś pomarańczowe najprościej wyciągnąć naciskając na białe cósie na końcach przełącznika, i wyłazi bez problemu. Wewnątrz pomarańczowego cósia siedzi żarówka. :) Nie wiem, co to za model, bo nie ma żadnych oznaczeń, wielkości i kształtu mniej więcej okrągłej diody LED 3 mm, tylko dłuższa, i zamiast twardych drutów jak w LEDzie ma delikatne wąsy z cienkiego drutu.
Na dobry ład, to może wpadnij po prostu któregoś wieczoru (po 21oo, bo znowu mam psią wachtę) i weź sobie cały ten przełącznik (bez kołyski), bo mi on się już raczej do niczego nie przyda, a Tobie odpadnie kombinowanie z żarówką. :)
W przełączniku elektronicznym żarówka jest wlutowana, i to zrobić powinni na gwarancji. Ale jesli przełącznik jest bez elektroniki to trzeba ją poprostu wymienić.
Jeśli dobrze pamiętam 12V 1.2W
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004 Pomógł: 26 razy Dołączył: 02 Sie 2010 Posty: 2384 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-09-14, 13:32
stempik napisał/a:
W przełączniku elektronicznym żarówka jest wlutowana, i to zrobić powinni na gwarancji. Ale jesli przełącznik jest bez elektroniki to trzeba ją poprostu wymienić.
Jeśli dobrze pamiętam 12V 1.2W
Nie jest wlutowana, tylko te wąsy są zawinięte na tym pomarańczowym plasticzku. :) Żeby nie było niejasności - ja mam ten przełącznik w ręku. :] Zostały mi dwa po wymianie na impulsowe.
mekintosz, jeśli masz czas i chęci robić w ASO, to rób w ASO. Najlepiej przy umawianiu się zastrzeż, żeby ten przełącznik już tam czekał na Ciebie, bo przełożenie go to 5 minut roboty i nie ma sensu żebyś czekał nie wiadomo ile.
A mi się właśnie przepaliła żaróweczka przełącznika (przycisku opuszczania i podnoszenia) bocznej szyby przedniej od strony kierowcy. ROZEBRAŁEM, mam tą żaróweczkę na wzór i o ile uda mi się kupić ją gdzieś poza aso oczywiście to sobie nową włożę z powrotem
Więc zapewniam - przełącznik jest ROZBIERALNY i dalej działa sprawnie, choć bez żarówki.
W Kangoo pasowała żarówka z zegarów z Poloneza - 60gr. W aso Renault ta żarówka kosztowała 14zł.
Na tej aukcji jest chyba inna żarówka niż to, co siedzi w przełącznikach szyb (nie impulsowych). W Dacii jest taka mikroskopijna żaróweczka z drucianymi "wąsami". No chyba, że żaróweczki z aukcji na zdjęciu są mocno powiększone, a "wąsy" ze zdjęcia wycięto.
No niestety koledzy (i koleżanki oczywiście też) - nigdzie nie mogę tego kupić, a z czymś takim do ASO się nie wybiorę. Na pewno nie jest to żarówka T5. Na tej żółtej osłonce jest napis "Valeo". Ale przeszukałem całą stronkę Valeo i tam takiej żarówki też nie ma. Z choinki mam dobrać ?
Na zdjęciu wygląda to tak:
Dzięki koledze mekintoszowi już sobie kupiłem żaróweczki na alledrogo
Czekam tylko na przesyłkę.
Przy okazji - kto wie jak się daje pomagasa? Kolega mekintosz na to w pełni zasłużył
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-14, 16:41
Wymienilem samodzielnie zaroweczke w przelaczniku szyb elektrycznych od strony pasazera. Kupilem mniejsza niz oryginalna, przez co troszke slabiej swieci. Przy demontazu ciezko wydlubac zolty plastikowy element skrywajacy zaroweczke. Reszta juz łatwiej. Wystarczy zalozyc tak samo zarowke, zawinac druciki na bocznych wypustkach i zlozyc do kupy. Przełacznik dziala ale po wydlubywaniu elementu z zarowka jakby innaczej klika.
Kilka zdjec ponizej:
2012-01-14_15-38-36_157.jpg
Plik ściągnięto 1034 raz(y) 21,73 KB
2012-01-14_12-12-33_273.jpg
Plik ściągnięto 923 raz(y) 23,88 KB
2012-01-14_12-09-53_296.jpg
Plik ściągnięto 864 raz(y) 25,88 KB
2012-01-14_12-08-10_235.jpg
Plik ściągnięto 761 raz(y) 25,97 KB
2012-01-14_12-04-17_565.jpg
Plik ściągnięto 954 raz(y) 29,87 KB
2012-01-14_12-01-36_921.jpg
Plik ściągnięto 825 raz(y) 28,71 KB
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2012-01-14, 16:44, w całości zmieniany 1 raz
Witam
Przepaliła mi się żaróweczka od podświetlania nawiewów - trochę chęci śrubokręt i jakoś poszło dostałem się do żaróweczki w tej plastikowej obwódce wykręciłem ja od tyły
Ale do rzeczy
Jak tą żaróweczka wyjąc z tego plastikowego ustrojstwa(podważyć śrubokrętem czy jak) trzymają ja jakby takie 4 blaszki gdzie można ja w razie co kupić w weekend w jakimś Norauto??
Na foto moja żarówka w tej plastikowej obwódce która wyjąłem
Proszę o pomoc
Z góry dzięki
Jak najbardziej się jednak wyciąga z tej oprawki, a żarówka to T5 i bez problemu jest dostępna nawet w hipermarketach.
Żeby wyciągnąć żaróweczkę, trzeba po prostu ją mocno złapać i pociągnąć - czasem idzie trudno, ale można delikatnie kombinerkami spróbować, żeby nie zmiażdżyć żarówki.
Ostatnio zmieniony przez jaru 2012-02-25, 18:46, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum