Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

 Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2015-11-18, 02:16
Kamera cofania w Media Nav
Autor Wiadomość
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2111
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-07-07, 13:57   

BMPiS napisał/a:
a czy jest gdzieś opisane jak włączyć kamerę przez ddt4all? bo nie mogę tego znaleźć a mam ten program i stosowny interfejs ELM...

Przede wszystkim modyfikacja fizycznego podłączenia ELM pod inne piny gniazda OBD: BYŁO TUTAJ
 
BMPiS 


Marka: Dacia
Model: Logan 2 Sedan
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate
Dołączył: 23 Cze 2020
Posty: 14
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-07-07, 20:53   

dzięki za odpowiedź.. kupiłem coś takiego:

https://pl.aliexpress.com/item/10000100751415.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.203f358aQif0zo&algo_pvid=07a6ead6-3985-4248-ae06-b9d5e453de88&algo_expid=07a6ead6-3985-4248-ae06-b9d5e453de88-16&btsid=0b0a0ac215941471014521272e07f7&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

jak przyjdzie to pozamieniam odpowiednio kabelki i interfejs będzie gotowy..
teraz jeszcze pytanie czy po podłączeniu zmodyfikowanego interfejsu trzeba coś jeszcze przełączyć w ddt4all by połączył się z can2??
 
Dymek 



Marka: DACIA
Model: Sandero Stepway
Silnik: TCe 90
Rocznik: XII 2017
Wersja: Outdoor
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 01 Cze 2017
Posty: 2111
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-07-08, 08:20   

BMPiS napisał/a:
...teraz jeszcze pytanie czy po podłączeniu zmodyfikowanego interfejsu trzeba coś jeszcze przełączyć w ddt4all by połączył się z can2??

Nic. Ddt4all połączy się automatycznie z urządzeniami na CAN2.
Opcja włączenia kamery znajduje się w zakładce: Audio / ULC_Gen(wersja radia) / Configuration / ECU Configuration.
Ostatnio zmieniony przez Dymek 2020-07-08, 08:44, w całości zmieniany 2 razy  
 
BMPiS 


Marka: Dacia
Model: Logan 2 Sedan
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate
Dołączył: 23 Cze 2020
Posty: 14
Skąd: Poznań
Wysłany: 2020-07-20, 18:53   

Bardzo dziękuję za pomoc!
Podłączyłem się pod CAN2 za pomocą ddt4all.. (w przedłużce, którą zakupiłem na aliexpress wystarczyło zamienić ze sobą 4 kabelki..) W opcjach audio ddt4all widniała informacja, że moja kamera jest już aktywna.. dezaktywowałem ją i zresetowałem medianav.. następnie ponownie ją aktywowałem za pomocą ddt4all..
I o dziwo kamera działa! :-D
 
Mariusz_84 


Marka: Hyundai / Dacia
Model: i20 / Lodgy
Silnik: 1.4 MPI / 1.6 SCe
Rocznik: 2014 / 2019
Wersja: Techroad 7 os.
Wiek: 36
Dołączył: 09 Sty 2020
Posty: 227
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-08-27, 23:12   

Dziś wyskoczył mi czarny ekran z napisem kamera cofania jest nie podłączona albo zepsuta? Rano działało, a wieczorem już przestało.

Ktoś ma pomysł co jest przyczyną??
_________________
Zaskoczony pozytywnie Dacią Lodgy.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3783
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-08-28, 00:17   

Brak kontaktu - to jest zazwyczaj przyczyna takiego ekranu . Wd40 zazwyczaj pomaga
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
Mariusz_84 


Marka: Hyundai / Dacia
Model: i20 / Lodgy
Silnik: 1.4 MPI / 1.6 SCe
Rocznik: 2014 / 2019
Wersja: Techroad 7 os.
Wiek: 36
Dołączył: 09 Sty 2020
Posty: 227
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-08-28, 13:06   

jas_pik napisał/a:
Brak kontaktu - to jest zazwyczaj przyczyna takiego ekranu . Wd40 zazwyczaj pomaga


Dzięki za pomoc pomogło poruszanie kamerki, ale WD-40 zastosuję profilaktycznie.
_________________
Zaskoczony pozytywnie Dacią Lodgy.
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3783
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-08-28, 14:07   

Nie chodzi o poruszanie kamerki - chodzi o kontakty na wszystkich złączach pomiędzy kamerą a MN - - chociaż uszkodzenia kamerki też nie można wykluczyć .
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
WinFS 


Marka: Renault
Model: CLIO4
Silnik: 09
Dołączył: 20 Sie 2020
Posty: 12
Skąd: SC
Wysłany: 2020-09-16, 16:12   

Obecnie w MNE3 mam aktywowaną kamerę + podgląd czujników cofania.
Kamery póki co nie mam,w kostce od radia też nie widziałem kabli do kamery: https://imgur.com/wdRxyFQ
Natomiast przy wrzucaniu wstecznego biegu pojawia się miejsce na kamerkę i oczywisty komunikat "kamera cofania jest nie podłączona albo zepsuta". Oznacza to, że gdzieś puścili te kable jednak do MME?

Gdzieś słyszałem, że póki nie podłączymy kamerki/nie mamy instalacji to nie powinno się nic pojawiać....
 
Łukasz_M 


Marka: Dacia
Model: Logan MCV
Silnik: Blue dCi 95
Rocznik: 2019
Wersja: Stepway
Dołączył: 12 Lis 2019
Posty: 75
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2020-09-16, 19:20   

jas_pik napisał/a:
Brak kontaktu - to jest zazwyczaj przyczyna takiego ekranu . Wd40 zazwyczaj pomaga

Dla scisłości chodzi o WD-40 Contact Cleaner a nie zwykły wd40 ;)
 
jas_pik 



Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1,2 lpg
Rocznik: 2017
Wersja: Sandero
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 02 Lut 2014
Posty: 3783
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2020-09-16, 22:35   

Łukasz_M napisał/a:

Dla scisłości chodzi o WD-40 Contact Cleaner a nie zwykły wd40 ;)

Kazdy Wd40 wypiera wodę .
A te droższe odmiany to "chłyt marketingowy" żeby klient zapłacił więcej :)
_________________
Podoba Ci się to co robię ?
http://bit.ly/2Nuk7Fs
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FISubSilver v 0.3 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne